FETÖ’nün atama planı Zerrin Hanım’a yaradı
Danıştay Başkanı’nın kızının, Elazığ’dan Yargıtay’a atanmasını sağlayan düzenlemeyi cemaatin 2011’de Yargıtay’a sızmak için hükümet eliyle getirdiği ortaya çıktı.
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun Elazığ Hakimliği’ne atandıktan bir gün sonra Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne atanmasının önünü, cemaaatin Yargıtay’a sızmak için 2011’de hükümet eliyle getirdiği yasal düzenlemenin açtığı anlaşıldı. Daha önce Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne atanmak için 5 yıl kıdem şartı aranırken, 2011’de Yargıtay Yasası’na eklenen geçici maddeyle 10 yıl içinde yapılacak atamalarda 5 yıllık kıdem şartı aranmayacağı kuralı getirildi. Eğer bu madde olmasaydı, Hatinoğlu’nun Ankara’ya atanması mümkün olmayacaktı. HSK tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen kura töreniyle bin 236 hakim ve savcının ilk kez ataması gerçekleştirildi. Yüze yakın kişinin AKP teşkilatlarında yöneticilik yapmış avukatların olduğu atamada, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, Elazığ hakimliğine getirildi. HSK Birinci Dairesi, ertesi günü yayımladığı adli yargı kararnamesiyle Hatinoğlu’nu Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne atadı. Hatinoğlu, görev yerine dahi gitmeden, Ankara’da kalmış oldu. Kamuoyunda tepkilere neden olan atamayla ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Yargıtay Kanunu’nun 36. maddesine göre “Yargıtay tetkik hakimleri, meslekte en az beş yılını fiilen doldurmuş adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcıları arasından” atanması gerekiyor. Ancak 12 Eylül 2010 anayasa değişikliğinde cemaatle ortaklık yapan ve HSYK’nin seçim sistemini değiştiren hükümet, 2011’de 650 sayılı Kanunun Hükmünde Kararname çıkardı.
Kararnameyle Yargıtay Yasası’na eklenen geçici 11. maddesine “Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Yargıtay tetkik hâkimliğine on yıl içinde yapılacak atamalarda, 36’ncı maddenin birinci fıkrasında yer alan beş yıllık hizmet süresi şartı aranmaz” hükmü eklendi. 2010 anayasa değişikliği sonrasında HSK’yi ele geçiren cemaat, bu düzenleme sayesinde de o dönem yargıya yeni aldığı hakim ve savcıları doğrudan Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne atadı. Böylece Yargıtay’da Fethullahçı kadrolaşma hükümet eliyle gerçekleştirildi. 2011’de Yargıtay’a 160 yeni üye de atanmış, bunlardan 140’nın cemaatçi olduğu ortaya çıkmıştı. Cemaatin 2011’de getirdiği Yargıtay’a tetkik hakimlik için 5 yıllık atanma şartının 2021’e kadar aranmayacağı kuralı halen yürürlükte olduğu için, Gonca Hatinoğlu, bu sayede 24 saat içinde Elazığ’dan Ankara’ya atandı.
‘İktidara teslim oldular’
Cumhuriyet’e konuşan eski Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, Gonca Hatinoğlu’nun atamasının yasaya uygun olduğunu ancak etik olmadığını vurguladı. Hakim ve savcı atamalarının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden yapılmasının yargı bağımsızlığına zarar verdiğini belirten Ertosun, “Devlet erklerinde yargı, 3. güç olmaktan çıkmıştır. Kimsenin konuşmuyor. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi Başkanları niye konuşmuyor. HSK, iktidara teslim olmuş durumda. Yargı sindirildi. Özellikle genç hakim ve savcılar korkuyor” dedi. Ertosun, 2016’da çıkarılan yasayla Yargıtay üyeliğinden Ankara Batı Savcılığı’na atanması üzerine emekliye ayrılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama