Yargıtay sil baştan
Meclis’e sunulan 5. yargı paketi ile Yargıtay’da her şey sil baştan ele alınacak. 387 üye, 38 dairenin görevi yeniden belirlenecek. Kritik davaların adresi ve hâkimleri değişecek. Yargıtay’ın yönetimi bir yıl sonra değişecek.
17 Aralık operasyonu sonrasında özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tüm dosyaları yeni mahkeme ve savcılıklara göndererek rahat bir nefes alan AKP iktidarı, bu kez gözünü yüksek yargıya dikti. Meclis’e 5. yargı paketini gönderen hükümet, düzenlemenin yasalaşmasıyla 45 gün içinde Yargıtay’daki tüm dairelerin baktığı işbölümlerini, üyelerini ve dosyalarını değiştirecek. Bu yolla Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk, KCK gibi davaların yanı sıra ileride sonuçlanacak Deniz Feneri ile 17 Aralık gibi yolsuzluk dosyalarına da yeni heyetler bakacak. Böylece iktidar için Yargıtay daha güvenlikli bir hale gelecek. Öte yandan hükümetin, HSYK seçimlerinden sonra Yargıtay’da 8 yeni daire kurup, 60’a yakın yeni üye ataması yapacağı öğrenildi.
2010 referandumu sonrası Yargıtay’da 160 yeni üyenin atanmasıyla hâkimiyeti cemaate kaptıran hükümetin Meclis’e önceki gün sunduğu yargı paketi, bu yapıyı kırmaya yönelik ilk hamle olarak değerlendirildi. Hırsızlık, uyuşturucu ve cinsel suçlara ağır ceza getiren pakette sürpriz olarak yer alan Yargıtay düzenlemesi Meclis’ten geçerse 45 günde Yargıtay’daki toplam 38 dairenin görevleri ve işbölümü yeniden düzenlenecek. Hangi dairenin ceza, hangisinin hukuk olacağını Yargıtay Büyük Genel Kurulu belirleyecek. Bu kapsamda gözler Balyoz davasındaki hapis cezalarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde olacak. Buna benzer önemli dairelere, tasarının yasalaşmasıyla farklı görevler verilebilecek. Bu dairelerin heyetleri ve başkanları, Yargıtay içinde yeniden görevlendirilebilecek.
Bu yasa düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte 30 gün içinde Yargıtay Başkanlar Kurulu, iş durumunu dikkate alarak ceza ve hukuk dairelerinin sayısı ile bu daireler arasındaki işbölümüne ilişkin karar tasarısını hazırlayacak ve Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun onayına sunacak. Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun işbölümünün onaylanmasına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. Tasarıyla yeni oluşturulan Birinci Başkanlık Kurulu, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Yargıtay’ın tüm üyelerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek.
Yönetim bir yıl sonra gidecek
Tasarı ile Yargıtay’ın yönetimi de yakın zamanda değişecek. Yargıtay Başkanı Ali Alkan ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil’in görev süresi Mayıs 2015’te doluyor. Tasarıyla kıdem şartının artırılmasıyla Yargıtay’da 2010’da seçilen ve cemaate yakın oldukları öne sürülen üyelerin yönetime gelmesi engellenecek. Başkanlık ve başsavcılık için daha kıdemli isimler seçilecek. Ali Alkan’ın gitmesiyle yeni tasarı uyarınca genel sekreterin de görevi sona erecek.
Öte yandan hükümetin bu yargı paketinin içine Yargıtay’ın daire ve üye sayısını artıran düzenleme de koyduğu, ancak HSYK’nin mevcut yapısı nedeniyle bundan vazgeçildiği öğrenildi. İktidarın 8 daire ve yaklaşık 60 üye ataması yapmayı planladığı öğrenildi. Ekim ayında HSYK üyeliği seçimlerinden sonra bu planın hayata geçirileceği belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!