Yeniler-ağabeyler karması
Başbakanlık için Babacan’ı öneren Atalay, ‘paralel yapıyı’ kabul etmeyen Yazıcı kabine dışı kaldı. Akdoğan ve Kurtulmuş, başbakan yardımcısı olarak kabineye girdi.
AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümeti kurdu. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Abdullah Gül’e açık destek veren, Başbakanlık için ise Ali Babacan’ı önerdiği bilinen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, koltuğunu süreçte sık sık “Başbakan emanetçi olmamalı” şeklinde çıkışlar yapan Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’a bıraktı. Bir diğer başbakan yardımcısı Emrullah İşler’in yerine ise Numan Kurtulmuş getirildi. Kurtulmuş, daha önceki hükümetlerde Meclis dışından kabineye giren Ahmet Davutoğlu ve Efkan Ala’nın ardından parlamento dışından kabineye giren üçüncü isim oldu. Paralel yapı tartışmalarının başlangıcında yaptığı açıklamalarla yandaş medyanın tepkisini çeken Hayati Yazıcı’nın yerine AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli geldi. Davutoğlu’nun boşalttığı koltuğa, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu otururken, siyasete girmeden önce AB Bakanlığı Müsteşarı olan Volkan Bozkır, aynı bakanlığa bakan olarak döndü. Davutoğlu’nun en yakınındaki koltuklara oturan Kurtulmuş ve Akdoğan’ın en önemli ortak özellikleri Başkanlık Sistemi’ne geçilmesi yönündeki net mesajları. Kabinede “yeniler” ve “ağabeyler” olarak tanımlanan iki gruptan da temsilciler yer aldı.
Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesinin ardından 62. Hükümet, Davutoğlu tarafından oluşturuldu. Davutoğlu, yeni kabineyi sunmak için 11.30 sıralarında Çankaya Köşkü’ne gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Subayevleri’ndeki konutundan saat 11.35’te Çankaya Köşkü’ne giriş yaptı. Davutoğlu, yaklaşık 45 dakika süren kabulün ardından saat 12.32’de Köşk’ten ayrılarak Başbakanlık Merkez Bina’ya yöneldi.
2 dakika 15 saniyede bitirdi
Davutoğlu, burada düzenlediği basın toplantısıyla kendisinin başbakanlığında kurulan yeni kabine listesini açıkladı. Kürsüye gelir gelmez kabineyi
açıklayan, hiçbir soru almadan salondan ayrılan Davutoğlu, konuşmasını 2 dakika 15 saniyede tamamladı.
Yeni hükümette, başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan görevine devam ederken, diğer başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler kabine dışında kaldı. Bu başbakan yardımcılıklarına Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş getirildi. Kurtulmuş, parlamento dışından kabineye girdi. Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından boşalan Dışişleri Bakanlığı’na Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çavuşoğlu’ndan boşalan Avrupa Birliği Bakanlığı’na ise İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır getirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kabine dışında kaldı. Yazıcı’nın yerine Giresun Milletvekili Nurettin Canikli geldi.
Ekonomiye dokunmadı
Davutoğlu’nun kabinesinde en dikkat çeken unsur, ekonomi bakanlarının yerlerini “firesiz” korumaları oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yine
ekonomi yönetiminin başında yer alan isim oldu. Süreçte, görevden alınabilecekleri yönünde senaryolar üretilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de yerlerini korudu.
Seçime kadar cephe yok
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kabinede kalması, “Abdullah Gül ekibinin en azından seçime kadar karşı cephe açmasının önüne geçilmesi” olarak yorumlandı. Davutoğlu kabinesindeki en önemli sürpriz Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın kabine dışı kalması oldu. “Çözüm süreci”nin koordinasyonunu yürüten Atalay, bu görevini sürecin “fikir babalarından” Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı’na devretti. Davutoğlu’nun, Arınç’ın “yeniyetme” diye nitelendirdiği Yalçın Akdoğan’ı kabineye alması ise “Kendi ekibimi korurum” mesajı olarak değerlendirildi. Açıklamasının ardından Başbakanlık Merkez Bina’dan ayrılan Davutoğlu, cuma namazı için Kocatepe Camisi’ne yöneldi. Davutoğlu’nun yeni kabineye almadığı Beşir Atalay’ın, Başbakan’ın makam aracıyla namaza gitmesi dikkat çekti.
Erdoğan ve Davutoğlu, yeni kabineyi oluştururken Abdullah Gül ekibinin seçime kadar karşı cephe açabileceği olasılığını değerlendirdi. Özellikle Bülent Arınç ve Faruk Çelik, kabinede korunarak parti içi dengeler gözetildi. Böylece Gül ekibinin, 2015 seçimine kadar bir küskünler hareketi şeklinde muhalif bir hareket başlatmasının önüne geçilmesi hedeflendi. Teşkilatçı ve organizasyon konusundaki iş bitirici yapısıyla tanınan Çelik’in kabinede kalması bu anlamda çok önemli.
Akdoğan’ın hızlı yükselişi
Yeni Başbakan Yardımcısı Akdoğan, 1969’da İstanbul’da doğdu. AKP Ankara Milletvekili olan Akdoğan, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü’nden mezun oldu. Milliyet gazetesinde staj yaparak gazeteciliğe başladı. İç Anadolu gazetesini çıkardı. Yeni Şafak ve Star gazeteleri ile çeşitli dergilerde yazarlık yaptı. Pendik Belediyesi Eğitim Kültür ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Devlet Bakanı Basın Müşavirliği, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Danışmanlığı ve Başbakan Başmüşavirliği görevlerinde bulundu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi Liderlik Okulu’nda ders verdi. 8 adet kitabının yanında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış çok sayıda makalesi vardır. İngilizce bilen Akdoğan, evli ve 2 çocuk babası.
Müsteşardı, bakan oldu
Başbakan Davutoğlu’nun AB Bakanlığı’na getirdiği isim, AKP’nin İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, halen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı’nı yürütüyordu. Bozkır, AB Bakanlığı için çok tanıdık bir isim; Çünkü siyasete girip, 2011 yılındaki seçimlerde AKP’den İstanbul milletvekili seçilmeden önce, AB BakanlığıMüsteşarlığı görevini yürütüyordu. Bozkır, 1950’de Ankara’da doğdu. Büyükelçi, diplomatolan Bozkır, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Dışişleri Bakanlığı’nda sırasıyla, Stuttgart Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu, Bağdat Büyükelçiliği Başkâtibi, OECDDaimi Temsilciliği Müsteşarı, New York Başkonsolosu, Bükreş Büyükelçisi ve AB nezdindeTC Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu.Başbakanlık Dışişleri Danışmanlığı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve DışişleriBaşdanışmanlığı, AB Genel Sekreter Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı AB’den Sorumlu MüsteşarYardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği görevleriniyürüttü. 24. Dönemde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı’na ve Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı’na seçildi. Bozkır, evli ve 2 çocuk babasıdır. Canikli, Yazıcı’nın koltuğuna AKP’nin Meclis ayağındaki en güçlü isimlerden biri olarak sayılan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin ismi, sürecin başından beri üretilen senaryolarda geçiyordu. Bu çerçevede Canikli’nin yeni Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ya da Gümrük Bakanı olabileceği belirtiliyordu. Partinin kurucularından olan Canikli 1960’da Giresun’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını İngiltereSheffield Üniversitesi’nde para-banka-finansmanalanında tamamladı. Maliye BakanlığındaMaliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve İstanbul Defterdarı Vekili olarak görev üstlendi.Yeni Şafak gazetesinde ekonomik konularda köşe yazarlığı yaptı. Yeminli mali müşavirlikşirketinin ortağı olarak faaliyette bulundu. Adaletve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi olan Canikli,22 ve 23. Dönemde Giresun Milletvekiliseçildi. Canikli, 4 çocuk babası.
‘Paralel’den eleştirilmişti
Koltuğuna Nurettin Canikli’ye kaptıran HayatiYazıcı’nın Erdoğan’la tanışıklığı uzun yıllar öncesine dayanıyor. Erdoğan’ın avukatlığını da yapan Yazıcı, 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi, Devlet Bakanı olarak görevine devam etti. Yazıcı, 2011 seçimlerinin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Yazıcı’nın yeni kabinede yer almamasında en önemli etkenin paralel yapı tartışmalarında beklenen tavrı sergileyememesi olduğu belirtiliyor. Yazıcı, “Bu topraklarda tek devletin yanında hiçbir zaman paralel diye bir yapı söz konusu değil ama devletin yönetim şeması içerisinde bazı kişilerin paralel uygulamalar içerisine girdiklerini söyleyenler var. Bunlar söylenebilir. Bunların da bir paralel devlet şeklinde değerlendirilmesinin çok gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Böyle bir şey olamaz çünkü tek devlet var” demiş, bu sözleriyle yandaş medyanın tepkisini çekmişti.
‘Merkez’de ters düştüler
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomi yönetimini seçimlere az bir süre kalmasını da dikkate alarak Gül ekibinde yer almasına karşın Babacan’a teslim etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kabinede yerini korumasında ise Babacan’ın “Eğer kabinede yer alacaksam Mehmet Şimşek de kalmalı” koşulu etkili oldu. Babacan ve Şimşek, Merkez Bankası tartışmaları sırasında Tayyip Erdoğan ile ters düşmüştü. Kabineye yeni giren Numan Kurtulmuş da Babacan’ın tavrının aksine “Askeri vesayet büyük ölçüde kalktı, sırada Merkez Bankası var” ifadelerini kullanmıştı. Babacan ise 12 yıllık ekonomik istikrarda Merkez Bankası’nın payının büyük olduğunu söylemişti.
Değişmez isim: Babacan
AKP’nin Kasım 2002’den bu yana kurduğu 5 farklı hükümette de değişmeyen tek isim Ali Babacan oldu. Babacan, ilk olarak Kasım 2002’de kurulan Gül hükümetinde Devlet Bakanı oldu. Ardından Erdoğan hükümetinde Dışişleri Bakanlığı yapan Babacan, daha sonra tekrar Devlet Bakanlığı’na kaydırıldı. Ardından da ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Babacan parti içerisindeki bakanlık rekorunu kırarken, Gül ve Erdoğan hükümetlerinin 4’ünde yer alan Beşir Atalay ise bakanlığa nokta koymuş oldu.
Hakan Fidan MİT’te devam
Süreçte MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kabineye girip girmeyeceği yoğun tartışma konusu olmuştu. Ancak Davutoğlu ve Erdoğan, Fidan’ın istihbaratın
başındaki görevini sürdürmesi kararını aldı. Yeni kabinenin bir diğer özelliği de, Erdoğan’ın başkanlık sistemi konusundaki mesajlarına koşulsuz
destek veren isimlerden oluşması oldu. Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarıyla gündeme gelmişlerdi.
Dershane görevi yine Avcı’nın
4+4+4 yasasının görüşüldüğü TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun “parlak” başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, yeni kurulan hükümette koltuğunu korudu. Liselere geçiş sistemini değiştiren Avcı, “paralel yapı” ile mücadele kapsamında kendisine verilen ve cemaatle kavganın kıvılcımını çakan dershanelerin kapatılması “görevini” sürdürecek.
Şiddet yine tek kadına emanet
Yeni kabinenin kadın bakanları açısından bir değişiklik yaşanmaması dikkat çekti. Sığınma evlerindeki kadınlara seçme hakkı tanımayan, kadına şiddetin her geçen gün arttığı, kürtajdan kaç çocuk doğrulacağına dair hemen hemen her konuya müdahale edilen AKP döneminin 62. hükümetinde tek kadın bakanı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam oldu. İslam, 61. hükümetin de tek kadın bakanı Fatma Şahin’den devraldığı görevi yeni dönemde
de sürdürecek.
Güvenoylaması haftaya yapılıyor
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 62. hükümetin kurulmasının ardından hükümet programının okunması ve güvenoylaması için TBMM’yi 1 Eylül pazartesigünü olağanüstü toplantıya çağırdı. Program üzerindeki görüşmeler 4 Eylül, güvenoylaması ise CHP’ni kongresinin yapılacağı 6 Eylül’de gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı Bakanlar Kurulu listesi Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hükümet programının okunacağı 1 Eylül’de kabineye dışarıdan atanan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nda yemin edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!