Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Başarı Anahtarı
\n\n\n
KAMU Hukukçuları Platformu’nca önceki gün ve dün Girne’nin Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen konferans dizisi, Türkiye’nin “anayasalı demokrasisi”ni ele almaktaydı. Anayasa Mahkemesi’nin konumu, sosyal devlet ilkesinin yaşama geçirilmesi, üniter devlet gibi konulardı bunlar. Dizinin ilginç yanı, KKTC’nin karşılaştığı ulusal ve uluslararası sorunlarla çözüm yollarının tartışılmasını da aynı kapsama almış olmasıydı. Çünkü başka türlü, Kıbrıs davasını kesin başarıyla sona erdirememiş bir ülke, yalnız dış sorunlarına değil, kendi iç sorunlarına da tam bir özgüvenle eğilemezdi.
\nÖyle anlaşılıyor ki, her iki sorunun da çözümü için çerçeve olarak ulus-devlet modeliyle yola çıkmak en pratik yol olacak.
\nKıbrıs’ın kuzeyini Rum Cumhuriyeti’ne yamalayıcı federatif veya konfederatif hayaller peşinde koşmaktan vazgeçmek gerekiyor. KKTC, planlı kalkınma için yeterli ve elverişli bir birim niteliği taşımakta. Dış dünyanın ulaşım sınırlamalarını ve yalnızlığa mahkûm etme politikalarını Türkiye’nin planlı desteğiyle yenebilen bir Kuzey Kıbrıs devleti, tek başına ayakta kalma başarısını gösterdiği zaman yarım yüzyıldır süren bir boyun eğdirme ve teslim alma niyetini boşa çıkarmış olacak. Başarılamayacak bir iş midir bu? “Kanal İstanbul” gibi fantezilerle uğraşmak yerine böyle bir “proje”ye ağırlık vermek daha doğru olmaz mı?
\nBuna benzer bir yaklaşımla, “demokratik özerklik” safsatasından ve etnik haklar çıkmazından arındırılmış bir Güneydoğu’yu yine planlı ekonomik ve sosyal kalkınma politikasıyla refaha ve huzura kavuşturmak niçin bir ulusal hedef olarak ortaya konulamasın? İnsanların kendi dillerini ve kültürlerini geliştirme hakkını özgürlük sorunu olarak devletin koruması altına aldıktan, her türlü ayrımcılığı ve eşitsizlik uygulamasını kesinlikle yasaklayıp cezalandıran bir yönetim düzeni kurduktan sonra, değişik etnik kökenlerden gelen insanları bir ulus olarak birlikte yaşatabilmek erişilemeyecek bir hedef midir?
\nTartıştıkça ortaya çıkıyor ki, Türkiye gibi karışık etnik yapılı bir ülkede ve Kıbrıs gibi iyice çetrefilleşmiş bir sorunda bile, ulus-devlet kavramı pekâlâ çözüm getirici bir anahtar olabilir.
\nTitizce ve aslına uygun olarak doğru kullanılmak koşuluyla.
\nÇünkü, etnik farklılıkları ikinci plana iten ve birlikte yan yana yaşama iradesini ön plana çıkaran bir kavram bu. Bir devlet içinde uygulandığı zaman ortaya çıkan ürün eşitlikçi, özgürlükçü, insan haklarına dayalı bir ulus oluyor ve böyle uluslar arasındaki temaslardan da sonuç olarak barışı, karşılıklı saygıyı, yan yana mutluluğu hedefleyen bir ilişkiler demeti doğuyor.
\nTabii, kavramın özünü bilmek ve ona uygun davranmak koşuluyla.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü markanın adı bir kez daha listede!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!