Pentagon 'Mod-5' alarmında
Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerini yürüttüğü füze ihalesi için ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan bir heyet gönderecek.
Türkiye’nin Çin ile sözleşme görüşmelerini yürüttüğü füze ihalesi için ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan bir heyetin önümüzdeki hafta Ankara’da incelemelerde bulunacağı öğrenildi. ABD’li heyet füzelerin NATO sistemlerine entegrasyonu konusunda Aselsan’dan brifing alacak. Pentagon’un “mod 5” adı verilen NATO’ya ait “dost - düşman sorgulama - IFF” kodlarının Çin’in eline geçmesinden endişe ettiği belirtildi. Aselsan, IFF kodlarının Çin’in eline geçmeyeceği konusunda Pentagon heyetini ikna etmeye çalışacak. Çin füzeleri hakkındaki nihai kararın 30 Nisan’da kesinlik kazanacağı bildirildi.
“Uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi” ihalesinde Çin ile sözleşme görüşmelerine başlaması nedeniyle ABD ve NATO üyesi ülkelerin tepkisi ile karşılaşan Türkiye, önümüzdeki hafta kritik bir ziyarete ev sahipliği yapacak.
İhalenin kaderi belirlenecek
Pentagon’dan bir heyet Ankara’ya gelerek, Çin füzeleri ile ilgili incelemelerde bulunacak. Temasların merkez üssü Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Aselsan olacak. ABD heyeti, Çin füzelerinin NATO sistemlerine entegrasyonu konusunda Türk yetkililerden bilgi alacak. ABD’lilerin üzerinde en çok durduğu konunun, NATO tarafından kullanılan “IFF kodlarının” Çin’in eline geçmesi olduğu öğrenildi. IFF kodları, NATO üyesi ülkelerin tüm savaş sistemleri tarafından ortak olarak kullanılıyor. Kodlar bu yüzden kritik öneme sahip. Aselsan, IFF kodlarının Çin’in eline geçmemesi için ürettiği çözümler ile ABD’lileri ikna etmeye çalışacak. Çin ile yapılan sözleşme görüşmelerinin kaderinde bu ziyaret önemli bir dönüm noktası olacak.
30 Nisan son tarih
Füze ihalesinde, 3.44 milyar dolarlık en uygun fiyat teklifini veren Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait CPMIEC firması, “En kısa sürede teslimat” ve “En yüksek yerli katkı payı” taahhütlerinde de bulunmuştu. Kaynaklar, Çin’in ihaleyi alması durumunda Roketsan ve Aselsan’a yüzde 30 iş payı vereceğini de kaydetti. İhaleye katılan diğer firmaların yüksek fiyatın yanısıra, yerli katkı payına ve teknoloji transferine sıcak bakmaması nedeniyle sözleşme görüşmelerinde öncelik haklarını kaybettiklerinin altı çizildi. Çin ile yapılan sözleşme görüşmelerinin 30 Nisan tarihinde noktalanacağı bildirildi. Çin ile sözleşme görüşmeleri sonucunda anlaşmaya varılamaması durumunda ikinci sırada bulunan Eurosam (Fransa-İtalya ortaklığının) ile onunla da görüşmelerin başarıyla sonuçlandırılamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanacak. Karara tepkili ABD ve NATO, Türkiye’nin bu kararından vazgeçmesi için yoğun lobi faaliyetlerinde bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Erdoğan belayı satın aldı
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Ünlü markanın adı bir kez daha listede!