Yüce divan için 55 vekil yeter

Kanadoğlu’na göre Erdoğan’ın Yüce Divan sürecini TBMM başlatabilir.

Yüce divan için 55 vekil yeter
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.03.2014 - 22:36

Türk Hukuk Kurumu Başkanı ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 17-25 Aralık soruşturmasında dinlemeye takılan ve bir suça konu konuşmalar yapan Başbakan Tayyip Erdoğan için harekete geçecek kurumun TBMM olduğunu bildirdi. 55 milletvekilinin imzasıyla Erdoğan hakkında Meclis soruşturması açılmasının istenebileceğini ifade eden Kanadoğlu, Başbakan’ı yargılama makamının Yüce Divan olduğunu bildirdi. Diğer yandan Kanadoğlu, Erdoğan’ın yargıya yönelik müdahale ve açıklamaları ile AKP’nin anayasada düzenlenen “hukuk devleti ilkesi karşıtı eylemlerin odağı” haline geldiğini vurgulayarak Yargıtay Başsavcılığı’nın bu gerekçeyle kapatma davası açabileceğini vurguladı.

17 Aralık operasyonundan bu yana Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen çok sayıda telefon konuşması internette yayımlandı. Soruşturma dosyasına da giren bu tapelerde Başbakan’ın, yargıya müdahale ettiğini gösteren çok sayıda konuşma yer aldı. Ardından Erdoğan da Aydın Doğan aleyhine İstanbul’da açılan dava için Adalet Bakanı’nı aradığını kabul etti. Bütün bu konuşmalardan sonra “Başbakan Erdoğan hakkında kim soruşturma açabilir” sorusu gündeme geldi. Cumhuriyet’in konuyu sorduğu Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, Başbakan’ı yargılayacak süreci başlatacak makamın Meclis olduğuna işaret etti. Başbakan’ın Meclis soruşturması yoluyla Yüce Divan’da yargılanabileceğini ifade eden Kanadoğlu, bunun için anayasanın 100. maddesine göre 55 milletvekilinin Meclis soruşturması açılması talebini içeren önerge vermesi gerektiğini kaydetti.

Meclis Genel Kurulu’nda bunun müzakere edileceğini ve gizli oylama yapılacağını ifade eden Kanadoğlu, “Soruşturma açıldıktan sonra 15 kişilik bir komisyon kurulur. Bu komisyon iddiaları inceler, tekrar oylamaya konulur. Bu komisyon, Başbakan’ın hangi maddelerden yargılanacağını belirterek dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne, Yüce Divan’a götürür. Burada iddia makamını Yargıtay Başsavcılığı yapar” dedi. Ancak Kanadoğlu, AKP’nin 300’ün üzerinde vekile sahip olduğu TBMM’de soruşturma için 276 vekilin imzasının gerektiğini ifade etti.

Kanadoğlu, buna karşın “Gizli oylama yapılacak. Şimdi milletvekilleri, yolsuzluklar ayyuka çıkmış, gitsin aklansın der mi demez mi” diye sordu. Muhalefetin bir an önce 55 vekilin imzasıyla Meclis soruşturması açılmasını talep etmesi gerektiğini ifade eden Kanadoğlu, bunun için ayrıca bir savcılık fezlekesine ihtiyaç olmadığını dile getirdi.

Yeni odak suçlaması

Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarından yola çıkarak son yaşananlar anımsatılıp, “Yargıtay Başsavcılığı ne yapabilir” sorusuna yanıt veren Kanadoğlu, kapatma davasına işaret etti. “AKP’nin hukuk devletini ortadan kaldıran, yargı bağımsızlığını yok eden, hukukun üstünlüğünü ortadan kaldıracak eylemlerin odağı geldiği açık değil mi?” diyen Kanadoğlu, Yargıtay Başsavcılığı’nın bu durumda AKP’nin anayasanın 68 ve 69. maddelerinde yer alan hukuk devleti ilkelerine karşı eylemlerin odağı olduğu iddiası ile kapatma davası açabileceğini kaydetti. Kanadoğlu, Yargıtay Başsavcılığı’nın bunun dışında kişisel suç soruşturması yapamayacağını ifade etti.

‘Sözün bittiği noktadayız’

Erdoğan’ın AOÇ’de süren yeni Başbakanlık binası inşaatına ilişkin iptal kararını uygulamayacağına yönelik açıklamasına dikkati çeken Kanadoğlu, bunun hukukun üstünlüğüne, hukuk devleti ilkesine aykırı bir davranış olduğunu söyledi. Kanadoğlu, AKP’ye son kapatma davasının açıldığı 2008’den bu yana olan eylemlerinin ele alınması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın Aydın Doğan’ın davasına ilişkin Adalet Bakanı ile yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Kanadoğlu, şunları söyledi:

“Yargıya müdahalenin bundan daha âlâ kanıtı olur mu? Bu işin hangi aşamaya geldiğinin bir başka kanıtı oldu. Yargının içerisinde neler yapılabileceğini araştırıyorsa Başbakan, orada yargının bağımsızlığından, hukukun üstünlüğünden, hukuk devleti ilkelerinden bahsetmek mümkün değil. Danıştay Başkanı’nın seçimine yönelik önerileri, Aydın Doğan davasındaki kararı veren hâkimin Alevi olduğunu söylemesi... Böyle rezillik olur mu? Onun için artık sözün bittiği noktadayız. Sözün bittiği nokta; hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden, yargının bağımsızlığından bahsedilemez.”

Eminağaoğlu da ‘Meclis’ dedi

Bir dönem Yargıtay savcılığı yapan ve siyasi partiler masasında çalışan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bu olayda Başbakan’ın görev sırasındaki eylemleri söz konusu olduğu için yetkinin bütünüyle TBMM’de olduğunu söyledi ve Meclis soruşturması açılması gerektiğine işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler