Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
PTT'nin T'si
NE güzel mücadeleydi o: Halkın oylarıyla seçilmiş bir iktidarın başbakanı, siyaset ve medyadaki yandaşlarıyla birlikte yine halkın vergileri ve emekleriyle oluşturulmuş bir kamu varlığını satıp yanlış ekonomik politikalar yüzünden biriken borçları ve bütçe açıklarını kapatma peşindeydi. Ona ve destekleyicilere göre kamu işletmeciliği köhnemiş bir kavramdı ve kırtasiyeciliğe, hantallığa, verimsizliğe, teknoloji eskiliğine neden olmaktaydı. Bu işletmeler bir an önce elden çıkarılıp zararlar önlenmeli, satıştan elde edilecek gelirle yeni yatırımlara gidilerek ekonomi canlandırılmalı, işsizlik giderilmeli, toplumun refahı arttırılıp mutluluk yakalanmalıydı.
\nBu propagandaya karşı çıkan bizler ise Cumhuriyetin kamu yatırımlarına ve sosyo-ekonomik planlı kalkınma politikalarına inanmaktaydık. İşletmecilik de bilim de akılla geliştirilebilecek bir beceriydi ve ille para kazanma hırsına dayandırılması gerekmezdi.
\nBağımsız yargı, bir süre anayasanın ve cumhuriyet yasaları ile ve yönetim hukukunun ilkelerine dayanarak bu yaklaşımdan yana tutum alarak satış girişimlerini patır patır suya düşürmekteydi.
\nNe var ki, Batı’dan estirilen yeni yayılmacılık ve sinsi sömürücülük yelleri öylesine güçlüydü ki, başka birçok ülkede olduğu gibi, aslında akla, bilime ve hele ulusal çıkarlara dayalı olması gereken siyasal, hukuksal ve kurumsal kaleler fazla dayanamadı ve satışlar bölük pörçük de olsa gerçekleşmeye başladı.
\nAncak, satılmak istenen işletmelerin çoğu özde kamu hizmeti görmekteydi ve özel kesime devredilirken bile bu niteliklerini büsbütün silmek çok zordu. O zaman, satıcılar karma sahiplik ve işletmecilik yollarını deneme yoluna saptılar.
\nElbet, alıcıların çıkarlarını satıcı kamu kuruluşlarının çıkarlarından daha fazla gözeterek.
\nBütünüyle bir kamu hizmeti kurumu olan PTT’nin harfleri böyle teker teker ve derece derece ele alınmış ve yazgıları buna göre belirlenmiştir. Klasik postanın P’si mektuplarıyla, pullarıyla, şarkı konusu postacılarıyla alışılmış yerini az çok sürdürüyor; T’lerin encamı ise sonra anlatılacağı gibi, bir köşeye sığdırılabilecek kadar basit değildir.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti