Bugün yine Silivri’deyiz... Adalet hemen şimdi!
Gazetemizin yayın politikası suçlama konusu edilerek 18 yazar ve yöneticimizin yargılandığı davaya bugün Silivri’de devam edilecek. İcra Kurulu Başkanımız Akın Atalay tam 541 gündür hukuka aykırı şekilde tutuklu. 16 Mart’taki 7. duruşmada, savcı davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Bu hafta görülecek oturumlar sonunda mahkeme heyetinin karar vermesi bekleniyor.
Gazetemizin 18 yazar ve yöneticisinin yayın politikamızın suçlama konusu edilerek yargılandığı davanın 8. duruşması bugün Silivri Cezaevi’nin karşısında bulunan duruşma salonunda görülecek. Cuma gününe dek sürmesi planlanan duruşmaların ardından hükmün açıklanması bekleniyor. Dava kapsamında İcra Kurulu Başkanımız avukat Akın Atalay, 541 gündür tutuklu bulunuyor.
Cumhuriyet operasyonu, Fethullahçı Terör Örgütü üyeliği suçlaması ile Yargıtay’da yargılanan sanık savcı Murat İnam’ın talimatıyla, 31 Ekim 2016’da 13 yazar ve yöneticimizin evlerine yapılan polis baskını ile başladı. Savcılığın “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir oldukları”nı iddia ettiği Cumhuriyet mensuplarından 9’u gazetede yayımlanan haberler ve yazılar gerekçe gösterilerek tutuklandı. O sırada yurt dışında bulunan icra kurulu Başkanımız avukat Akın Atalay ve eski yayın yönetmenimiz Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Bunun üzerine yurda dönen Atalay, gözaltına alınarak kaçacağı şüphesiyle tutuklandı. 2 ay sonra da muhabirimiz Ahmet Şık, yazıları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı ve FETÖ ile PKK propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı.
Geç gelen iddianame
Yazar ve yöneticilerimiz hakkındaki iddianame, tutuklanmalarından 156 gün sonra tamamlandı. Bu süreçte sulh ceza hâkimlikleri tahliye taleplerini gerekçesiz bir şekilde reddetti. 4 Nisan’da iktidar yandaşı Sabah gazetesine servis edilen iddianamede, yazar ve yöneticilerimizin haber ve yazılarımız gerekçe gösterilerek FETÖ’ye yardım ettiğini iddia edildi. İddianamenin açıklanmasının ardından gazete çalışanlarına yönelik gözaltı ve tutuklamalar sürdü. 5 Nisan’da ulaştırma servisi çalışanımız Yavuz Yakışkan, bir gün sonra da muhasebe servisi çalışanımız Emre İper, iddianame savcılarından Yasemin Baba’nın talimatı ile gözaltına alındı.
Karar bekleniyor
13 günlük gözaltı sürecinin ardından Yakışkan serbest bırakıldı. Dosyası Cumhuriyet davası ile birleştirilen İper ise ByLock kullandığı iddiasıyla 9 ay tutuklu kaldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sonradan aralarında İper’in de bulunduğu 11 bin 480 kişinin “Mor Beyin” programının altına yerleştirilen programları kullanmaları nedeniyle iradeleri dışında ByLock ağına yönlendirildiğini duyurdu.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yürüttüğü davanın 16 Mart’taki 7. duruşmasında, savcı Hacı Hasan Bölükbaşı davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Bölükbaşı, mütalaada, davaya konu iddianamedeki suçlamaları tekrarlamış ve “bir bütün halinde yayıncılık faaliyetinin dava konusu edildiği”ni belirtmişti. Mahkeme, mütalaanın ardından yazar ve yöneticilerimiz ile avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vermişti. Bugün başlayacak karar duruşmasında yargılanan 18 Cumhuriyet gazetesi mensubu, esas hakkındaki savunmalarını yapacak. Avukatların da savunmalarının tamamlanmasının ardından yazar ve yöneticilerimize son sözleri sorulacak ve hüküm açıklanacak.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği