Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Gerçek Başka...
Fransız futbolcu Eric Abidal ile ilgili yazılı ve görüntülü basında verilen bilgiler; gazeteci ve spiker dostlarımızın yeterli araştırmaları yapmadıklarını, edindiklerini bilimsel temele oturtmadan kullandıklarını gösteriyor. Barcelona sol bekinin; karaciğerinde rastlanan tümör nedeniyle geçen mart ayında ameliyat edilmesi, iki buçuk ay sonra sahalara dönmesi, Şampiyonlar Ligi finalinde 90 dakika oynaması ve maç boyunca 10.5 kilometre koşması, kanser hastalığına karşı alınmış bir zafer olarak tanımlanıyor. Gerçek ise başka...
\nDiyaframın sağ altında yer alan, yaklaşık iki kilogram ağırlığa sahip, koyu kırmızı renkte bir organ olan karaciğer; beslenme yoluyla alınan (ilaç, alkol, hormon vb.) ya da yaralanma, ezilme veya spor sırasında açığa çıkan toksik maddelerin zararlı etkilerini azaltma görevini üstlenir. Örneğin protein yıkımına neden olan sportif aktivitelerde su ile birlikte açığa çıkan amonyak moleküllerini birleştirerek üreye çevirir ve vücuttan kolayca atılabilecek hale getirir. Çabuk iyileşir ve kendini yeniler. Glikoz ve B grubu vitaminlerle beslenir.
\nİstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan Operatör Doktor Orhan Yılmaz; Yüzme Federasyonu ile ENKA Spor Kulübü yüzücülerine eğitim ve tıbbi destek veren bir bilim insanı. Patoloji sonuçlarını bilmemekle birlikte, yaşanan gelişmelerden Abidal’in karaciğerinden alınan tümörün iyi huylu olduğunun anlaşıldığını söylüyor. İyileşmeyi hızlandırıcı aminoasit ve vitamin takviyesi yapılarak antrenmanlara kısa sürede başlamasının sağlandığını anlatıyor.
\nTümörün kötü huylu çıkması durumunda ise kemoterapi, radyoterapi veya immünoterapi uygulamalarının gerekeceğini belirtiyor. Tek veya ikili, bazen ise üçlü kombinasyonlarla uygulanan bu tür tedavilerin, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatacağını ve bu durumda doktorların Abidal’in sahalara dönmesine izin vermeyeceğini hatırlatıyor.
\nOperatör Doktor Yılmaz, benzer bir hatanın ABD’li ünlü bisikletçi Lance Armstrong ile ilgili bilgilerde de yapıldığını belirtiyor. Kanser teşhisi konan Armstrong’un önce tedavi edildiği, iyileşmenin ardından yaşamsal değerlerinin normal düzeylere gelmesi için yaklaşık üç yıl beklendiğini ve toplamda beş sene süren tedavi ve rehabilitasyon dönemlerinin ardından bisiklete binmesine ve yarışmalara katılmasına izin verildiğini söylüyor. Sözün özü spor, hastalıkları tedavi amacıyla kullanılmıyor. Tedavi tamamlandıktan sonra hastaların yaşam kalitesini arttırmak üzere rehabilitasyon sırasında veya sonrasında tavsiye ediliyor. Sağlıklı insanların hastalıklara karşı direncini arttırmak amacıyla yapılıyor ve yaptırılıyor. Gelişmelerin perde arkasını farklı açılardan anlatma, başarıları ilgi çekici hale getirme çabasıyla yazılıp, söylenenler; hem hasta hem de sağlıklı herkese zarar veriyor.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!