Plastik mermi de ne!

Emniyetten savcılığa inandırıcılıktan uzak cevap: Bizde plastik mermi yok.

Plastik mermi de ne!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.06.2014 - 23:32

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı plastik merminin yüzüne isabet ettiği Abdullah Koç’un yaralanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada Emniyet'in savcılığa gönderdiği yanıt, “delil saklanıyor” tartışmasına neden oldu. Sokaktaki eylemlere plastik mermi ile müdahale görüntüleri hafızalardayken Ankara Emniyet Müdürlüğü, Koç’un yaralanmasına ilişkin “Olaylar sırasında plastik mermi kullanıldığı iddiaları asılsız olup şube envanterimiz kayıtlarında plastik mermi bulunmamaktadır” dedi. Öte yandan Çankaya Emniyeti, savcılığa Koç’un vurulduğu sırada bölgede bulunan Mobese kayıtlarında “görüntü yok” yanıtını gönderirken Güvenlik Şube Müdürlüğü ise “kameralar bozuk” iddiasında bulundu. Bu yanıtlar nedeniyle soruşturmadan bir sonuç alınamadı.

22 yaşındaki Koç, Kızılay’da 2 Haziran 2013 günü düzenlenen Gezi Direnişi'ne katıldı. Bu sırada polisin, olaylara müdahale ederken attığı plastik mermilerden biri Abdullah Koç’un yüzüne geldi. Koç’un burunun sağ tarafına isabet eden plastik mermi ameliyatla çıkarıldı. Koç’un şikâyeti üzerine olaya savcılık el koydu. Koç’un avukatı Eylem Hakverdi, savcılıktan şüpheli polisin bulunarak haklarında dava açılmasını talep etti. Savcıya verdiği dilekçede, polis memurlarına görevleri nedeniyle verilen silah ve mermilerin zimmetlenerek teslim edildiğine dikkat çeken avukat Hakverdi, “Polislerin zimmet kayıtlarının incelenerek hangi polis memurunun mermi harcadığının tespiti için mermi zimmet kayıtlarının istenmesine karar verilmesini, yapılacak araştırma ve inceleme ile Abdullah Koç’ u vuran polisin kimliğinin tespit edilmesini talep ediyoruz” dedi. Hakverdi, Mobese görüntüleri ve kamera kayıtlarının istenmesini de talep etti.

Şüpheli polisi tespit etmeye çalışan Ankara Savcılığı, Emniyet'e yazı göndererek bilgi istedi. Savcıya yanıt gönderen Emniyet, olaylarda plastik mermi kullanıldığı iddiasının doğru olmadığı savundu. Emniyet, “Olaylar sırasında plastik mermi kullanıldığı iddiaları asılsız olup, şube envanterimiz kayıtlarında plastik mermi bulunmamaktadır. Personel Kızılay’ın değişik yerlerinde muhtelif saatlerde görev aldığından ve bölgede sürekli olarak yer değiştirildiğinden dolayı kaydı tutulmamıştır” denildi.

Ankara Emniyeti, savcıya gönderdiği yanıtta “savunma” yapma gereği de duydu. 31 Mayıs 2013 günü başlayan ve daha sonraki günlerde de devam eden olaylarda marjinal grupların kalabalıkları provoke ettiğini ileri süren Emniyet,“Gösterici gruplara saldırıları ölçüsünde artan oranda zor kullanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Görüntü de yok

Emniyet, Koç’un vurulduğu ana ilişkin görüntü talebini de olumsuz karşıladı. Güvenlik Şube Müdürlüğü ise savcılığa gönderdiği yazıda, “olay yerini gösteren ANK -299 numaralı kamera Gezi Parkı protestolarında almış olduğu hasardan dolayı belirtilen tarihte çalışmadığından görüntü kaydı bulunmamaktadır” iddiasında bulundu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler