ABD'de Başkanlık Seçimlerine Doğru

25 Ocak 2012 Çarşamba
\n

Geçen hafta sonuna kadar ABD başkanlık seçimlerini, gözümün ucuyla izliyordum. Cumhuriyetçilerin cephesinde aşırı sağın birbirinden sevimlialtı adayı birbirlerini yemekle, mali kaynaklarını tüketmekle meşguldü. Bizi beğenmiyorsanız bir de bunlara bakınhavasındaki Demokratların para toplamaktan başka bir etkinlikleri yoktu. Demokratların adayı Obamanın da, Rolling Stone dergisinden Taibbinin işaret ettiği gibi bu kez seçime değişimsloganıyla girmesi olanaklı değildi. Seçimler statükonun iki farklı versiyonunu savunan aday arasında yaşanacaktı.

\n

Bu konuya bakmak için henüz çok erken diye düşünürken başkan aday adaylarından, Newt Gingrichten, Patriot(Yurtsever) diye başlayan, benden, kampanyası için mali destek isteyen absürt bir elektronik posta aldım. Belli ki adresimi, Wall Street Journal, Washington Times gibi muhafazakâr yayınların, kayıtlarından almışlar. Ben de bu absürtmesajı bir işaretsayıp son duruma kısaca bakmaya karar verdim.

\n

Gingrich sürprizi

\n

Bildiğim kadarıyla sahnede, John Huntsman, Rick Perry, Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Sentorum, Ron Paul vardı. Yarışı, Cumhuriyetçi Partinin geleneksel çizgisine yakın, yatırım bankacısı Romneyın kazanacağı düşünülüyordu.

\n

Geçen hafta bakınca, ilk üç eyalet seçimini, tarihte ilk kez üç farklı adayın kazandığını, yarışın geleceğine ilişkin bir belirsizlik yaşandığını gördüm. Geçen hafta yapılan Güney Carolina seçimlerine giderken Huntsman ve Perry çekilmişler. Perry, Gingrichi destekleyeceğini açıklamıştı. Güney Carolina seçimini de en güçlü aday Romney değil, hiç beklenmedik bir biçimde Gingrich, hem de 12.5 puan farkla kazandı.

\n

ABDde sağ ve sol medya, Cumhuriyetçi Parti’nin bir aday üretemeyecek kadar dağınık olan vitrininin şimdi daha da dağıldığında anlaşıyorlar. Dahası Güney Carolinayı, Obama karşısında en az kazanma şansı olan aday olarak kabul edilen Gingrichin kazanması ortaya garip bir durum çıkarttı. Bugüne kadar Cumhuriyetçi Parti’nin tüm başkan adayları, her zaman önce Güney Carolina seçimlerini kazanmış. Güney Carolina seçimleri bugüne kadar aşırıadayların elenmesini kolaylaştıran bir filtreolmuş. Bu denklem gereğince, parti merkezinin tercih ettiği, kasası da çok sağlam bir aday olan Romneyin Güney Carolina seçimlerini kazanması gerekiyordu. Hem bu gelişme hem de Gingrichin aniden canlanma biçimi, yarışta artık geleneksel ölçütlerin egemen olamayacağını(Zeleny, New York Times) düşündürüyor.

\n

Zincirlerinden boşanmış \t\t\tbir sağ popülizm

\n

ABD başkanlık seçimleri sürecine bakınca Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında, sağ popülizmin alıp başını gittiği, ırkçılık, kökten dincilik, homofobi, emperyalizm alanlarında sert bir yarışın başladığı görülüyor.

\n

Gingrichın Güney Carolina seçimlerini kazanmasının temelinde, bu eyaletin kültürel yapısının son yıllarda değişmiş, beyaz işçi sınıfı arasında köktendinciliğin, Obama üzerinden ırkçılığın, artan işsizlik ve mali kriz üzerinden Cumhuriyet Parti seçkinlerineve Wall Streete (mali sermayeye) yönelik bir öfkenin çok güçlenmiş olması, Çay Partisi ve Wall Street işgal hareketlerinin kültürel etkileri var.

\n

Güney Carolina seçimlerinde sandık başına gidenler arasında yapılan kamuoyu yoklamaları, Gingriche verilen desteğin arkasında, yalnızca Obamaya karşı çıkacak değil, kampanya sırasında kan akıtacakbir aday arayışının da yattığını ortaya koyuyor.

\n

Washington, New York seçkinleri halkın çıkarlarını savunmuyorsloganı, seçkinlerin bağnaz din düşmanlığından”, “medyanın halkın dürüst adaylarını hedef almasından yakınan konuşmaları, Obamaya yönelik o San Fransiscodaki çevreci ve aşırı solcu dostlarını kayırıyorsuçlamaları, büyük sermayeye karşı beyaz işçi sınıfını savunan eleştirileri, 8 yaşındaki siyah çocuklar devletten yardım alacağına kapıcılık yapsıngibisinden ırkçı önerileri Gingrichin de bu beklentiye cevap vermek için elinden geleni yaparken Alman İtalyan faşist propagandasını aratmayan bir söylem geliştirmekte olduğu görülüyor.

\n

Başlangıçta Gingrichin çok aşırı görüşlere sahip, kavgacı bir aday olduğundan ön seçimleri kazanma şansı olmadığı düşünülüyordu. Ancak Güney Carolina sonuçları muhafazakâr seçmenin eğilimlerine ilişkin yerleşik algıları bulanıklaştırdı. Ya seçmen sanılandan daha fazla sağa kaymışsa? Ya diğer adaylar da seçmeni izleyerek daha da sağa kayarsa. Ya Obamanın uygulamaları karşısında düş kırıklığı yaşayan Yükselen Amerikaseçmeni (İspanyol, siyah, bekâr kadınlar, 18-29 yaş arası gençler- toplam seçmenin yüzde 53ü) Demokratların meclis çoğunluğunu kaybetmelerine yol açan 2010 ara seçimlerinde olduğu gibi yine sandık başına gitmek istemezse...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları