Mümtaz Soysal

İmzaların Gücü

24 Temmuz 2013 Çarşamba

GEZİ Parkı’nı alışveriş merkezine dönüştürme niyetine karşı gösteri yapanlara uygulanmış şiddeti dıştan kınayan ve AKP iktidarının bu tür davranışlarına son verilmesini isteyen önemli yabancı bildirinin altında sadece yirmi beş imza var. Evet, yalnız 25 akademisyen; ama rasgele kişiler sayılmaz onlar. Aralarından dördü Nobel Ödülü sahibi, öbürleri de dünyanın ünlü üniversitelerinde öğretim elemanı: Alfabe sırasına göre, Kimya profesörü Robert L. Curl 1996’da, Tıp ya da Fizyoloji profesörü Paul Greengard 2000’de, Kimya profesörleri Ronald Hoffmann 1981’de, Richard Schrock da 2005’te almışlar bu ödülü.

\n

Yani, hepsi Nuh Nebi zamanında değil, yakın tarihlerde almış.

\n

Hemen, “Birbirine yakın kürsülerin hocaları New York’un bir üniversitesinde toplanıp bir bildiri yazmışlar, üstelik kendi bilim alanları da değil; ne var bunda” demeyin. Bir kere 25 sayısını tamamlayanların tümü dünyanın ünlü üniversitelerinden. O tür insanlar önlerine konan hiçbir metni anlamadan, tartmadan imzalamaz. Öyle ciddi bilim dallarının ödülleri de iktidarların hoşuna giden laflar etti diye şuna buna kolay dağıtılmaz, dağıtacak olan kendi kurumunun ününü zedeleyecek cömertlikten kaçınır. Yakın geçmişin yanlış bir örneğinden söz etmek bu konunun ciddiyetine yakışmaz.
Dolayısıyla, dış dünyanın yayın araçları da bu tür saygınlık taşıyan bildirileri hafife almazlar ve kendi saflarına ya da ekranlarına yansıtmaktan asla geri kalmazlar. Böylece, iktidarınız o bildirileri yazanlara ne denli kızarsa kızsın, bildiriyi yazanlar ve yayanlar size veya oralardaki resmi ya da gayri resmi temsilcilerinize inanmaz, kendi yakınlarında esen havaya kapılırlar. Zaten artık olan olmuş ve başlangıçta ölçütlerinize evrensellik veremediğiniz için kendi kamuoyunuz da yabancılardaki kalite üstünlüğünün etkisine girmiş ve sizin denetiminizden çıkmıştır.

\n

Ne biçimde toplanmış olursa olsun, başkalarının imzalarını nitelik açısından küçümsemek ve sayısının artmasına aldırış etmemek hoş görülecek bir yanlış değildir. Her imzanın gerisinde mutlaka sezilmesi gereken bir irade yatar ve her imza herkesi mutlaka bir ölçüde etkiler.
O halde, Gezi Parkı olayı dolayısıyla uygulanan şiddetin vebalini göğüsleyerek çıkarılacak dersi çıkarıp gelecekte o derse uygun davranmaktan başka çare yoktur.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları