Topyekün marka bir şehir "Adana"

Bir marka düşünün ki bütün bir şehir o markanın sahibi olsun... 2 milyon 200 bin kişi bu markaya bilerek veya bilmeyerek sahip çıksın... Olası mı?

Yayınlanma: 25.02.2017 - 14:56
Abone Ol google-news

"Dünyada birçok marka, ya bir kişiye aittir, ya da bazı bileşenlerin ürünüdür. Ancak bu bileşenler hiçbir şekilde 2 milyonun yarattığı bir marka olamaz." diyordum ki, daha önce iş için gittiğim Adana'ya sadece gezi amaçlı gittim ve bu gerçekle bizzat karşılaştım.

Türkiye'de her gün binlerce olumsuz olayla karşılaşıyoruz. Bu kötü olayların hemen hemen hepsi de büyük veya küçük haber oluyorve ajanslara düşüyor. Ancak olay Adana'da olunca konu büyüyor ve bakış açımız değişiyor. "Adana'da böyle şeylerin olması normal, Adana'da hep böyle olaylar olur" algısı oluşuyor.

Üçüncü sayfa haberlerinin yoğunlukta olmasının buradaki adliye muhabirlerinin "başarısı" olarak düşünmemiştim ki gerçekten de öyleymiş. Aynı olayın başka bir şehirde gerçekleştiğini düşünürsek bu kadar ballandıra ballandıra haber bültenlerinde yer aldığını da açıkçası görmüyoruz.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde akla  hayale gelmeyecek olaylar olmasına rağmen Adana'nın en ufak adli olayda bile en ön plana çıkması, Adana'nın bilinç altımızda kötü bir imaj bırakmasına neden oluyor. Hatta kısa süre içerisinde gezdiğim Adana için kafamda komplo teorileri bile oluştu; "Bilerek birisi Adana'yı kötü mü göstermeye çalışıyor" diye...

Ama Adanalıların bunu çok da mesele yaptığını sanmıyorum. Adanalılar gerçekten de Adanalı gibi yaşamaktan son derece memnun. En zenginden en fakire hepsi Adana diyor... Anonim şirketinden en küçük işletmesine kadar, imkanlar ölçüsünde, hepsi Adana'nın kalitesini artırmakla meşgul.

"Kaliteden ödün verip çok kazanayım" derdinin olmadığı, tamamen "işimi iyi yapayım" şiarında olan insanların adeta sözleştiği bir şehir.

Robert Bosch Adanalı diyebiliriz...

Adana'da bir işletmeye girdiğinizde fiyatın uygun olması sizi yanıltmasın. Aklınızda İstanbul ve Ankara'daki gibi "ucuzsa vardır bir şey" ya da "Ucuz etin yahnisi" gibi kalıplaşmış sözler aklınıza gelmesin. Gönül rahatlığı ile o fiyatlara kaliteli bir ürün alabileceğinizi bilin.

Adanalılar, çok da yabancı olmadığımız, reklamlarda da duyduğumuz Bosch markasının yaratıcısı Robert Bosch'un reklam sloganı olan "İnsanların Güvenini Kaybetmektense, Para Kaybetmeyi Tercih Ederim" sözünü bizzat hayata geçirmiş insanlar diyebiliriz... Mübalağa sanatını kullanarak gereksiz laf kalabalığı yapma derdinde değilim ve sevmem de... Duyduğum değil, bizzat izlenimlerim bu yönde oldu.

Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.'nin misafiri olarak Adana'ya davet edildik. Açıkçası 17 yıl sonra Adana'yı görmek istedim. Daha tıfıl bir muhabirken gittiğim Adana genel özelliklere sadık kalınarak pozitif bir değişim geçirmiş... Adanalılar Adana'yı olumlu anlamda geliştirmek için vargüçleriyle çalışmış ve bu çalışma artık topyekün bir seferberliğe de dönüşmüş.

Bütün iş adamları Adana'nın daha iyi tanıtılması için kolları sıvamış... 

Adana'nın en güzel yemekleri ve lezzet durakları için İnstagramdan @endermutfakta hesabı ile Ender Şire'yi takip edebilirsiniz...

 

Türkiye’nin sanayi, ticaret, tarım ve turizm başta olmak üzere reel ekonomik potansiyeli ile öne çıkan kentlerinden biri olan Adana, yeni ekonomik hamlesini Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. (ATAK A.Ş.) ile başlatıyor. Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ortaklığıyla kurulan ATAK AŞ, Adana’nın markalaşma sürecinde tanıtımın yanı sıra turizm, girişimcilik, tarım gibi alanlarda şehri kolektif olarak hareket ettirecek projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor

Kentin potansiyelini yeniden canlandırmak ve ekonomiye doğrudan katkı yapmak amacıyla kurulan ATAK A.Ş., farklı projelerle somut ve sürdürülebilir gelişme için çalışmalar yapıyor.

ATAK AŞ Genel Müdürü İlhami Günsel, kalkınma için herşeyi devletten beklememek gerektiğini belirterek projeleri ile ilgili olarak şu bilgileri veriyor;

FİLM PLATOSU:

Görsel olarak plato diye bir projemiz var. Plato projesi için; Timur Savcı, Bülent Turgut, Boğaziçi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi ortaklaşa hareket ediyor. Adananın 60'lı yıllardan itibaren Türk sinemasını yönlendirme özelliği vardı. Bu durum halen devam ediyor. Yılda 1-2 film ve dizilerden bazıları Adana'da çekiliyor.

TARIMSAL PROJE:

Tarımda artık küçük alanda verimlilikler elde etmek gerekiyor. Bu konuyla ilgili bir proje sürdürülüyor. Şu an da deneme ve üretim aşamasında. Adana'da bunu kalıcı hale getirmek istiyoruz. Onun dışında teknolojik yeniliklerle ilgili bir çalışmamız da bulunuyor. İTÜ' de olduğu bir kuluçka merkezini de Adana'da kuruyoruz.

TURİZM VE TİCARET:

Özellikle turizm konusunu ATAK AŞ'nin önem verdiği konuların başında geliyor. En çok dikkat çekmek istediğimiz nokta yerli turistler. Ayrıca Adana' ya, Türkiye'ye gelmekten korkmayacak yabancı turistlere ulaşmak isteğindeyiz. Beyrut ile turizm ve ticaret köprüsü kuruyoruz. Kasım'da Lübnan'lı turizmcileri 14-17 Şubat 'ta da Lübnanlı iş adamlarını Adana'da ağırladık. Bazı turizm acentalarıyla paket program yapıyoruz. Lübnanlı turistlere Cuma ve Cumartesi sabahtan Pazar akşamına kadar sürecek programlar hazırlıyoruz. Bunun yanında belli yaşın üstünde 3-4 gün yurt içinde gezenlere de Cuma sabahtan Pazartesi akşamına program yapacağız.

Adana'dan Tebriz'e de uçuşların yapılmaya başlamasıyla buraya da açılacağı . Bir de Krasnodar'ı düşünüyoruz. Krasnodar bölgesinden Antalya'ya çok fazla turist geliyor. Ayrıca bu bölgede ki bütün narenciye tüccarlarının bir ayağı Krasnodar'da. İş adamları Krasnodar'a Antalya'dan ya da İstanbul'dan gidiyorlar. Şimdi hem ticaret hem turizm hareketi başlatmak için 2018 ve 2019 yılından itabaren yeni uçuş noktaları planlanıyor.

TURİSTLER ADANA'DAN NE BEKLER?

Adana 'nın tarihi ile doğasının yanında yeme-içme kültürü ve eğlence hayatı da öne çıkıyor artık. Adana'da başka kentleri aratmayacak bir gece hayatı var. 20 yıldır yapılan bir film festivali var, 1 ay süren tiyatro festivalimiz var. Bu yıl 5'ncisini düzenleyeceğimiz Portakal Çiçeği Karnavalı'mız var. Tam dört yıldır yurtiçinden, yurtdışından on binlerce insanı buluşturan, artık bir marka olmuş karnaval bu.

İnsanlara farklı bir deneyim bir heyecan yaşatırsanız size geliyorlar. Adana'da 40 dakika mesafede gerçek bir kanyon var. Adana'nın içinde göl var. Yine 40 dakika mesafede mavi bayraklara sahip plajları olan denizimiz var. Ama bunlar bilinmiyor. Tüm bunları tanıtmak ve altyapıyı iyileştirmek için Çukurova Kalkınma Ajansı'nı da ikna ettik. Turist ne görmek ister tur operatörü geldiğinde o ne görmek ister bunların araştırılması yapılıyor. Ardından operatörleri buraya getirmeye başlıyoruz dolayısıyla burada bizim çok güzel tarihimiz var gelsin görsün diye bir şeyle sınırlı kalamayız.

YEMEK KÜLTÜRÜYLE DE "FARKLI" BİR ŞEHİR

KEBAB

Adana denince hiç kuşkusuz akla gelen ilk lezzettir Adana Kebap. Yapılışı özel bir hamaratlık ister. Ustadan çırağa uzanan yıllar içinde mahirleşen ellerden çıkan bu tadın ünü tüm Türkiye'ye sarmış, hemen her yerde yenen bir yemek haline dönüşmüştür.

KAN PORTAKALI

Adana'nın kan portakalı kansere karşı vücudu korur. İçerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve içerisinde normal portakallardan 4 kat fazla C vitamini bulunduran 'Kan Portakalı' mide ve pankreas kanserini de önlüyor. Kan portakalı meyvesi içerisinde normal portakaldan dört kat daha fazla C vitamini içeriyor, bu da vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek insanın direncini artırıyor.

AĞAÇ KAVUNU

Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin 1-1.5 kilo, bazen 4.5 kiloya kadar çıkar. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser. Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir. Sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.

TATLI LİMON

Akdeniz'de rastlanan tatlı limon türü mucize bir bitki olarak bilinir. Tatlı limon görüntü itibariyle normal limondan birazcık daha oval şekildedir. Tatlı limon cilt için doğanın sunduğu bir mucize adeta, cilt tonu rengini tatlı limon sayesinde açacağınız biliyor muydunuz? Fakat tat olarak tatlı limon normal limondan son derece farklı olmaktadır. Limon tadından çok daha uzak tatlı kavunumsu bir tadı vardır.

GAR KAHVESİ

Sadece Adana'da bulunan Türk Kahvesi. İçim sert, tadı benzersiz. Gar kahvesini içen birine diğer kahveler ekşi gelmeye başlar. Adana'da gidildiğinde yapılmadan dönülmeyecek şeylerden biri daha.

KAYMAKLI TEL KADAYIF

Cevizli ve fıstıklı olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Tezgahta bekleyen kadayıf sunulurken üzerine günlü kaymak dökülüyor ve anında kadayıfa nüfuz etmeye başlıyor. İki büyük lezzet aynı tabakta buluşunca ortaya mükemmel bir tat çıkıyor.

SIKMA

Adana'lı olmayanların gözlemeye benzettikleri bir yiyecek. Peynir ve elde açılan hamurdan yapılır.Enfestir. Adana'da sıkma ve ayran kültürü vardır. Özellikle yol üstlerinde ve akşamüstleri evlerde atıştırmalık olarak yenir.

KAZAN SİMİDİ

Türkiye'nin bir kaç değişik yerinde bulunsa da esasen Çukurova'ya özgü bir simittir. Taş fırında pişirilen, şekersiz, örgülü simittir.

BİCİ BİCİ

Sadece Adana'da bulabileceğiniz rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.

AŞLAMA

Meyan kökü şerbetine Aşlama adı veriliyor. Özellikle serinlemek için ideal bir içeçek. Sırtlarında ibrikler ile dolaşan sesyyar satıcılara Adana'nın her yerinde rastlayabilirsiniz.

ŞIRDAN

Adana'nın en yöresel yiyeceklerinin başında gelir. Şırdan olarak anılsa da aslı Şırdan Dolması'dır. Kuzu'nun midesinden yapılan şırdan pek makbuldür. Yaz kış farketmez Adana'nın her köşe başında bir Şırdan satana rastlamak mümkündür.

HİNT İNCİRİ

Diğer adıyla dikenli incir kaktüs türlerinden biridir. Tropikal bölgelere yakın olduğu için Adana'da da sıkça göreceksiniz. Toplarken elinize dikkat edin.

CİĞER

Adana'da yine hemen her sokakta bulunan çiğerci dükkanları, sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar açıktır. Çiğeri seviyorsanız pide veya ekmek içinde garnitürleriyle birlikte mükemmel bir tat sizleri bekliyor.

ADANA "MEDENİYETLERİN BEREKETLİ TOPRAĞI"

Adana tarihi boyunca Hitit, Asur, Pers, Mısır, Roma, Bizans, Selçuklu, İslam ve Osmanlı uygarlıklarına merkez olmuş. Üzerinde yaşanılan kültürel kimliği ile ülkemizin tanıtımında önemli bir rol üstlenen Adana, Tarihi, turistik ve yüzyıllar boyu taşınan kültürel zenginlikleriyle de Akdeniz'in önemli kentlerinin başında geliyor. Ortadoğu'ya açılan kapı olarak da görülen Adana, doğal güzellikleriyle de büyük bir potansiyeli barındırıyor. Suyu, toprağı, yaylaları, sahilleri ve Adana denince akla ilk gelen yemekleriyle bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerleyen şehir, çok yakın bir gelecekte turizmde hak ettiği konuma ulaşacak gibi görünüyor.

ADANA'NIN İLK ONBİRİ – MUTLAKA YAPIN!

1. Lezzeti Dünyaca ünlü Adana Kebabı`nı mutlaka tadın. Kebabın yanında buz gibi şalgamı da içmeyi unutmayın. Lezzetli bir kebab yemek istiyorsanız Onur Kebabı tercih edebilirsiniz.

2. Bici Bici, Şırdan, Aşlama, Ciğer, Sıkma, Kazan Simidi gibi eşsiz yerel lezzetlerin tadına varın.

3. Tepebağ evleri, Taşköprü, Ulucami, Büyüksaat, Ramazanoğlu Konağı, Yağcami gibi eserlerin bulunduğu tarihi kent merkezini mutlaka ziyaret edin.

4. Tarihi kent merkezinde şalvar, mintan, kasket gibi yerel kıyafetler ve Adana hediyelikleri satın alın.

5. Olgunlaşma Enstitüsü müzesini ziyaret edip, muhteşem Türk El Sanatları koleksiyonunu görün.

6. Şinasi Efendi Sokağı, Ziyapaşa Bulvarı ve Turgut Özal Bulvarı civarındaki restoranların ve eğlence yerlerinin keyfini çıkarın.

7. Merkez Park`ta, Seyhan nehri kıyısında yürüyüş yapın ve mavi ile yeşilin ahengini seyredin.

8. Kentin merkezinde bulunan Atatürk Parkı`nda hem dinlenin, hem de şehrin hareketini izleyin.

9. Doğa, yürüyüş ve fotoğraf için ideal yerler olan Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü`nü görün.

10. Tabiat harikaları Akyatan Lagünü ve Yumurtalık Lagünü`nü ziyaret edin. Karataş ve Yumurtalık`ta Akdeniz`in tadını çıkarın.

11. Eşsiz güzellikteki Anavarza Antik Kentini ziyaret edin. dönüş yolunda Lokman Hekim efsanesiyle ünlenen Misis Köprüsü`nden geçin.

ADANA'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

  • Göl Kenarı
  • Büyük Saat Kulesi
  • Adana Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzesi
  • Ulucami
  • Bebekli Kilise
  • Ramazanoğlu Çarşısı
  • Adana'nın Portakal Bahçeleri
  • Akyatan Lagünü
  • Kapıkaya Kanyonu
  • Yumurtalık Lagünü
  • Tatarlı Höyüğü
  • Anavarza Antik Kenti
  • Varda Köprüsü
  • Misis Köprüsü
  • Büyüksaat
  • Tarihi Kız Lisesi
  • Taş Köprü

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler