Mustafa Sönmez
Mustafa Sönmez mustafasnmz@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

İstanbul'a, İzmir'e de Demokratik Özerklik...

21 Mart 2012 Çarşamba
\n

Kısa adı SAMER olan Sosyal Siyasal Araştırmalar Merkezi, Diyarbakırda Halkoylaması olsa Kürtler ne ister sorusuyla bir kamuoyu araştırması yapmış ve şu sonuçlara ulaşmış: Demokratik özerklik yüzde 49.2, Bağımsızlık yüzde 19.2, Federasyon yüzde 5.4, Ademi merkeziyet yüzde 7.1, Hiçbiri yüzde 3.4

\n

Araştırma kuruluşu, demokratik özerklikten ne anlıyor, denekleri ne anlıyor, bilmiyorum. Seçenekler arasında yer alan ademi merkeziyetçilik ne, demokratik özerklik ne? Bunların yeterince tartışılmadığını, bilinmediğini düşünüyorum. Ama ben, kendi anladığım Demokratik Özerklikfikrini önemli buluyorum ve hiç de tek başına Kürtlerin meselesi ile ilişkilendirmiyor, sadece Kürt siyasetine ait bir proje gibi görmüyorum.(*)

\n

Nüfusu 75 milyona dayanmış Türkiyeyi artan ölçüde merkezden yönetmek, AKP rejiminin otoriter özelliğine uygun düşüyor. Oysa demokrasiden yana herkesin merkezden kolayca güdülen bu ülke için bir yönetim reformu talebi olmalı. Bugün 81 il olarak bölünmüş ülkeyi, üniter devlet çatısı altında, 20 özerk bölgede, aşağıdan yukarıya örgütlemek söz konusu olabilir. Statüsü tanımlanan her özerk bölgenin kendi yerel parlamentosu olmalı, yerel icra organı olmalı, bugün merkeze ait birçok yetki ve kurum yerele devredilmeli. Böylece halkın daha çok karar sürecine katılıp kendi bölgesinin, kendi yerleşiklerinin iş-aş sorunundan etnik, dini meselelerine kadar çözümlerini kendi içinde üretmesinin yolu açılmalıdır. Dolayısıyla demokratik özerkliği, bütün Türkiye için geçerli bir yönetim modeli olarak anlıyor ve anlaşılmasını öneriyor, önemsiyor ve bunun sadece Kürtlere mahsus bir proje olarak takdimini yanlış buluyorum.(*)

\n

Türkiyede yaşayan bir TC vatandaşı olarak ikamet ettiğim İstanbulun da bir demokratik özerk bölge olarak tanımlanıp yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı İspanyada Madridin 17 özerk bölgeden biri olması gibi

\n

Türkiye milli gelirinin neredeyse yüzde 30unun üretildiği 13 milyon nüfuslu İstanbulu tek başına bir bölge olarak kabul etmek gerekir. İstanbul, bugün İstanbulda yaşayanların değil, Ankarada, AKP rejiminin metalaştırdığı bir metropol olarak adeta haraç mezat satılıyor, yağmalanıyor. Her tür kamu varlığı, kamu arsası Ankaradan Özelleştirme İdaresi tarafından satılıyor. Ulaştırma, konut politikaları RTEnin iki dudağının arasında. Galataport, Haydarpaşaport kararları da öyle... Haydarpaşada demiryolunun ne olacağına İstanbullular değil, Ankara karar veriyor. Kanal İstanbul gibi, finans merkezi gibi absürdlükler Ankara mamulü. İstanbula her yıl 300 bin kişi, yani bir Bolu nüfusu ekleniyor ama bu metropolde yaşayanların çoğu, İstanbulda kiracı gibi yaşıyor, İstanbulu sahiplenmiyor. Oysa özerk yapılanma, İstanbulda yaşayanları İstanbullulaştırır”, ev sahibi gibi davranmayı öğretir.

\n

***

\n

Benzer hoyrat tasarruflar İzmir ve çevresi için de geçerli. Kanımca İzmir, yanına Manisa ve Uşakı alarak bir başka demokratik özerk bölge olabilir. Böylece Ankaranınüvey evladıolmaktan, AKP rejimindenGâvur İzmirmuamelesi görme zulmünden kurtulma şansı bulur.

\n

Türkiye, kısaca 20 özerk bölge ile yeniden yapılandırılabilir. Aşağıdan yukarıya, yerel parlamentolar ve yerel icra organları, Başkent Ankarada belirlenen makro planlara, politikalara, merkezi bütçeye daha etkili bölgesel iradeler olarak müdahale şansı bulurlar. Makro planlar daha yüksek katılımla yapılırken icraatta yerel yapıların inisiyatifi, denetimi, daha etkin, daha demokratik bir süreci yaratır.

\n

Bu arada etnik, mezhepsel sorunlar da her bölgenin kendi içinde, yerel organlarca çözüme kavuşturulabilir. Örneğin Güneydoğudaki bölgelerde halkoylaması ile anadilde, Kürtçe eğitim talebi ağır basarsa, bunu hayata geçirmek yerel yapıların işi olur. Bununla Türkiyenin diğer yerlerinde, böyle bir talebi olamayanların ilgilenmesine gerek yoktur. Alevilerin yoğun olduğu bir bölgede inançla ilgili talepler yine o bölgenin yerel yönetimlerince çözüme kavuşturulur, buna Ankaranın bir çözüm üretmesi gerekmez.

\n

Merkezde biriken vergiler, bugünkünden daha adil ve pozitif ayrımcılık yapılarak Doğu Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine daha çok aktarılır, o bölgelerde üretilen bazı kaynaklar, bölgelerin kullanımına bırakılabilir. Bölgeler, iklim şartlarına uygun olarak çalışma saatlerini kendileri düzenleyebilir. Eğitim ve sağlıkta bölgelerin özelliklerine uygun politikalar izlenebilir. Bölgeler, iş-aş sorunlarına yaratıcı çözümleri ancak bu tür yerel örgütlenmeler içinde bulabilir ve dünyanın en berbat bölgesel eşitsizliğine sahip ülkesi olma ayıbından da belki bu sayede kurtuluruz.

\n

Özetle, kısır şeylerle uğraşmak yerine, aklımızı biraz daha üretken projelere yorsak, bu fikri zenginleştirmeye çalışsak, dünya deneyimlerinden dersler çıkarmaya çalışsak daha iyi olmaz mı?

\n

(*) Konu ile ilgili daha fazla bilgilenmek isteyenlere yakınlarda Nota Bene Yayınlarından çıkan Kürt Sorunu ve Demokratik Özerklik kitabımı öneririm.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları