Mümtaz Soysal

Seçme Zamanı

24 Haziran 2013 Pazartesi

CİDDİ politikaya hazırlıksızlığın her türlü fantezisini yaşadı bu toplum. Politika, yani toplumun yönetimi için iktidar ya da söz sahibi olabilme. Yani, laf olsun diye değil, ulusun daha iyi yaşaması için.
Fanteziler, demokrasilerde politikanın asıl özneleri olan siyasal partilerle değil, sivil toplum kuruluşları, dernekler, platform, hareket falan denen oluşumlarla oynandı, izlendi ve seyredildi. Bir yanda, iddiasından vazgeçmeyen ve ona hırsla sarılacağını belirten bir başbakan ve arkasında büyük iktidar partisi. Karşılarında ise ana muhalefet partisi ile irili ufaklı muhalefet partileri.
Önlerinde, yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler; büyük partilere prim veren d’Hondt sistemli ve küçük partileri dışlayan yüzde on barajlı bir seçim sistemi.

\n

İktidarın tutumundan memnun olmayan ve sürekli eleştiren bir muhalefetin iktidar olup durumu değiştirmek için seçim sistemi konusunda daha etkili çalışması beklenir değil mi?

\n

Ana muhalefet partisi tek başına etkili olamıyorsa benzer ve yakın güçleri birleştirmek için türlü yollar denemesi, o yollarda çaba harcayanlara yardımcı olması ya da öncülük etmesi gerekmez mi? Böyle bir tutum yerine, kendiliğinden başlayan bir gençlik tepkisinin yöntemlerini ve dünyada başkalarını bile etkileyip harekete geçiren buluşlarını seyretmekle yetinmek doğru mudur? Seyircilik, olsa olsa medyanın, özellikle de televizyon kanallarının reyting kazanmalarına hizmet eder.
Dikkat ederseniz, AKP’nin lideri, karşısındaki güçler için parti ya da kurum adı zikretmeksizin
“Bunlar” diye “çoğulcu” ama “belirsiz” hatta kimliksiz bir “sözcük” kullanmakta. Ne bir ad ne bir terim.
Karşısındakiler bu denli kimliksiz, sıfatsız, niteliksiz, ideolojisiz sayılmayı niçin kabulleniyorlar? İdeoloji kavramı onları kendi ideolojilerini dile getirmekten bunca çekinecek kadar ürkütebilir mi?
“Cumhuriyetçiyiz, Kemalistiz” bile diyemiyorlarsa, o halde neyin nesidirler? Yoksa, eylemleriyle mest olarak boşlukta kaybolup gidecekler mi? Cumhuriyetçi partilerini seçseler ya da kursalar daha etkili olmazlar mı?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları