Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yasal İtaatsizlik
GÜNEYDOĞU sorunu dolayısıyla ısıtılıp bugünün Türkiye’sinde de gündeme getirilen “sivil itaatsizlik” kavramı, şimdi galiba yeniden gündeme getirilecek. Barış ve Demokrasi Partisi’nin ileri gelenleri, biraz daha ileri giderek,Yüksek Seçim Kurulu’nun kararını dinlememek için çareler aramaktaydılar şu satırlar yazıldığı sırada. Adaylıkları geçersiz sayılan üyelerin karardaki maddi hatalardan ötürü itiraz etme ve YSK’nin adaylıklarını geçerli saydığı üyelerle seçime katılma yerine, öyle tepkilerden söz etmekteler ki, tepkilerin bir bölümü de ayrı birer suç.
\nHep birden seçimden çekilip süreci boykot etmek, halk yığınlarını sokaklara döküp karışıklık çıkararak seçim havasını zehirlemekle başlayıp dağa çıkmaya uzanan tehditlere ve PKK eylemlerini de içeren şantajlara kadar. Bunların çoğunu “sivil itaatsizlik” saymak pek kolay değil.
\nEğer Batı dillerinden gelen “sivil” sıfatı Türkçede genellikle düşünüldüğü gibi “asker olmayan” anlamından ibaretse ve “uygarca, insanca, yurttaşça” gibi anlamlara da geliyorsa.
\nGeliyor tabii, hem de nasıl. Dağ sözü etmenin sivillikle ne ilgisi var?
\nKaldı ki, herkese ve özellikle netameli amaçlar peşinde olan BDP gibi kuruluşlara hep lazım olacak hukuk devleti kavramı, bir anayasa sistemi içinde bağımsız yargı ya da “yargımsı” nitelik taşıyan kuruluşların kararlarına uymayı gerektirir. Ne denli tartışılabilir, eleştirilebilir olurlarsa olsunlar.
\nÖrnek mi?
\nTürkiye’nin siyasal partilerinden biri 2007 seçimlerine hazırlanırken katılımın koşullarından biri olan il sayısı kadar yerde örgütlenebilmek için seferber olmuş ve gece gündüz çalışarak yeterli sayıyı tutturabildiğine inanmış.
\nOysa, YSK’nin kurallarına göre, tutturulması gereken sayı hesabında yasa değişikliğiyle ilçe olmaktan çıkarılmış yerler de bulunmalıymış. Seçime ilçe niteliğiyle girmeyecek bir yerde gerekli ilçe sayısını doldurma koşulunu yerine getirmek için örgütlenme gereği hiçbir partilinin aklından geçmemiş. Ama YSK üyelerinin aklından geçebileceği ve böyle bir kuralın ilçe lağvedildikten sonra da geçerli kalabileceği akıllara gelmediği için, o parti örgüt sayısı eksikliği yüzünden seçime girememiş.
\nElbet YSK kararı mantığa uygun değil diye, pek iyi duyurulmamış olsa da yasaya uygun bir uygulamaya karşı çıkmak o partiyi yönetenlerin aklından geçmemiş, “Yasa yasadır YSK’nin kararına da uyulur” demişler.
\nNiçin? Çünkü, böyleleri “Hukuk herkese gerekir” sözüne inanırlar; böyle bir inançları olduğu için hukukun gerçek hukuk kalması ve devletin “hukuk devleti” olması için didinmeyi görev bilirler. Yok, başka bir niyetle o devletten kopup başka devlet kurmak isteniyorsa, o başka tabii.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü markanın adı bir kez daha listede!
- CHP'den duruşma sonrası ilk açıklama