OSİAD'dan asgari ücret uyarısı: İşten çıkarmalar olabilir
OSİAD (Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Ahmet Kurt, "İşçinin yükümlülüğünü devlet üstlenmeli" dedi.
OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, işçiye bin 300 lira asgari ücret verilmesi konusunda devletin fedakarlık yapması gerektiğini aksi takdirde işletmelerin maliyetler artacağı için işçi çıkarabileceğini söyledi.
OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, işçiye bin 300 lira asgari ücret verilmesi konusunda devletin fedakarlık yapması gerektiğini aksi takdirde işletmelerin maliyetler artacağı için işçi çıkarabileceğini söyledi. Kurt, işverenlerin işçisinin cebine koyduğu paranın miktarı ile ilgili bir sorunu olmadığını, işçisinin cebine ne kadar fazla para koyabilirse bundan mutlu olduğunu ancak bunu yaparken Gelir Vergisi, SSK primi ve İşsizlik ödeneğinin işçi ve işveren paylarının maliyetler üzerinde ciddi artışa neden olduğunu söyledi.
ANKA'nın haberine göre; Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, 1 Kasım seçimlerinden sonra gündemden düşmeyen asgari ücret tartışmaları konusunda “İşçinin yükümlülüğünü devlet üstlenmeli, işverene ilave yük gelirse maliyetlerimiz sadece asgari ücret artışı ile sınırlı kalmaz tüm sistemi zorlayacak bir hal alır ki bu durum işletmeleri zorlar” dedi. Kurt, asgari ücretin tümden kaldırılması yönündeki görüşlere katılmadıklarını, Asgari ücretle çalışan önemli bir hizmet sektörü çalışanı olduğundan, bir taban ücret olması gerektiğini belirtti. Asgari ücretin şu anki haliyle bin 560 liraya mal olduğunu, bu maliyet içinde işçilerin yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 14 sosyal güvenlik primi, yüzde 1 işsizlik fon kesintisi bulunduğunu ifade etti. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması durumunda maliyetlerin yüzde 30 artacağını ifade eden Kurt, işçinin ödediği payı devletin üstlenmesinin daha doğru olacağına dikkat çekti.
'ELEMAN ÇIKARMA YOLUNA GİDİLEBİLİR'
Devletin asgari ücret üzerinden işçiden kesilen gelir vergisi ve SSK primi ile işçi İşsizlik primini devletin üstlenmesi halinde mevcut sistemde bir bozulma olmayacağını söyledi. Aksi takdirde Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkarılması halinde, Asgari ücretin üzerindeki ücretlerde çalışanların ücretlerinde zorunlu artışa gidilmesi gerekeceğini bu durumda işveren üzerindeki istihdam yüklerini ciddi şekilde artıracağını söyledi. Kıdem tazminatı SGK Tavan matrahı gibi kalemlerde telafi edilemeyecek işveren aleyhine artışlar geleceğini ifade etti.
Kurt, “İşverenin yükümlülükleri aynı şekilde devam ettiğinde sadece işçi payını işçinin kendisine ödediğimizde, asgari ücreti 1300 lira yapmak mümkün. Burada, fedakarlığı devletin yapması gerekir. Eğer, asgari ücret artırılır, bu işverene yansıtılırsa işletmelerin zorda kalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Kurt, önerdikleri yolun tercih edilmemesi durumunda işletmelerin eleman çıkarma yoluna gidebileceklerini de ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Trabzonspor'da ayrılık!