Hikmet Altınkaynak

CHP İçin Bir Model…

05 Mayıs 2014 Pazartesi

Yerel seçimler bitti, eleştiriler bitmedi. CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK, PM, milletvekilleri, il başkanlarıyla yaptığı değerlendirme toplantıları sona ermiş görünüyor. İl ve ilçe başkanlıklarının kendi yönetim kurulları ve üyeleriyle yaptığı değerlendirmelerse, sürüyor. Kavgalara, çatışmalara yol açmadığı, kırıcı olmadığı sürece bu toplantıların yapılması ve özgürce eleştiriler kuşkusuz ki gerekli ve yararlıdır. Çünkü ortada bir seçim var ve sonucunu tüm yönleriyle değerlendirmek gerekir ki, ileride daha olumlu sonuçlar elde edilebilsin. Yapılan yanlışlar tekrarlanmasın. Başarılı olanlar saptansın, ödüllendirilsin ki, parti daha başarılı olsun. Ben bugün herkesin başarılı sayabileceği bir modeli irdelemeye çalışacağım.
Yerel seçimler öncesinde başarılı olmak için bir grup diyordu ki, adaylar önseçimle belirlensin. Bu da en az bir yıl önce yapılsın. Bu bizi başarıya taşır... Olabilir miydi? Olabilirdi. Zaten bu yol birçok il ve ilçede benimsendi, uygulandı.
Ama bir yer var ki, model olabilecek özellik taşıyor. Önseçim uygulanan Niğde’nin Bor İlçesi Kemerhisar Beldesi Belediye Başkanlığı seçimi...
Kemerhisar Belediye Başkanlığı adaylığı için, seçimlerden çok önce, üyelerden yoğun bir önseçim isteği gelince, aday adayları da örgüt de bu yolu benimsedi, uyguladı. 27 Ekim 2012 Cumartesi günü, yasaya, formalitelere uygun olarak CHP üyesi ya da CHP’ye oy verebileceklerden oluşturulan 3 bin dolayında bir seçmen listesi hazırlandı, askıya çıktı. Aday adayı başvuruları alındı. Beş kişi katıldı. Ali Kaf, Avni Kuzucu, Beytullah Kirazcı, Cahit Özmen, H. Hüseyin Kum yarıştı.
Altı mahalleye kurulan altı sandıkta kullanılan oyların 901’ini alan Beytullah Kirazcı, CHP’nin Kemerhisar Belediye Başkan Adayı olarak belirlendi. Seçimlere tam 17 ay vardı.
Beytullah Kirazcı “Alternatif Belediye” sloganıyla yola çıktı. 3 Kasım 2012’de adına bir Facebook hesabı açtı. Projelerini, yaptığı çalışmaları, önce buradan duyurmaya başladı. Oluşturduğu ekiple de kapı kapı gezdi, kendini, projelerini anlattı.
Sonunda kural gereği Beytullah Kirazcı, yerel seçimlerde CHP’den aday gösterildi ve seçim sürecinde ekibiyle, gönüllülerle yoğun bir seçim çalışması da yürüttü. Meclis üyeleri önseçimi de 22 Eylül 2013’te yapıldı. Hedefi, “50 yıldır yapılmayan işleri 5 yılda yapacağız”dı. Seçmenden oy istedi. Kılıçdaroğlu da Niğde’ye gidişlerinin birinde Kemerhisar’a uğradı, konuşma yaptı. O zaman Kirazcı, henüz aday adayı bile değildi.
Ve Kirazcı, 30 Mart’ta aldığı 2.025 oyla belediye başkanı seçildi. Karşısındaki rakibi 5 yıldır başkanlık yapan AKP adayı İbrahim Ünal ise 1.388 oyda kaldı. Oysa bir önceki seçimde AKP 1.896 oy almış, CHP ise 1.743 oyda kalmıştı. Bir başka anlatımla 2009 seçimlerine göre AKP, 637 oy kaybetmiş, CHP ise, yine 2009’a göre, 382 oy kazanmıştı. Demek CHP, AKP’den de oy aldı.
Özetle başkanlığı CHP’de olmayan belediyeler için en az bir yıl önceden önseçim yapılarak belediye başkan adayı belirlenirse ve aday iyi çalışılırsa, Kemerhisar’daki gibi sonuç alınır. CHP için bu bir model olabilir mi?
Telefonda konuştuğum il başkanı Ünal Baykan ve Beytullah Kirazcı demokratik işleyişten son derece memnun.
Doğallıkla model, çok küçük bir birim. Bunu il ve ilçe çapında yapmak zor olabilir. Orasını bilemem. Ama yönetimi başka partilerde olan belediyelerde başkan adayını, belediye meclisini çok önceden belirlemek, sağlıklı bir yol bence. Bu unutulmasın. Yeter ki güçbirliği içinde, sevgiyle çalışılabilsin... Buna Türkiye’nin ihtiyacı var...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları