Olaylar Ve Görüşler

Yeri hiç dolmayacak

14 Kasım 2019 Perşembe

Yazar: İlayda Kaya

Anayasa Profesörü, eski Dışişleri Bakanı ve gazetemiz yazarı Mümtaz Soysal, dün son yolculuğuna uğurlandı. Çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve gazetecinin katıldığı törende konuşan Soysal’ın kızı Defne Soysal, gözyaşları arasında “Türkiye’nin, hak hukuk mücadelesi veren herkesin, bütün öğrencilerin, gazetecilerin, sendikacıların hepimizin başı sağ olsun” diye konuştu.

İstanbul’da yaşamını yitiren Mümtaz Soysal için dün Zincirlikuyu Camisi’nde tören düzenlendi. Törene, Mümtaz Soysal’ın kızları Defne ve Funda Soysal ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlar Mesut Yılmaz ve Ahmet Davutoğlu, eski CHP genel başkanları Altan Öymen ve Hikmet Çetin, eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, eski bakanlar Ercan Karakaş, Tarhan Erdem, Algan Hacaloğlu ve Hüsamettin Özkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP’li ilçe belediye başkanları, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski CHP milletvekilleri Muharrem İnce, Süleyman Çelebi, Mustafa Özyürek, Sacit Yıldız, Uğur Alacakaptan, Kadir Gökmen Öğüt, Umut Oran, Gülsüm Bilgehan Toker, Aylin Nazlıaka, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, eski Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, eski Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Vakfı üyesi İbrahim Yıldız, yazarlarımız Erol Manisalı, Şükran Soner, Yazgülü Aldoğan, Miyase İlknur, Ataol Behramoğlu, gazeteciler Sedat Ergin, Tuğrul Eryılmaz, Fikret Bila, Soner Yalçın, Derya Sazak, Hasan Cemal, Tahir Özyurtseven, Murat Kışlalı, Yalçın Bayer, Füsun Özbilgen’in de aralarında bulunduğu siyaset, akademi ve basın dünyasından çok sayıda isim katıldı. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu törene çelenk gönderdi. KKTC’den çok sayıda bakanlık ve kurum da törene çiçek gönderdi. 

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Kaftancıoğlu Soysal’ın kızlarına başsağlığı diledi.

Törene birlikte gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve İmamoğlu, Soysal’ın ailesine taziyelerine iletti. Kılınan cenaze namazının ardından Soysal’ın tabutu, alkışlar eşliğinde askeri törenle cenaze arabasına konuldu. Burada konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün yaşamı adalet, insan hakları mücadelesiyle geçti. Türkiye’nin sağlıklı ve güzel bir anayasaya sahip olması için mücadele etti. Hapse atıldı. Uzun süre hapiste kaldı. Hapislik hayatını da üç aşağı beş yukarı hepimiz biliyoruz. Şöyle bir paradoksla hep karşı karşıya kaldık. Bu ülke için çalışanlar, bu ülke için, adalet için mücadele edenler bir şekliyle ağır bir bedel ödüyorlar. O bedel ödeyenlerden birisi de rahmetli Mümtaz Soysal’dı. Mütevazı, bir hayatı vardı. Görkemli saraylarda, görkemli evlerde, görkemli yerlerde oturmadı. Mütevazı, kendi halinde oturan, yazan, çizen bir insandı. Aynı zamanda binlerce öğrenci yetiştirdi. Bir akademisyenin en büyük temel gurur kaynağı yetiştirdiği öğrencilerdir. Onlar bugün Türkiye’nin bütün coğrafyasında hatta dünya coğrafyasında hizmet veriyorlar” dedi. 

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun da “Mümtaz Soysal, çok değerli bir bilim adamı, anayasacı... Türkiye’nin son politik yaşamında ve gelişiminde önemli roller oynamıştır. 1961 Anayası’nın yaratılmasında ve anayasa komisyonu üyesi olarak son derece önemli görevlerde bulunmuştur. 1991 yılında Dış İşleri Bakanlığı yaptı. Ulusalcı, Atatürkçü, milliyetçi, antiemperyalist bir aydındı. Başımız sağ olsun” dedi. 

Altan Öymen ise “Mümtaz Soysal, ülkemizin yetiştirdiği nadir entelektüellerden biridir. Birçok şeyi Türkiye siyasetine getirmiştir. Tüm milletimize baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. Hikmet Çetin de “Hukuk, anayasa, siyaset, devlete sahip çıkma... Tüm bunları yapan biriydi. Yeri doldurulamaz” dedi. 

Mümtaz Soysal’ın cenazesi, alkışlar eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Mümtaz Soysal, 40 yaşında vefat eden yazar eşi Sevgi Soysal’ın yanına defnedildi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları