'Zoru seven' Papa

İtalyan medyası Papa Francis'in ziyaretini 'en zorlu ve potansiyel risk taşıyan ziyaret' olarak değerlendiriyor.

'Zoru seven' Papa
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.11.2014 - 05:00

Papa Francis’in, kimi Hıristiyan çevrelerin “din savaşının sürdüğünü” iddia ettikleri bölgede yer alan Türkiye ziyareti bugün başladı. Papa’nın ziyareti, özellikle İtalyan medyasında, tabii ki oldukça abartılı biçimde “en zorlu ve potensiyel risk taşıyan” ziyareti olarak değerlendiriliyor. Sadece 120 bin Hristiyanın yaşadığı Türkiye ziyaretinin neden önemli olduğunu soranlar da var.

Oysa Papa bu ziyaretin nedenlerini yakın bir zamanda Vatikan’da kabul ettiği bir delagasyona açıklamıştı. Herşeyden önce Roma ve Fener Rum Patrikliği arasında iki kiliseyi ayıran engellerin aşılması amaçlanıyor. Francis bu birleşme konusunda gayret gösteren ikinci Papa. İkincisi “Türk Papa” olarak da bilinen 23. Jean’dı. Ziyaretinin ikinci gününde İstanbul’a gelecek olan Papa Rum Ortodoks Kilisesi’nin Aziz Andreas tarafından kurulmasının 1976’ncı yılı nedeniyle yapılacak özel ayine de katılacak. Zamanlama bu açıdan çok önemli. Papa Francis’in Türkiye ziyaretini üç başlık altında toplamak mümkün.

Ekümenik bağlar

Francis 250 milyon Ortodoks Hristiyanın lideri olan Fener Patriği Bartholomew ile yakın bağlar içinde . Papalık geçen yıl kişisel olarak Bartholomew’i Vatikan’a davet etmişti. Bu yıl Haziran ayında Ortadoğu barışı için İsrail ve Filistin liderleri ile birlikte yaılan ortak duada Bartholomev de yer almıştı. İki lider, dini tolerans konusunda sorunlu bir ülke olarak görülen Türkiye'de yeniden bir araya gelip bu dostlugu güçlendirecekler. Ziyaret Ortodoks takviminde önemli bir gün olan Aziz Andreas yortusuna denk geliyor. İstanbul’daki St. Esprit Katedrali’nde iki kilise arasında bir de birlik deklarasyonu yayınlanacak. 74 yaşındaki Patrik Bartholomew ile 77 yaşındaki Papa Francis dünyanın birbirine muhalif olan iki kıyısından geliyorlar. Ama iki dini liderin de isteği dini özgürlüklerin ve barışın sağlanması. Ziyarete katılacak olan Boston’daki Yunan ortodoks rahipEmmanuel Lemelson iki kilisenin yakınlaşmasının yaklaşık bin yıla yaklaştığını anımsatarak ziyaretin “çok kritik bir dönemde yapıldığını” belirtiyor.

Hıristiyan - Müslüman yakınlaşması

Papa Francis, Türkiye’yi sanılanın aksine ılımlı siyasal islamın bir modeli olarak görüyor. Bu nedenle Türkiye’ye yaptığı bu ziyaretin Müslüman - Hristiyan ilişkilerini düzelteceğine inanıyor. Papa Francis, daha Buenos Aires Başpiskoposu iken aralarında müslümanların da bulunduğu diğer inanç sahipleriyle yakın ilişkiler kurmasıyla taınıyordu. Mayıs ayında Ortadoğu’ya yaptığı ziyarette programda olmadığı halde Batı Şeria’yı ziyaret etmiş, burada İsrail barikatlarının ardından Filistinlilerle, Müslümanlara dayanışma mesajı iletmişti. Boston College’den İslam ilişkileri konusunda uzman olan teoloji profesörü James Morris, Papa’nın bu ziyaretle kişisel vizyonunu sergileme şansını bulabileceğini de belirterek “böylelikle Türkiye’deki Hristiyan azınlıgın sorunlarına da dikkat çekecek” diyor.

Ortadoğu barışı

Papa Francis’in Türkiye ziyaretinin üçüncü gerekçesi Irak Şam İslam Devleti’nden (IŞİD) kaçan Hıristiyanların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dünyaya duyurmak. Ancak Papa, daha önce İŞİD’le diyaloğa girilmesini de savunmuştu. Bu nedenle Papa Francis’in İŞİD’den kaçanların toplandıkları, aralarında Hıristiyanların da bulunduğu, Suriye - Türkiye sınırındaki mülteci kampalarına sürpriz ziyaret yapması da şaşırtıcı olmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler