22 Temmuz soruşturmasında karar açıklandı
22 Temmuz soruşturmasında mahkeme, Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.
Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.
İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 şüpheli ve dosya üzerinden işlem yaptığı 17 şüpheliyle ilgili kararını açıkladı.
49 şüpheliden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.
Hakimlik, 8 şüphelinin denetimli serbestlik şartıyla serbest kalmasını kararlaştırdı. Bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 30 şüpheli de serbest bırakıldı.
Yurt dışına çıkış yasağı konulanlar arasında İstanbul Eski Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse ve Emniyet Amiri Gaffur Ataç da yer alıyor. Soruşturma kapsamında mahkemece ifadeleri alınamayan 17 kişinin tamamı da serbest kalanlar arasında.
22 Temmuz soruşturmasında 11 şüphelinin, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etmek" ve "Resmi belgede sahtecilik" gerekçesiyle tutuklandığı öğrenildi.
MAHKEME SONRASI AVUKATLARDAN AÇIKLAMA
22 Temmuz soruşturması kapsamında mahkemenin kararı açıklamasının ardından polis avukatları basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Avukat Kemal Şimşek, "49 kişiden, şuanda sadece 11 kişisi hakkında tutuklama kararı verildi. Yalnız ifadesi alınamayanlar, ifadeleri alınamadığı için tutuklu olmamalarına karar verilmiş oldu. Tutuklananların arkasındayız. Gözaltındakilerin savunma hakları kısıtlandı. Savunmalarını yeterli şekilde verilmelerine izin verilmedi. Delil sunulamadan böyle bir tutuklama kararı çıktı; itirazını yapacağız. Ondan da ümitliyiz. Umuyoruz ki adalet tecelli eder ve bu arkadaşlarımız da serbest kalır. İçeride bekletildik. Ciddi bir psikolojik savaş oluştu. Koridorda yüzlerce polisin arasında biz de beklemek zorunda kaldık. Nihayetinde böyle bir karar verildi. Savunma avukatları olarak dosyada halen kendilerini suçlamaya yetecek delil olmadığını düşünüyoruz. Sonuna kadar bu davanın arkasındayız. Bu davanın sonucunda da bütün arkadaşlarımızın serbest kalacağından eminiz. Müvekkillerimiz, yıllarca vatan için kahramanca çalışmış insanlar" dedi.
'CASUSLUKTAN SUÇLANIYOR BU İNSANLAR'
Avukat Kamil Ata ise, "Burada casusluktan suçlanıyor bu insanlar. Siyasi bir soruşturma bu soruşturma. Siyasi iktidar terör örgütleriyle kol kola geziyor. Bu suçlamanın haksız olduğunu biliyoruz. Mahkemenin tutuklama yapacağına emindik. İstenen buydu zaten. Bu nedenle de mahkemenin tutuklama yapacağına hazırdık. İçerideki insanlar da hazırdı; ancak mahkeme kısmi bir karar verdi" diye konuştu.
3 SAAT SONRA KARAR AÇIKLANDI
22 Temmuz operasyonu kapsamında bugün saat 11.00 itibari ile başlayan ifade alımı, hakim İslam Çiçek'in sanık avukatlarının gereksiz ve yersiz taleplerle sorgulamayı kilitlediği gerekçesiyle saat 16.00'da sona erdi.
Hakim Çiçek, 32 şüphelinin ifadesinin tamamlanmasının ardından şüpheli avukatlarının savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, sürekli talepler olduğu bu talepler reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmekle dinlenilmeyen 17 şüphelinin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine hükmetti. Saat 21.00'da tüm şüpheliler hakkında karar vereceğini belirten hakim İslam Çiçek, 3 saat sonra kararını açıkladı.
ADLİYEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Kararın açıklanacağı duruşma salonunun olduğu katta yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri basın mensuplarını kattan ayrılmaları konusunda uyardı. Savcılığın bu yönde bir talimat verdiğini belirten polis memurları gazetecileri kamera ile görüntüledi. Foto film şubeye bağlı polis memurları gazetecileri kamera ile kayıt altına alırken basın mensupları bu duruma tepki gösterdi. Adliyenin hemen her katında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ve Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne bağlı polis memurlarının bulunduğu gözlenirken duruşma salonunun bulunduğu zemin katta avukatlar saat 21.00 itibari ile hakimin vereceği kararı beklemeye başladı. Foto film şubeye bağlı 2 polis memurunun kamera ile avukatları da görüntülemesi üzerine şüpheli avukatları duruma tepki gösterdi ve zaman zaman avukatlar ve polisler arasında gerginlik yaşandı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti