Feyzi Açıkalın

Taşındık…

06 Ocak 2017 Cuma

İçerisi boşalmış dükkanın vitrin camına iliştirilmiş bir kağıtta böyle yazar; “Taşındık. Siz kıymetli müşterilerimize hizmet vereceğimiz yeni adresimiz…”. Merak eder yeni adrese bakarsanız, çok daha farklı bir semt ya da yerleşimin tercih edildiğini görürsünüz.

Taşınma nedeni, genelde o ürün gamının bahsedilen mahalde gitmemesinden kaynaklıdır. Ya da yerleşimin insan portföyü değişmiş, eski mal alıcısını bulamamaya başlamıştır. Bir neden de, mal tedarikçisinin satış stratejisinde ısrar etmeyerek değişikliğe gitmiş olmasıdır.

Yeni adres olarak, çoğunlukla bir alt gelir gurubunun yoğun tüketimde bulunduğu yerleşimler tercih edilmiştir. Artık mal tedarikçisi olan toptancı da huzura ermiştir; yeni pazarda alıcı ve satıcı buluşmuştur…

Taşınma; yer değiştirme… Alışveriş, etkileme alanını farklılaştırma; savaş alanını yeniden kurma… Savaş alanı?

İnternette savaş oyunları yaygındır. Burada savaş alanını (battlefield) kurmak en stratejik hamledir. Bulunduğun yerleşimden uzak kuracak ama risklerini de alacaksın. Lojistik destek vermek zorlaşacak ama kendi şehrini ve insanını tehlikelerden uzak tutacaksın.

O oyunlarda “tutorial” kısmı vardır. Sana nasıl oynanacağını, hangi sırayla hamleler yapacağını öğretir. Öğretir dedim de, “vesayet” kelimesi de buradan gelir; tutelage… Vesayet bir çeşit, nasıl yapılacağını basamak basamak öğretme işidir…

Savaş oyunları tuhaftır. Oyunu kuranlar kendi aralarında sanal ortamda savaşırken, gerçeğini, kurdukları savaş alanında başkalarına yaptırırlar. Kan ve yıkım oralardadır.

Sanal ortamda, rakibinin sporcularının yıllar boyunca yaptığı dopingi belgeler, zamanı gelince de bunu ortaya seriverir. Öbürü de, karşı hamlesini diğer ülkenin siyasetini kurguladığı genel seçimlerinde kullanır; siber saldırılarla sonuçları etkiler…

Oyun kurucuları güçlü kılan nedenler vardır. Sağlam ekonomisi, zengin doğal kaynakları, teknoloji yoğunluklu endüstrisi, eğitimli bireyleri vardır. Demokratik ya da totaliter yöntemlerle idare edilmesinin bir kaygı nedeni olarak gözetilmesinden öte, siyasi hamlelerinde bu niteliklerine göre değerlendirilirler.
Oyun kurucular stratejik olarak bazen savaş alanını ya boş bırakır ya da başka alanlarda kurarlar. Askeri terminolojide buna “Geri Harekat” denir(miş). Muharebenin kesilmesiyle as birlikleri savaş alanından sıyırmak ve savunma mevkilerini yeniden tahkim etmek asla bir geri çekilme değildir. Kendi mevziine bile çekilsen buna “Mevzi İşgali”  denir, yeniden savunma ya da harekat buradan başlatılır.
“Taşınan” birliklerin konuşlandığı yeni mevziler doğaldır ki, onların yaşam alanı ve destek bulabilecekleri yerleşimler olmalıdır. Aynı, başka mahalleye taşınan iş yeri gibi, bulunduğu savaş alanlarında da karşılıklı etkileşim ve yarar ilişkisi kurulmalıdır.

Ama eğer, taşınılan yeni mahallenin yöneticisinin kafası karışık, yöntemi tutarsız, bilgisi kıt, siyasi öngörüsü az, bağımlılığı çok, gücü şişkin egosundan daha düşük ise, mahallenin yerleşik sakinlerinin huzurunu, güvenliğini sağlamaktan uzaklaşacak, ortalığın kana bulanmasını önleyemeyecektir. Büyük  oyundaki piyonların taşındığı mahallede yani yeni savaş alanında durum budur…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları