Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Dil Sürçmesi
İLK bakışta gereksiz ve anlamsız gözüken bir tartışmadan kalkarak gerekli ve anlamlı bir sonuca varmak pekâlâ mümkündür.
\nSorun şu: BDP milletvekili Sayın Leyla Zana Meclis kürsüsünde yemin okurken “büyük Türk milleti önünde” diye mi okudu, yoksa “büyük Türkiye milleti önünde” mi dedi?
\n“Rivayat” muhtelif: Kimi öyle dedi, diyor, kimi böyle.
\nİçtüzüğe göre, nasıl yazıyorsa öyle okunmalıymış. Başkan “dikkat etmedim” diyor. Dikkat etseymiş, yeniden okutması gerekirmiş. \t\tSayın Zana ise, “Ben tüzüğe \tuydum, fakat Türk yerine \t\tTürkiye dedim; ancak bir kasıt \t\tyok, bir planlama değil, bilinçaltının \tbir oyunu. Başkan da tekrar istemeyince yerime geçtim” demekte.
\nAkillik etmiş, olayı büyütmemiş.
\nİyi de etmiş.\t\t\t\tYalnız, “bilinçaltının bir oyunu” demesi üzerinde biraz durmak gerekiyor. Demek ki, “Türk milleti” demek istemiyor. Ama, “Türkiye milleti” demekle aynı şeyi söylemiş olmuyor mu? Çünkü, bizim anayasa, Türkiye devletinin ülkesi ve milletiyle bir bütün olduğunu söylüyor, her “ulus devlet”te olduğu gibi.
\nDevletin resmi adı “Türkiye Cumhuriyeti” olsa da resmi kuruluşlarda ve temaslarda \t\tçoğu zaman “Türkiye” diye geçer. Bizim hukukumuza göre ve uluslararası ilişkilerin her \ttüründe, özellikle ulus devletlerde \tbir devlete vatandaşlık bağıyla bağlananların tümü, o devletin ve ülkenin “ulus”unu oluşturur. 1924 Teşkilatı Esasiye Kanunu, yani anayasası 88. maddesinde “Türkiye ahalisine din ve ırk \t\tfarkı olmaksızın vatandaşlık itibarıyla Türk ıtlak olunur” demekteydi. O metin 1945’te Türkçeleştirilince, “Türkiye’de \tdin ve ırk ayırt edilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese Türk denir”e dönüştü. 1961 Anayasası’yla hâlâ tartışma konusu olan şu metin geldi: “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.”
\nAslında “ıtlak olunur, denir” gibi “ötekilik” kavramını akla getiren ve Türklük sanki lütfen verilmiş bir \t\tsıfat ya da statüymüş gibi anlaşılabilen sözcükler yerine tam eşitlik olsun diye herkesi kucaklayıcı bir anlatımla kaleme alınan o metin, tam tersine, zorbaca bir ırkçılık sayıldı bazılarınca. “Türkiye devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olanlar Türk ulusunu oluşturur” gibi bir anlatım kullanılsaydı, hukuk açısından daha doğru olurdu belki.
\nPeki ama, hep birlikte bir ulus olmak çok mu kötüdür?
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti