Barbaros Talı

Ne Ayıp...

30 Haziran 2012 Cumartesi
\n

İlk şaşkınlığı 2004 yılında Atinada düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunlarının bayanlar 5 bin metre final yarışında yaşamıştık. Elvan Abeylegesse bu mesafede, aynı yılın 11 Haziran günü Norveçin Bergen kentinde düzenlenen Golden League yarışlarında 5 Etiyopyalı atletin önünde, ikinci Tirunesh Dibabaya 6 saniye fark atarak 14.24.68 ile dünya rekoru kırmıştı. Yaklaşık 2 buçuk ay sonra rekortmen olarak geldiği Atinanın 5 bin metre seçmelerinde ikinci sırada yer almış; olimpiyat finalinde ise 15.12.64lük derecesiyle ancak 12nci olabilmişti. Sonuçta, Elvan; üzülmüş, atletizme gönül verenler şaşırmıştı.

\n

Benzer bir duyguyu önceki gün tekrar hissettik. Bu kez, erkekler cirit atmada bir ay önce İzmirde gerçekleştirdiği 85.60 metrelik atışıyla dünyada yılın en iyi ikinci derecesini elde eden gözde atletimiz Fatih Avan, Helsinkide finale bile kalamadı. Avrupa Şampiyonasının seçmelerinde A grubunda yaptığı 78.31 metrelik atışı ile genel sıralamada 14üncü olabildi. Avan gibi son birkaç yıldır girdiği her yarışta final yarışmış, geçtiğimiz mart ayından beri 80 metrenin altında atmamış, 3 hafta önce Norveçin Oslo kentinde düzenlenen Diamond Leaguein beşinci yarışında 83.82 ile ikinci olup bu dalın en iyi atletlerini geride bırakmış bir sporcunun başarısızlığı hepimizi üzdü.

\n

Nedenini sorgularken öğrendik ki Finlandiyaya gitmeden önce Doping Tacizi yaşamış. Habertürk gazetesinde yer alan bilgiye göre TMOKye bağlı Dopingle Mücadele Komisyonunun yetkilisi Atletizm Federasyonu ya da antrenörü ile temasa geçmek yerine onu arayarak testosteron seviyesinin yüksek olduğunu bildirmiş. Avan şaşkına dönmüş, şok yaşamış ve olayın etkisini üzerinden atamayıp 80 metrenin altında kalmış.

\n

İşin aslı öyle değil tabii... Dopingle Mücadele Talimatının 7.2.5/b kuralına göre analizlerde çıkan atipik bulgularda önce sporcunun bilgilendirilmesi zorunlu. Nedeni ise bulgunun sporcuya ait özel ve bilinmesi istenmeyen başka bir hastalığın göstergesi olma ihtimali. Dopingle ilgisi olmayan ve sporcularda nadir rastlanan testosteron seviyesi yüksekliği de ileri inceleme gerektiren benzer bir bulgu.

\n

Bu nedenle Komisyon üyesi Prof. Dr. Rüştü Güner, Atletizm Federasyonuna yaptığı ziyarette diğer sporcularla ilgili bilgileri aktarırken elde ettikleri, atipik bulgudan bahsetmiş. Durumu IAAFye ilettiğini, kural olarak federasyona bilgi veremeyeceğini, öncelikle sporcuyu bilgilendirmesi gerektiğini söylemiş. Ardından Fatih Avanı arayıp durumu bildirmiş. Daha önce de benzer bir nedenle yarışmalara katılmasına izin verilmediğini bildiğini, Helsinkide de aynı sorunla karşılaşmaması için daha önce yapılan benzer testlerin sonuçlarını IAAFye iletmek üzere bir an önce alması gerektiğini belirtmiş ve antrenörünün aramasını talep etmiş. Bu bilgilerden yoksun Fatih Avan, aynı gazeteye yaptığı açıklamada Kimsenin benim ve antrenörümün moralini bozmaya hakkı yok. Türk halkı benden madalya bekliyordu ama ben başaramadımdemiş ve herkesten özür dilemiş.

\n

Fatih Avan öncelikle, yapılan her analizde elde edilen bulguların WADA ve IAAFye iletildiğini ve her aşamada birlikte hareket edildiğini bilmeli. Avrupa Şampiyonasına kısa süre kala yaşanan durumun düzeltilerek Helsinkide yarışabilmesi için çaba harcandığından da haberdar olmalı. Ve bizce, Türk halkının yanı sıra haksız yere suçlanan Dopingle Mücadele Komisyonu Üyelerinden de özür dilemeli.

\n

Yine görüyoruz ki hiçbir bahane başarının yerini tutmuyor. Beklentimiz, demecinde verdiği sözü unutmaması ve Londrada kürsüye çıkmak için elinden gelenin en iyisini yapması.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları