Paraya kıyamayıp zehirliyorlar

Fatsa’ya bağlı Aşağı Bahçeler, Yukarı Bahçeler ve Tepeköy mahalleri arasında 2013 yılından bu yana Bahar Madencilik ile İngiliz Stratex International Madencilik’in birlikte kurduğu Altıntepe Madencilik Şirketi, 196 hektarlık bir arazide son 5 yıldır siyanür kullanarak altın çıkarma faaliyeti yürütüyor.

Paraya kıyamayıp zehirliyorlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.01.2020 - 02:00

Dünyanın birçok yerinde yasaklanan siyanürle altın arama çalışmaları Fatsa-Ünye sınırında 10 kilometrekarelik alanda tepkilere rağmen devam ediyor. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, altın madeninin ekonomiye katkısının yüzde 1.5 zararının ise 500 yıllık tahribat olduğunu söyledi. 

NANO-SARRAF

Bölgede canlı hayatı kalmayacağını öne süren Odabaş, “Farklı üniversitelerde kimyasal kullanmadan ‘Nano Sarraf’ teknolojisiyle altın ayrıştırılabiliyor. Fakat bu olayın firma için maliyeti fazla olduğu için kullanmayı tercih etmiyorlar” diye konuştu.

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi de dünyada bütün ülkelerin doğal kaynaklarına önem verdiğini ve bu kaynakları koruma altına alarak zarar vermesini engelleme ve gelecek nesillere aktarabilmek maksadıyla projeler geliştirdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Örnek olarak en büyük toprak yüz-ölçümüne sahip Rusya, doğa katliamı yapmamak için geçmişte ülkemizden taş satın aldı. Bizim ekonomimiz tarıma yani fındığa dayalı bir ekonomidir. 10 yıl sonra ihracatçı firmalarımız Fatsa fındığına siyanür tehlikesiyle almazsa veya daha düşük fiyatla satın almak isterse iş işten geçmiş olacaktır.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler