Titan'a Denizaltı

denizaltı Kraken-1 adlı denize indirilecek, daha sonra kuzeye yönelecek ve oradan gelen akıntıları inceleyecek ama sürekli kıyıdan hareket edecek, periskobu ile sürekli fotoğraf çekecek, yüzeye çıkınca verileri göndermek için Dünya ile iletişim kuracak.

Titan'a Denizaltı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.04.2015 - 09:42

Genellikle gelecekteki projelerde söz etmem, ama bu çok ilginç olduğu için kısaca anlatmak istedim. Titan, atmosferi olan, mevsimleri yaşayan, okyanusu, gölleri, adaları olan çok ilginç bir uydu. Satürn gezegeninin uydusu. 2005'te Huygens sondası Titan'a indirilmiş ve yüzeyden resimler göndermişti. Huygens hâlâ Dünya'dan en uzak mesafede bir gökcismine inen uzay aracı ünvanına sahip. İngiltere'de bir üniversitenin projesi, adalardan birine bir kondu yerleştirerek adaların neden hareket ettiğini araştıracaktı. Şimdi ise NASA'dan destek alarak yapılan bir çalışmada Titan denizlerine indirilecek bir denizaltının tasarımı, nasıl götürüleceği, nasıl denize bırakılacağı ve o denizde nerelere neden gideceğini de okuyunca bana ilginç geldi.

Tahmin ediyorum, bizim denizlerde yüzecek bir denizaltıyı bizim mühendislerimiz de yapar. Ama sıvı (unutmayalım bu denizlerde su yok, sıvı halde doğal gaz var) yoğunluğunun farklı, çekim kuvvetinin farklı olduğu uzak bir deniz için tasarım yapmak zor olsa gerek. İlişikteki haritada görüldüğü gibi denizaltı Kraken-1 adlı denize indirilecek, daha sonra kuzeye yönelecek ve oradan gelen akıntıları inceleyecek ama sürekli kıyıdan hareket edecek, periskobu ile sürekli fotoğraf çekecek, yüzeye çıkınca verileri göndermek için Dünya ile iletişim kuracak. Daha sonra denizin batı yönünü takip ederek aşağı inecek. Saniyede 1 m hız yapacak denizaltı en son olarak Kraken boğazındaki akıntıları inceleyecek. Görev süresi 90 gün olarak planlanan denizaltının eğer süresi uzatılırsa Ligeia denizine çıkacak ve orada araştırma yapacak. Sevgilerimle...

Twitter: @EthemDerman


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler