Tamgün eğitim zor
2019’da her okulda tamgün eğitim hedefini tutturmak için İstanbul’daki okulların yarısına ek bina yapılması gerekiyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın 2019’da tüm okullarda tamgün eğitime geçileceğini açıklamasıyla, eğitim dünyasından farklı tepkiler geldi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise üç yıl içinde 17 ilde 77 bin derslik yapmayı hedeflediklerini açıkladı. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan ise Türkiye’nin üç yıl içinde hedefi tutturacak gücü olduğunu, ama özellikle İstanbul’da okulların tam gün eğitime uygun hale getirilmesinde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi. Özcan’ın açıklamaları şöyle:
“Öncelikle Başbakan’a, eğitimi Türkiye’nin gündemine getirdiği için samimi olarak teşekkür ediyorum. Sürekli bir gündemimiz var, ama bu gündemde eğitim ne yazık ki yer almıyor. Oysa bugün, bu coğrafyada Türk milletinin varlığı küresel güçler tarafından sorgulanıyor. Bu topraklarda güçlü olmazsak tutunamayız. Güçlü olmanın yolu da bilinçli, dünyayı bilen, dünyayla yarışabilen yurttaşlar yetiştirmekten geçer. Hatırlayın, Atatürk, ilk Maarif Kongresi’ni Sakarya Savaşı’nın en yakıcı günlerinde toplamıştı. Bu yüzden tamgün eğitime geçişin ekonomik kalkınma programına dahil edilmesini önemli buluyorum.
Öte yandan bu hedefin 2019’da gerçekleşmesi o kadar kolay görülmüyor. İstanbul’dan örnek verirsek, ilk ve orta öğretim düzeyinde örgün eğitim veren okulların neredeyse yarısı ikili eğitim yapıyor. Bu okullara yeni bina gerekli. Türkiye’nin bunu yapacak gücü var. Ancak geçmişteki gelişme hızına baktığımızda “başarırız” demek zor. Esas sorun zaten İstanbul ve büyükşehirlerde. Anadolu’nun çoğu bölgesinde ikili eğitim veren okul oranı yüzde 20’lerde seyrediyor. Buralarda 2019’da tamamen tamgün eğitime geçilmesi mümkün. Öte yandan bunun hedef olarak belirlenmesi olumlu bir gelişme, çünkü çocukları sabah 7.30’da okullara toplayıp öğlen 1’e kadar dersleri sıkıştırmak, öğlen gelenleri de akşam 6’ya kadar okulda tutmak doğalarına aykırı.”
Tam gün eğitim önünde ki engeller * 3 yılda en az 77 bin yeni derslik ihtiyacı. * İstanbul’da mahalle arasındaki okulların genişletilmesi yönündeki fiziki engeller. * İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin 2019’da hedefi tutturmak adına, gerekli altyapıları sağlamadan, sınıfları kapasitesinin üstünde doldurma olasılığı. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- Yıkılması gerekiyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!