Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Fakir Ama Fit
Başlık, geçen perşembe yayımlanan Akşam gazetesinin “Yaşam”’ sayfasında yer alan habere ait. 50 yıldır Amerikan ambargosu altında yaşayan Küba’da krizin tavan yaptığı 1990-95 yılları arasında gıda ve yakıt sıkıntısı çeken Kübalıların yürüyerek ortalama 5 kilo verdikleri, diyabet ve kalpten ölümlerin 1/3 oranında azaldığı anlatılıyor. Refahın az da olsa artmaya başladığı dönemde ise hızla kilo aldıkları belirtiliyor.
\nYakın geçmişte elime ulaşan bir araştırmada da benzer bulgular yer alıyor. Fiziksel hareketsizliğin çocukların ebeveynlerinden 5 yıl daha az yaşamalarına neden olacağı öne sürülüyor.
\nACSM (American College of Sports Medicine) ve ICSSPE (International Council of Sports Science and Physical Education) ile Nike’ın yaptırdığı araştırma; fiziksel, duygusal ve ekonomik refahın birçok ülkede birkaç jenerasyon öncesine kadar günlük yaşamın içinde yer alan fiziksel aktiviteyi hayatın günlük akışından çıkarttığını göstermiş.
\nGelişmiş ülkelerde nüfusun fiziksel aktivite oranlarının dramatik biçimde düştüğü gözlemlenmiş. 1965’ten itibaren incelenen 44 yıllık verilerde Amerika’da yüzde 32.2 İngiltere’de yüzde 20.2’lik oranlarda azalma saptanmış. Düşüş oranları Brezilya’da 2002-2007 arasındaki 5 yılda yüzde 5.6, Çin’de 1991-2009 arasındaki 18 yılda yüzde 44.9’luk değerlere ulaşmış.
\nÖnleyici herhangi bir çalışmanın yapılmaması durumunda 2030 yılı itibarıyla Amerika’da yüzde 46.3, İngiltere’de yüzde 35.1, Brezilya’da yüzde 34.1 ve Çin’de yüzde 51.1’lik oranlarda azalma yaşanacağı hesaplanmış.
\nFiziksel olarak hareketsiz çocukların yüzde 30’unun obezite sorunu yaşayacağı, akademik olarak aktif akranlarına kıyasla daha başarısız olacakları, gelirlerinin daha az olmasına karşılık sağlıkları için daha fazla para harcayacakları belirlenmiş.
\nBirçok ölümcül hastalığa neden olan fiziksel hareketsizliğin doğrudan ve dolaylı maliyetinin her geçen gün arttığı; gelinen noktanın sağlık altyapıları, sosyal hizmetler ve ulusal ekonomiler için sürdürülebilir olmadığı belirtilmiş. Salgın bir hastalık olarak ele alınması gerektiği vurgulanmış.
\nÇözüm için bireylerin, toplulukların, STK’lerin, kurum ve kuruluşların çalışanlarıyla birlikte küresel boyutta hareket etmeleri önerilmiş. Çocuklara fiziksel aktiviteyi sevdirme ve yaşam boyu spor alışkanlığı kazandırmanın önemi anlatılmış. Böylece aktif yaşam tarzının sağlayacağı faydaların sonraki nesillere de aktarılacağı ifade edilmiş.
\nBenzer sorunları ülkemizde de yaşıyoruz. Sigara içimine yönelik yasaklar, obeziteyle mücadele, tuz kullanımının azaltılmasıyla ilgili çalışmalar ümit veren gelişmeler. Ancak küresel platformlarda yaratılan işbirliklerine katılmayınca çözümün değil sorunun bir parçası olduğumuz görüntüsünü veriyoruz.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti