Mümtaz Soysal

Merkezliğin Anlamı

06 Nisan 2013 Cumartesi

\n

YİNE gündemde İstanbul-Ankara çekişmesi. Bu kez Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşımak konusunda. Eli kulağında taşınmanın; bina hazır, yaz gelmeden gidilecek.

\n

Başta Sayın Başbakan olmak üzere, İstanbulcuların söylediği şu:Paranın ve geniş anlatımıyla finans işlerinin merkezi İstanbuldur; çağ da yerindelik ve hız çağıdır. İş Bankasının bile başkentteki merkez gökdelenini bırakıp İstanbula gidişi bundandır.

\n

Ankaracılar ise Merkez Bankası’nın rasgele bir banka olmadığını, adının önünde Türkiye Cumhuriyetisözlerinin bulunduğunu, elektronik çağın iletişiminde hızın mesafeyle bağlantılı olmadığını ileri sürmekteler. Artık kolayca sağlanabilen konferanstekniğiyle, İstanbul’un korkunç trafiğine muhtaç olmadan da uzaktan bir araya gelip yüz yüze tartışmanın sağlanabildiğini ileri sürmekteler.

\n

Galiba, sorun bunlar değil, sadece bir hava meselesidir.

\n

Ama hangi hava? Ankara’nın kışı, kıraçlığı ve filanı yerine İstanbul’un baharına, erguvanlarına ve falanına kaçmak mı? Yoksa, kimimizin Cumhuriyetin ufkunda tıknefes kalmaktansa eskinin alışılmış havasını bütün ayrıntılarıyla teneffüs etmeyi seçmesi mi? Kimimizin de henüz tam gerçekleşmemiş özlemlerin başkentinde cumhuriyetin ufkuna bakmaktan hoşlanması mı?

\n

Şurası kesin: Bu tartışma bitmek bilmez, çünkü ardında pek kolay özetlenip anlatılmayacak kadar çapraşık duygular, düşünceler, bağlılıklar ve kırgınlıklar saklıdır. Ama birbirimizi az çok tanıdığımız için bu bizi şaşırtmaz. Asıl ilginç ve dış politikanın geleceği konusunda ders sayılabilecek yanı, bu davranışın yabancılarda yaratacağı izlenimdir.

\n

Bu bakımdan farklı bir döneme ilişkin olmakla birlikte, Milli Mücadele’nin son dönemine ve Cumhuriyetin ilk yıllarına davranışlarına rastlayan tarihte Ankara’nın başkentliği konusunda Gazi Mustafa Kemal’ce takınılan tutumun Batılı karşıtlarda nasıl bir izlenim bıraktığını anımsamakta yarar var. Ankara’da sefaretaçmayıp temasları İstanbul’dan sürdürmek isteyenlere Gazi’nin verdiği ilk sert ders yeni devletin ciddiliğini anlatmakta son derece etkili olmuştu. Şimdi Batılı finans çevreleri ve içteki benzerleri istiyor diye devletin ana bankasını İstanbul’a taşıyacakların ciddiliği için yabancıların neler düşüneceğini kestirmek hiç zor değildir.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları