Somalı çocuklara anlamlı destek

Eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini en aza indirmek amacıyla 10 yılı aşkın süredir GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri projesini sürdüren PepsiCo Türkiye, GAP Bölgesi dışındaki ilk merkezlerini Soma'da açtı.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 13:52
Abone Ol google-news

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası yaşanalı altı ayı geçti. Ancak hala ilçe halkı yaralarını sarabilmiş değil ne yazık ki. Bu durumdan en çok etkilenen de tabii ki o her şeyden habersiz çocuklar. Bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte bizi nelerin beklediğini bilmeyerek ama biraz olsun halk normal yaşantısına dönmüştür düşüncesiyle Soma'ya hareket ediyoruz. Gittiğimizde gördüğümüz manzara ise insanların hala her gelen araca bir umutla bakıyor olması. “Acaba yardım malzemesi mi geldi?” diye. Biz Türk halkı olarak yardımseverliğimizle bilinen bir milletiz. Ancak zaman zaman bu yardımları ne şekilde yapacağımızı bilmiyoruz ne yazık ki. Soma'da da durum farklı olmamış. Kimi aileye adeta yardım yağarken, diğerine hiçbir yardım yapılmamış. Hal böyle olunca çocuklar arasında da üzüntü verici sonuçlar doğmuş. Öyle ki bir çocuğun evine dört adet dizüstü bilgisayar gelirken, diğerine hiçbir destek verilmiyor. Bu durum çocuklara “Keşke benimde babam ölseydi de bana da hediyeler gelseydi” dedirtecek kadar vahim bir tablo.

Pepsi Co Türkiye’de buradan yola çıkarak yaşanan maden faciasında ailelerini ve yakınlarını kaybeden Somalı çocuklar başta olmak üzere bölge halkı çocuklarınında yaşadıkları travmayı atlatmalarına yardımcı olmak ve devam eden eğitim hayatlarına destek olmak amacıyla Soma GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi kuruyorlar.

2200 çocuğa ücretsiz eğitim

Aslında bu projeleri 10 yıldır GAP bölgesinde sürüyor. 11 adet çocuk gelişim merkezleri var. Soma 12. si ve GAP bölgesi dışındaki ilk proje olmasıyla da dikkat çekiyor. Merkezden 4-14 yaş arasındaki tüm çocuklar hiçbir ücret ödemeden faydalanabiliyor. Şimdiye kadar toplam 2200 kişi başvurmuş merkeze. Bunların 1150'si madenci ve 700'ü ise kazazede çocukları. Başvuruların beklentilerinin çok üstünde olduğunu belirten PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Neil Pryor “PepsiCo Türkiye’nin tüm çalışanları olarak, üzerimize düşeni yapmaya karar verdik ve şirketimizin 10 senedir büyük bir titizlikle yürüttüğü GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi projemizi, bunca yılın verdiği birikim ve uzmanlıkla Soma’da da uygulayabileceğimiz kararını aldık” diyor.

Merkezin tüm donanım listesinin bedelinin PepsiCo çalışanlarının bağışları ile karşılandığını ve bu bağış organizasyonunun, 5 fabrika ve 2 merkez ofiste bulunan çalışanların düzenlediği kermesler ve etkinlik çalışmaları ile güçlendirildiğini belirten Pryor, merkezin tüm merkezlerde olduğu gibi sürdürülebilir bir merkez olarak işlev göreceğini söyledi.

Merkezde çocuklara Türkçe, matematik, fen, İngilizce ve edebiyat deslerinin yanı sıra bilgisayar, spor, müzik ve tiyatro gibi sosyalleşebilecekleri eğitim de veriliyor. Ayrıca Soma’da hizmet verecek merkezde tüm bu eğitimler ve sosyal aktivitelerin yanına ek olarak, çocukların yaşadıkları travmayı en doğru şekilde atlatmalarına yardımcı olacak ve psikolojik gelişimlerini takip edecek bir rehberlik bölümü de hazır bulunduruluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler