Mümtaz Soysal

Önce Ne Bozuldu?

29 Haziran 2011 Çarşamba
\n

SÜTUNDAŞIM Akbal, Önce Ekmekler Bozuldudiye bir başlıkla girmişti o ünlü kitabına. Bu ülkeyi yönetenlerin ve yönetmeye aday olanların her şeyi yüze göze bulaştırmaları sayesindeşu sıra ortaya çıkan tabloyu doğru anlayıp düzeltme çarelerini iyi düşünmeye de böyle bir soruyla başlamak fena olmaz.

\n

Evet, önce ne oldu da bu duruma düştük? Düştük, çünkü Türkiye Cumhuriyetini yaşatıp ayakta tutabilmek için tam yarım yüzyıl önce konan dört anayasa ilkesinin dördünü birden uyumlu uygulamak yerine, en kolayıdır ve oy getirir diye önce bir çeşit sosyal devlete el atıldı. Ama en eksik ve en yanlış biçimde.

\n

Sosyal devlet, ekonomik ve sosyal yapısı köklü reformlarla değiştirilmeye muhtaç bir ülke için temelde sadaka ekonomisiuygulanarak gerçekleştirilemez. Öylesi, hele önce kendi inançlarınıza uygun varlıklı bir yeni üst sınıf yaratıp onun bağışlarıyla çaresizlerle varlıksızlara ihsan dağıtma ve karşılığındabiatisteme biçiminde olanı, yanlıştır. Doğrusu, feodal kalıntıları kaldırıcı bir toprak reformuyla birlikte yapısal değişiklikleri devlet eliyle başarmayı, planlı ekonomiyle sağlam sanayi kurmayı, onun temelini güçlendirici teknoloji yaratacak eğitim ve araştırma atılımını başlatmayı gerektirir. Ayrıca, bütün bunlar kamu kesiminin güven vericiliği ile özel kesimin dinamizmini birleştiren karma bir sisteme dayandırılmalıdır.

\n

Böyle bir yaklaşım, yaratacağı istihdam ve yaygın refahla bölgeler ve kitleler arasındaki dengesizliği gidererek, hem sosyal devletin asıl amaçlarını gerçekleştirecek, hem de demokratik ve laik düzeni dayanıklı temellere oturtacaktır. Hukukun doğru oluşturulup hakça uygulanması da ancak böyle bir düzende başarılı olabilir.

\n

Belki, bozuluşun sıralanışına bakıp Önce sosyal devlet bozuldudiye düşünmeye o noktadan başlamak insanı rahatlatabilir ama, bilmek gerekir ki, ilkelerin hepsine aynı ölçüde özen gösterilmezse birindeki bozulma, ister istemez, öbürlerine de kolayca bulaşabiliyor.

\n

Çoksesli bir orkestrayı yönetmek gibi, bu da derin nota bilgisi, duyarlı kulak ve zarif uyum değneği olmadan olmuyor galiba.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları