'Tombala Vekil' mi Dediniz?

03 Aralık 2008 Çarşamba

İfrata kaçmakdiye buna derler herhalde! CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, bu sefer de Çarşaflı bir il başkanımız olabilir diye Posta gazetesine röportaj vererek, yine CHPyi o dipsiz kuyuya doğru çekmeye devam etti. Sonuçta tabii ki neyin manşet yapılacağına gazeteci karar verir; ama Cumhuriyetin ve laikliğin ödünsüzolarak bilinen son kalesi adına söz sarf ederken, o kişi üç kere yutkunup beş kere düşünmek durumundadır.

Cumhuriyet gazetesi, geçen yıl Tehlikenin farkında mısınız? sorusunu kamuoyuna yönelterek önemli bir ikaz yapmıştı. Türk kadınının nasıl çarşaf altınaalınmaya çalışıldığını ve bu görüntü üzerinden Cumhuriyete yönelik ağır tehditlerin nasıl oluşturulduğunu gündeme taşıyan bu kampanya haklı olarak hedefi on ikiden vurmuştur. Şimdi kalkıp çarşafı, Atatürkün partisi masum bir detay olarak sunduğu zaman, bu pek şık bir gelişme olmuyorCHP her vatandaşına eşitçe sahip çıkardiye genel bir çağrı yapmak başkadır, kalkıp yüzlerce kamera önünde çarşafa rozet takıp, bir de çarşaflı il başkanı komedisini, ortaya çok ilerici sözler söyler edasıyla cümleye dökmek, apayrı bir şeydir!

Kurbağanın su ılıkken başlayarak yavaş yavaş pişirilmesiörneğini, Türkiyede şeriatçılığın laik kesimi usulca alıştırıp felç etmesinin bir imajı olarak, 1993te (yoksa 1994 müydü?) Cumhuriyetteki köşemde ilk ben yazmıştım. Bu metaforu bana aktaran ise, Prof. Dr. Selçuk Erezdi. Şimdi bizim kurbağa, artık suyun kaynadığı şu günlerde, yalnız refleks değil, akıl tutulması da geçiriyor. CHPde yaşanan delirme emarelerini başka türlü izah etmek mümkün değil.

Acaba, Anadoluda özgür, Atatürkçü Türk kadınıimajını yerle bir eden busözde açılımın, genç kızlarımıza neye mal olacağını düşünen var mı CHPde? Kadınlarımızın türbanlanması bir haneden diğerine, bir mahalleden öbürüne atlayıp giderken, zaten kıskanç yapıdaki Türk erkeği, bu durumu kendi bölgesindeki dişilerikontrol altında tutmak için bir yol olarak görürken, bir de politikacılarımız bu çıkışı yapınca şimdi ne olacak? Anadoluda çeşitli evlerde kimi aileler 15-16 yaşında kızlarına hiç çekinmeden Bak Atatürkçüler bile artık kapanıyor, fahişe mi olmak istiyorsun! diyebilecekler! Bu kırılmanın mimarları, bu sonuçla gurur mu duyacaklar?

CHPnin başına bu çarşaflıçorabı ören İl Başkanı, önemli başka bir yaratıcılık daha gösterdi. CHPde parti içi demokrasi yokluğunu ve bunun alınan sonuçlarla olan ilişkisini anlatmaya çalışırken, yıllardır onca söz sarf ettik, bu tombala olayı kadar çarpıcı bir örnekleme bulamadık!

Gerçekten de CHPde Baykal ve kurmay heyeti, herkesi seçerler”: Milletvekillerini, belediye başkanlarını ve il başkanlarını! Yani Sn. Gürsel Tekin, denetleyemediği bir refleksle bu cümleyi sarf ettiğinde, esasen Necla Aratı değil, Baykal ve ekibini eleştiriyordu! Çünkü Tekinin tombalacılık olarak nitelendirdiği yöntemin uygulayıcılarının kim olduğunu herkes biliyor Tabii Sn. Tekinde İstanbul İl Başkanlığına aynı yöntemle yumuşak iniş yapmıştı. İlginç değil mi? Dolayısıyla, bu hatırlatmalardan sonra, Sn. Tekinin yapmış olduğu gibi Sn. Arattan veya Sn. Baykaldan değil, kendi kendisinden özür dilemesi lazımdı!

Yıllardır, aday olduğumuzda bile bu yöntemin yanlışlığını anlattık. 2003te CHPde demokratik devrimsloganıyla başkanlığa aday olduğumda, 41 ili gezdim. Tartışmasız her yerde en çok destek alan cümlem şuydu: Bırakın Edirneyi Edirneliler seçsin, Vanı Vanlılar seçsin, Malatyayı Malatyalılar seçsin.. böylece adayların tespitinden sonra, kimse şikâyet edemez, kimse gık diyemez.Bu çok zor bir şey midir? Şikâyet şimdiden başladı Egenin şirin ilçelerinden birinden bir otel sahibi dostum aradı: Buraya seçeceklerini söyledikleri adayla almaları mümkün değil, herkes tepkili, inanamıyorum.(İlgilenirlerse, isimler bende mahfuz.) Akıl var, mantık var Yüzlerce, binlerce il, ilçe ve beldede, o yörenin insanları kimi ister, nerden bileceksin? Bırak bu işi onlara, yalnız denetle ve rahat et!

Bu yerel seçimlerde, CHPnin ve solda birliğin hayati önemini hepimiz biliyoruz. İşte tüm bu ikazlarımız, tombalacılığın artık kanıtlanmış tehlikeleri üzerine...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erken seçim mi dediniz? 18 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları