Aykut Küçükkaya

Özel habercilik ve gündemi belirlemek...

12 Ağustos 2019 Pazartesi

Aylardır özel haberleriyle, röportajlarıyla, yazı dizileriyle ve yorumlarıyla gündemi belirleyen Cumhuriyet, geçen haftaya da damga vurdu. İşte bir haftanın kısa özeti:
6 Ağustos 2019... Yazarımız Miyase İlknur’un “Çift dikişli milletvekili” başlığıyla manşetten duyurduğumuz haberi büyük yankı yarattı. AKP milletvekili Ravza Kavakçı Kan’ın hâlâ İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro A.Ş’nin kadrolu personeli olduğunu ortaya koyan haberin ardından tüm taraflardan açıklamalar geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “hukuki soruşturmanın” başlatıldığını duyururken; AKP’li Kavakçı Kan “sözde habercilik yapan Cumhuriyet” suçlamasıyla siyasilerin o bildik savunmasına sığındı. Bir kez daha soruyoruz:
“Sayın Kavakçı, siz İBB’ye bağlı Metro A.Ş’de işe girdikten bir gün sonra ABD’ye doktora bursuna gönderiliyorsunuz. Bunu nasıl açıklayacaksınız?”

İşte liyakat...
8 Ağustos 2019... Muhabirimiz Tuğba Özer’in özel haberini “Yetenekli baldız” manşetiyle duyurduk. MEB Yüksek Öğretim Genel Müdürü Yusuf Büyük’ün baldızı Hale Bağce Özbaş sınavlara girmeden Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü oluyordu. Parmak ısırtan bu yükseliş hikâyesine verilen yanıt ise “Usulsüzlük yok. Atanmadım, görevlendirildim” oldu.

Olayların Ardındaki Gerçek...
9 Ağustos 2019... İç Politika Şefimiz Ali Açar’ın haberi büyük ses getirdi. YAŞ’ta emekli edilen üst düzey komutanın sözleri hem halkı bilgilendiriyor hem de iktidarı uyarıyordu. Ve ABD ile “uzlaşıldığı” belirtilen Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması tartışmasına açıklık getiriyordu. Askeri yetkilinin “ABD tampon bölgesi oluştu” cümlesi, Fırat’ın doğusunda ne yaşanacağını özetliyordu.
Bugün birinci sayfamızda “Tampon Bölge Konusu” başlığıyla yayımladığımız “Olayların Ardındaki Gerçek” köşemiz sıcak gündemi mercek altına alıyor. Cumhuriyet’in vazgeçilmez köşelerinden olan, gündemi analiz eden ve büyük ilgi gören Olayların Ardındaki Gerçek’te bu kez “ABD için, Türkiye ile PKK aynı kefede” tespiti yapılıyor. Ve uzlaşıldığı belirtilen anlaşmanın zayıf noktaları açığa çıkartılıyor. “Türkiye’nin güvenlik endişeleri nasıl giderilecek” sorusu hâlâ yanıt bekliyor...

FETÖ ile gerçekten mücadele ediliyor mu?
11 Ağustos 2019... Cumhuriyet’in manşeti sarsıcı: “Öksüz’e yakın isim bakanlıkta müşavir...” Adliye muhabirimiz Seyhan Avşar’ın haberi 15 Temmuz darbe girişiminin en önemli isimlerinden Adil Öksüz’ün gözaltındayken telefonla görüştüğü ve FETÖ soruşturmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda müşavirlik görevini sürdürdüğü ve danışman unvanıyla devlet üniversitelerinde konferanslar verdiğini ortaya çıkarıyordu. Bu önemli haber, “Gerçekten FETÖ ile mücadele ediliyor mu” sorusunu bir kez daha gündeme getirdi...

Bu bayramda da Cumhuriyet okunur
Özel haberlerimize, yazı dizilerimize bayramda da devam edeceğiz. Dolu dolu Cumhuriyet’le okurumuzun karşısına çıkacağız. Bugün Miyase İlknur’un kaleminden “Kaz Dağları Gerçeği” dizisine başlıyoruz. Vedat Arık’ın fotoğraflarıyla bir kez daha çevrecilerin yanında olduğumuzu, Cumhuriyet’in çevre duyarlılığını “Kaz Dağları sahipsiz değildir” diyerek gösteriyoruz.
Kaz Dağları Gerçeği’nin ardından Ankara Haber Müdürümüz İklim Öngel’in “Atatürk ve Türkiye’nin izindeki ülke: Kazakistan” başlıklı yazı dizisini yayımlayacağız. Yazarımız Mustafa Balbay’ın büyük ilgi çeken Japonya’yı anlattığı dizinin ardından bu kez Öngel’in Kazakistan izlenimlerini bu hafta içinde okurlarımızla paylaşacağız. Söyleşiler ise okurumuza sürpriz olsun. Özel haberlerimiz ise bayram tatili de olsa gündemi belirlemeye devam edecek. Uğur Mumcu’nun dediği gibi, “Her gün bir ekmek bir Cumhuriyet...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları