Muhalefet tepkili: Siyasetin kara günü
Muhalefet, TBMM Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanı Yüce Divan’a göndermeme kararını sert bir dille eleştirdi.
CHP’li komisyon üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye siyasetinde yaşanan “kara günün” uzun yıllar temizlenemeyeceğini söyledi. Gök, “Siz en sıradan bir vatandaşa siz ‘mahkemede gidin hakkınızı arayın orada çıkan sonuca razı olun’ diyeceksiniz, yolsuzluklarla ilgili iddialar karşısında ‘biz mahkemeye güvenmiyoruz ki’ diyeceksiniz.
Bir iktidar partisi, ‘biz güvenmiyoruz’ deme noktasına gelmişse siz bu devleti yönetemezsiniz” dedi.
Gök, komisyon üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, verilen kararın vicdanları yaraladığını söyledi. “Biz AKP içinde temiz ve vicdan sahibi insanlar olduğunu düşünüyorduk” diyen Gök, komisyonda AKP’li üyelerin sayısal çoğunluğuyla alınan aklama kararla birlikte “Türkiye siyaseti için kara bir gün yaşandığını” vurguladı. Kararın bu yönde çıkacağının aslında iki hafta önce, oylamanın
ertelenmesiyle belli olduğunu belirten Gök, AKP’nin yaptığı tahribatın uzun yıllar giderilemeyeceğini ifade etti. Gök, şöyle konuştu: “AKP’nin sayısal çoğunluğuyla verilmemiştir. Her birinin ayrı ayrı
mahkemede hesaplaşmak istiyorum, orada yargılanmak istiyorum, kamuoyunun önünde ‘aklanmak istiyorum’ demeleri gerekirken, AKP’liler çoğunluk oylarıyla bakanların mahkeme fırsatını da kendi ellerinden almıştır. Konu kesinleşmemiştir. Komisyonun bu kararıyla bakanlar aklanmış değildir. Bu konu TBMM’nin önüne gelecektir. Karar geldiği zaman bizde CHP olarak elbette ki bu konuda belge ve bilgileri değerlendirdikten sonra yüce divana sevk önerimizi sunacağız. İşte o zaman kendisini namus timsali gösteren, kimi zaman ağlayan, o bakanları o milletvekillerini ayrı ayrı
göreceğiz. Hepsinin vicdanlarına nasıl hakim olduklarını göreceğiz. Kimin talimat verdiğini, Meclis’te yapacağımız oylamada göreceğiz. Gözümüz AKP’li milletvekillerinin üzerindedir.”
Vatandaşa ‘hakkını mahkemede ara’ diyenler...
Türkiye’de haksızlığa uğradığını savunan herkese söylenen ilk sözün “git hakkını mahkemede ara” olduğunu anımsatan Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:“En sıradan bir vatandaşa siz ‘mahkemede gidin hakkınızı arayın orada çıkan sonuca razı olun’ diyeceksiniz, yolsuzluklarla ilgili iddialar karşısında biz mahkemeye güvenmiyoruz ki diyeceksiniz. Bir iktidar partisi, biz güvenmiyoruz deme noktasına gelmişse siz bu devleti yönetemezsiniz. Hırsızlık yapan yolsuzluk yapan, aklanacağı yer mahkemelerdir. Bundan niye kaçıyorsunuz? Hodri meydan. AYM’nin yapısını siz kurdunuz. Biz o zaman itiraz ettiğimiz zaman siz kurdunuz. Yargıyı bağımsız kılıyoruz dediniz. Ne oldu? Dört yıl önce kurduğunuz bir yapıdır AYM. Neden korkuyorsunuz? Vicdan sahibi olduğunu düşünen, gece yastığına başını koyduğu zaman çocuğunun nafakasını düşünen, annesinin babasını öpüp bu Meclis’e gelen AKP’lilere sesleniyoruz. İşte gün geliyor, birinci sınavı kaybettiniz. Önümüzdeki günlerde Meclis’te bunu telafi edecek misiniz etmeyecek misiniz?”
Gözler Genel Kurul’da
Komisyon, dünkü kararın ardından raporu hazırlayarak muhalefet milletvekillerine gönderecek. Komisyonun CHP ve MHP’li üyelerinin muhalefet şerhini vermelerinin ardından rapor en son 9 Ocak’a kadar TBMM Başkanlığı’na sunulacak. TBMM Başkanlığı, komisyon raporunun sunumunun ardından 10 gün içinde basımını yaparak milletvekillerini dağıtacak. Dağıtımın ardından da 10 gün içinde rapor TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Genel kurulda, muhalefet partileri Yüce Divan’a sevk yönünde önerge verebilecek. Önergenin kabul edilmesi için de 276 oy gerekecek. Önergenin oylamasında bu sayıya ulaşılamaması durumunda aklama yönündeki komisyon raporu kabul edilmiş sayılacak. Ancak genel kuruldaki oylama sırasında AKP’den fire yaşanması bekleniyor.
CHP, 4 eski bakana ilgili TBMM’ye fezlekelerin ulaşmasının ardından soruşturma önergesi verdi ve önergenin o tarihte tatilde olan TBMM’de görüşülmesi için Meclis’i 19 Mart’ta olağanüstü toplantıya çağırdı. Aynı gün AKP de soruşturma önergesi verdi. Ancak AKP’nin soruşturma önergesi, yerel seçimlerin ardından 5 Mayıs’ta görüşüldü ve soruşturma komisyonu kuruldu. Ancak AKP, CHP ve MHP’nin komisyona bildirdiği üyelere itiraz ederek uzun süre isim bildirmedi. Komisyon ancak 10 Temmuz’da ilk toplantısını yapabildi.
Kimler devreye girdi, AKP’li vekiller nasıl ikna edildi
Komisyonun 22 Aralık’taki toplantısından 1 gün önce Başbakan Ahmet Davuoğlu, 4 bakanı Başbakanlık Konutu’na çağırarak bir süre görüştü. Bakanlardan “Yüce Divan’ı kendiniz isteyin, bu yönde açıklama yapın” telkininde bulunan Davutoğlu, parti grubuna da komisyon üyelerinin kendi vicdanlarına göre karar vermelerini istedi. Toplantı öncesinde Bayraktar dışındaki 3 bakanın Yüce Divan’a gönderileceği beklentisi AKP kulislerinde dile getirilirken, 22 Aralık’ta bu hava birden değişti. Aynı gün toplantı öncesinde Erdoğan’ın bakanları ikamet ettiği Dışişleri Konutu’na çağırdığı ve bazı komisyon üyeleriyle de biraraya geldiği öğrenildi. Erdoğan’ın aklama yönünde karar çıkması ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüştü. Bu trafiğin ardından Yüce Divan oylaması 5 Ocak’e ertelendi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı