Aykut Küçükkaya

Siyaset ve akıl...

24 Şubat 2020 Pazartesi

Türkiye’nin gündemi dış politikada Suriye ve Libya’ya kilitlendi, sıkıştı. İki gün önce 22 Şubat günü Cumhuriyet’in birinci sayfasında Olayların Ardındaki Gerçek köşesinde “İdlib savaşı ve akılcı davranmak” başlığıyla önemli bir yazı yayımladık. Yazının bir bölümü şöyleydi:

İdlib harekâtı uluslararası arenada Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda ve Güneydoğu Anadolu’da PKK’ye karşı verdiği haklı mücadeleyi zayıflatıyor. Türkiye, gereksiz bir savaşa girerek aynı zamanda ekonomik yönden de giderek zayıflıyor. ABD ve Türkiye’nin düşmanları ekonomik yönden zayıf bir Türkiye görmeyi her zaman isterler. 

... Ankara’daki siyasal iktidarın ‘aklıselim’e yani aklı kullanmaya gereksinimi var. Kazanılamayacak bir savaş, sadece devlet ve ulusun zararına olmakla kalmaz, AKP iktidarının halk nezdinde itibarının zedelenmesine de yol açar. Akılcı olmak, sakin olmak ve geniş (makro) düşünmek gerekiyor.

Hem Suriye’den hem Libya’dan şehit haberleri geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ve Libya politikalarını savunurken “yeni bir istiklal mücadelesi verildiğini” söylüyor, “Libya’da birkaç tane şehidimiz var” diyor. Şehit evlerine ateş düşüyor. Ve o ateş düştüğü yeri yakıyor!..

Atatürk’ün kuruluş parasını ve ismini verdiği Cumhuriyet gazetesinin çizgisi bellidir. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün söylediği “Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir” sözü ilkemizdir. Olayların Ardındaki Gerçek sütununda yazıldığı gibi “ülkenin sokulacağı gereksiz bir savaş” sadece emperyalist güçlerin işine yarar...  

Özge Mumcu Aybars Cumhuriyet’te

Babasının mirasına sahip çıkarak, Uğur Mumcu’nun sembol olan gazetecilik anlayışını sürdürmek üzere Uğur Mumcu Araştırma Gazetecilik Vakfı’nda (um:ag) gençlerin arkasında durdu. Vakıfta yetişen gençlerin birçoğu sonraki yıllarda Cumhuriyet ailesine katıldı. Şimdi de o gençlerin arkasında duran Özge Mumcu Aybars, güçlenerek büyüyen Cumhuriyet ailesinde. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars, marttan itibaren yazılarıyla Cumhuriyet’te. 

27 yıl önce bombalı suikastla kaybettiğimiz Türkiye’nin gelmiş geçmiş en önemli araştırmacı gazetecisi, Cumhuriyet’in simge ismi Uğur Mumcu’nun adını yaşatmak için eşi Güldal Mumcu tarafından kurulan, çocukları Özgür Mumcu ve Özge Mumcu Aybars’ın yönetim kurulu üyeliğini yaptığı Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın senedi şu satırlarla başlar: 

 “24 Ocak 1993 tarihinde öldürülen yürekli gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun gazetecilik anlayışını sürdürecek genç gazetecileri basına kazandırmak ve edebiyat, felsefe, sinema, resim ile görsel sanatta sıradanlığı reddedenlerin bir araya gelebileceği, kendilerini geliştirebileceği bir kültür ve sanat merkezi olma amacıyla kurulmuştur.

Özge Mumcu Aybars, marttan itibaren Pazar Dergi’de her hafta kaleme alacağı köşe yazısıyla Cumhuriyet okurlarıyla buluşacak; 15 Mart pazar günü ilk yazısıyla okurlarımıza “merhaba” diyecek. Sevgili Özge Mumcu Aybars’a “Evine hoş geldin” diyor, ilk yazısını Cumhuriyet okurları gibi büyük bir heyecanla bekliyoruz. 

Türkiye’nin yürekli gazetecisi Uğur Mumcu’nun dediği gibi, “Her gün bir ekmek bir Cumhuriyet...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları