Şehir hayatının keşmekeşinden, kalabalığından ve bunun getirdiği yorgunluktan sıyrılıp bir süreliğini zihnini dinlendirmek isteyenlerin vazgeçilmezidir doğa yürüyüşleri. Toprak kokusu, yemyeşil doğanın büyüleyici atmosferi, kuş cıvıltıları, akan suyun sesi... Bunların hepsi doğa yürüyüşünde bize eşlik edebilecek güzelliklerden sadece birkaçı. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın doğal güzellikleri ve iklim koşullarını da düşününce doğa yürüyüşlerinin büyüleyiciği bize karşı konulmaz alternatifler sunuyor. İşte Likya Yolu'ndan, Frig Vadisi'ne; Hitit Yolu'ndan Kaçkar Dağları’na birbirinden etkileyici 6 doğa yürüyüşü rotası...

Görsel-1

Likya Yolu

Doğa sporları dendiğinde akla ilk gelen rotalardan biri Likya Yolu oluyor. Türkiye’nin en güzel ve en uzun yürüyüş parkurlarından biri Likya Yolu, 555 km uzunluğunda. Fethiye’ye bağlı Ovacık (Hisarönü) Mevkii’nden başlayan ve Antalya, Gelikbayırı Köyü’nde sonra eren rota adını da Likyalılardan alıyor. Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Olimpos Dağı, Çıralı, Göynük Kanyonu gibi harika noktalardan geçen Likya Yolu kimi zaman sahilden kimi zaman sarp yamaçlardan ilerliyor. Bilmenizde fayda var:

  • Likya Yolu’nu baştan sonra yürümek isteyenlerin yaklaşık 30-40 gün sürecek bir yolculuk yapması gerekiyor.
  • Likya Yolu’nun tamamı Grande Randonnée sistemiyle işaretlenmiş. İşaretler, yürüyüş yapan kişilere farklı zorluk derecesindeki parkurları seçme olanağı da tanıyor. Likya Yolu'ndaki parkurun geçtiği tüm ilçelerde otel seçeneği bulunuyor.

Frig Vadisi

Frig Yolu, antik dönemde Friglerin hüküm sürdüğü Frig Uygarlığının, günümüzde Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan Frig vadilerinde izlerini sürebileceğimiz yürüyüş ve bisiklet yolu olarak biliniyor. Uluslararası standartlara uygun şekilde işaretlenen yürüyüş ve bisiklet parkurları, yaklaşık 3 bin yıl önceden günümüze gelen Frigya eserlerini ve mezarlarını da içeriyor. Ayrıca tüm parkurlarda otel konaklama seçenekleri bulunuyor. Bilmenizde fayda var:

  • Bu ünlü yürüyüş yolunun toplam uzunluğu 506 km kadar.

Görsel-2
Görsel-3

Bodrum Leleg Yolu

Bodrum’un en eski yerlileri olan Leleg’lerin kullandığı antik yol Leleg Yolu olarak adlandırılıyor. Leleg Yolu, 2400 yıllık Pedasa Antik Kenti'nin en önemli ticaret yollarından biri olara karşımıza çıkıyor. Tarihi kaynaklara göre Bodrum Yarımadası’nın ilk yerleşik halkı olan Lelegler, savaşlarda kendilerini korumak için kentlerini dağlık ve yüksek bölgelerde kurmayı tercih etmişler. Leleg Yolu ise, Muğla ve Bodrum yarımadasını içine alan Karya bölgesinin en önemli ticaret yollarından biri olarak biliniyor. Bilmenizde fayda var:

  • Bodrum Leleg Yolu, kırmızı-beyaz boyalar, üzerinde Leleg yazan ve kalan kilometreyi gösteren tabelalar ile sizi kalıntılara kadar götürüyor.

Hitit Yolu

Doğa turları denince akla gelen en önemli örneklerden biri de Hitit Yolu. Günümüzden yaklaşık 3500 yıl önce yaşamış ve dönemin en güçlü devletlerinden biri olan Hititler’in antik kentleri Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva‘nın dâhil olduğu Hitit Yolu, eski kervan ve göç yollarından geçiyor. Hattuşa Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası listesine giren on üç yerden biri olması bakımından da büyük önem taşıyor. Bilmenizde fayda var:

  • Tabelalarla, ayrıntılı bir harita ve GPS koordinatlarıyla belirlenen Hitit Yolu parkurları; günübirlik kısa, kamplı uzun ve bisiklet rotaları olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor. Parkurların toplam uzunluğu alternatif güzergahlar da sayıldığında 380 km’yi buluyor.

Görsel-4
Görsel-5

Karia Yolu

Türkiye'nin 820 metrelik en uzun trekking rotası olan Karia Yolu, adını antik çağda bu bölgede yaşamış Karia Uygarlığı’ndan alıyor. Akdeniz ve Ege kıyılarından geçen yürüyüş parkuru ana hattı; Bozburun Yarımadası, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi ve Milas-Beşparmak Dağları olmak üzere 4 ana bölümden oluşuyor. Akdeniz'den Ege'ye uzanan Karia Yolu, büyüleyici doğası, masmavi koyları ve antik şehir kalıntılarının yanında kurulmuş küçük köyleriyle yürüyüşçüleri geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa davet ediyor. Bilmenizde fayda var:

  • Karia Yolu üzerinde yer alan köylerde konaklama imkanı pek bulunmadığı için genellikle kamp yapmayı tercih eden yürüyüşçüler tarafından tercih ediliyor.

Efes - Mimas Yolu

Efes – Mimas Yolu, yerleşimi sekiz bin yıl önceye giden İzmir Yarımadası’nda, tarihin izini süren rotaların ortak adını oluşturuyor. Efes-Mimas Yolu; Ege’nin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini gözler önüne seren 709 km uzunluğa sahip olmasıyla Türkiye’nin pek bilinmeyen bir bölgesi olma özelliğini taşıyor. Bilmenizde fayda var:

  • Rotaların ana omurgasını oluşturan İyonya uygarlığının 6 kenti Efes – Mimas Yolu’nda yer alıyor: Ephesus (Efes-Selçuk), Kolophon (Değirmendere-Menderes), Lebedos (Ürkmez-Seferihisar), Teos (Sığacık-Seferihisar), Klazomenai (İskele-Urla) ve Erythrai (Ildırı-Çeşme).

Görsel-6
Sana ilham veren içerikleri Cumhuriyet ile keşfet! Görsel-5