Veli Ağbaba: Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişi hayatını kaybetti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba sosyal medya hesabından, ''Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişi hayatını kaybetti'' iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 29.03.2020 - 19:45
Veli Ağbaba: Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişi hayatını kaybetti
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısını 16 olarak açıklamıştı. Fakat e-Devlet üzerinden girilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vefat sorgulama sisteminde, koronavirüs nedeniyle sadece İstanbul'da Kovid-19 nedeniyle 20 kişinin yaşamını yitirdiği görüldü. 

Fahrettin koca dün akşam resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımı bu şekilde duyurmuştu:


Vefat bilgilerinin yer aldığı sistemde daha sonra erişim sıkıntısı yaşandı.


CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, ''Virüs yüzünden 1 ilde 1 günde 20 kişi ölüyor; ama '81 ilde toplam 16 kişi öldü' deniliyor. Bu saatten sonra kime nasıl inanacağız?'' dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ağbaba, ''Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişi hayatını kaybetti.Bu isimler e-devlette var. Virüs yüzünden 1 ilde 1 günde 20 kişi ölüyor; ama '81 ilde toplam 16 kişi öldü' deniliyor. Bu bir skandaldır!! Bu saatten sonra kime nasıl inanacağız?'' ifadelerini kullandı.

VEFAT LİSTESİNDE KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBEDEN FATİH BORHAN VAR, ÖLÜM NEDENİ YOK

Öte yandan çarpıcı bir detay da gözden kaçmadı. E- devlet üzerinden paylaşılan listede, KİPTAŞ Pazarlama eski müdürü halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde danışmanlık görevinde bulunan Fatih Borhan da var. Borhan, koronavirüs teşhisi ile tedaviye alındığı hastanede 45 yaşında yaşamını yitirmişti. Ancak Borhan'ın yer aldığı vefat listesinde ölüm nedeni belirtilmemiş olarak görüldü.

İKİ FARKLI AÇIKLAMA DİKKAT ÇEKTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'ya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile İBB'den gelen açıklamalardaki farklılık dikkat çekti.

"RESMİ AÇIKLAMA YAPILDIKTAN SONRA YAŞANILAN ÖLÜMLERDEN KAYNAKLI OLABİLİR"

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendisini bilgilendirdiğine dair bir tweet daha attı. Twitter'da yaptığı paylaşımında, "Bakan @drfahrettinkoca bilgilendirdi. İstanbuldaki ölüm sayıları ile kendi açıkladıkladıkları rakamlar arasında görünen tutarsızlığın sebebinin, Resmi açıklama yapıldıktan sonra yaşanılan ölümlerden kaynaklı olabileceğini söyledi" ifadelerine yer verdi.


"SEHVEN KİŞİSEL OLARAK GİRİLMİŞ BİR HATA"

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı e-Devlet'te yer alan vefat listesine ilişkin Cumhuriyet'e özel açıklama yaptı;

"Vefat listesinde yazılı olan kişilerin hepsi bulaşıcı hastalık ölüm raporu sonuçludur. Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19 verileriyle ilgili verdiği rakamlar doğru. Ancak bulaşıcı hastalık dedikleri şeyin içerisinde Kovid-19 olabilir ama net bir tanısı yok. Veri elemanları, bulaşıcı hastalık olarak girilen verilerin hepsini Kovid-19 olarak kabul etmişler. Bu durum sadece 28 Mart tarihinde yaşanmış, daha önce böyle bir durum görülmemiştir. Tamamen sehven kişisel olarak girilmiş bir hata."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, erişime kapatılan e-Devlet sistemindeki verilerin kendi açıklamalarıyla örtüşmediğine, haber ve paylaşımların gerçeği yansıtmadığına yönelik açıklama yaptı.

Açıklamasında, "Sosyal medyada yer alan, açıkladığımız verilerde tutarsızlık olduğu yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Açıklanan sayısal veriler, kanıta dayalıdır. Doğrudan COVİD-19 tanısını esas almıştır. Veriler, anlık gerçek verilerdir. Gerçekleri çarpıtmanın kimseye faydası yoktur" ifadelerini kullandı.

e-Devlet üzerinden girilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vefat sorgulama sisteminde duyurulan liste şu şekilde;


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler