Neşe Doster'den 'Gitme Dönmezsin Dedi Annem'

“Gitme Dönmezsin Dedi Annem” kitabını edinin. Neşe Doster elinizden tutsun sizi dört anakarada dolaştırsın, dört anakarada kırk kadınla tanıştırsın. Bazen kederlenin, bazen gülümseyin, bazen ilginç bir kitap okumanın tadını çıkarın…

Neşe Doster'den 'Gitme Dönmezsin Dedi Annem'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2016 - 17:22

Annesi gitme demiş, o gitmiş…

Bu yazı ne bir kitap eleştirisi ne bir kitap güzellemesi. Bir kitap tanıtım yazısı. Ancak tuhaf bir kitap bu.

Bir gezi kitabı” desem doğru ve değil.

Bir röportaj kitabı” desem doğru ve değil.

Bir kadın kitabı” desem doğru ve değil.

Kitabın adı: Gitme Dönmezsin Dedi Annem

Bu da doğru ve değil. Annesini dinlememiş gitmiş; annesi yanılmış çünkü dönmüş.

Peki, “Bu kitap sabırlı, inatçı ve yoğun bir emeğin ürünüdür” desem?

Bak bu doğru olur işte…

Gerçekten de az buz iş değil. Neşe Doster tam dört anakarada kırk kadınla buluşmuş. Daha doğrusu kırk kadın bulmuş. Her birinin “hikâyesi” birbirinden farklı kırk kadın. Kimiyle söyleşmiş; kimiyle röportaj yapmış; kimiyle dertleşmiş; kimini anlatmış; kimine anlattırmış. Ortaya ne gezi kitabı, ne röportaj, ne söyleşi, ne kadın kitabı ama alkışlanası bir kitap çıkmış. Herhangi bir yazın türüne girmeyen, ama girmesi de gerekmeyen bir kitap.

Dilerseniz, New York’ta Kübalı, Mısırlı, Suriyeli, Afgan, Sivaslı, Urfalı, Gürcü kadınların “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü. Bu günün sizin için anlamı nedir” sorusuna verdikleri cevapları daldan dala atlayarak okuyun. Meselâ İranlı bir kadının “8 Mart benim için saçlarımı rüzgâra karşı savurarak ve etek giyerek dolaşma özgürlüğüdür” cevabıyla içinizi ısıtın. Mesela Kübalı bir kadının “Kübalı kadın sokağa çıktı. Artık onu kimse mutfağına sokamaz” cevabına alkış tutun…

Dilerseniz Şam’da kocasını eve düşen bombada kaybedip 7 yaşındaki oğulcuğuyla Lübnan’a kaçan; derme çatma bir barakada ayakta ve hayatta kalmaya çabalayan Suriyeli kadının acılı fısıltısına kulak verin: “Burada böyle yaşamaktansa en iyisi Şam’da ölmekti…”

Arjantin’de, tangonun başkenti Buenos Aires’te yazarın, tombiş gelin Rosario’nun davetini fırsat bilip size bir “Arjantin düğünü” izleteceğini sanırken gelinliği diken Anais Boyacıyan ve kızı Violet’in 26 yıl önce Samsun’dan başlayan ve Arjantin toprağına uzanan göç öykülerini dinleyin… Dilerseniz Viyana’da… Berlin’de, Tunus’ta, Bakü’de…

Vazgeçtim.

Dilerseniz “Gitme Dönmezsin Dedi Annem” kitabını edinin. Neşe Doster elinizden tutsun sizi dört anakarada dolaştırsın, dört anakarada kırk kadınla tanıştırsın.

Bazen kederlenin, bazen gülümseyin, bazen ilginç bir kitap okumanın tadını çıkarın…

 

Gitme Dönmezsin Dedi Annem / Neşe Doster / Siyah Kuğu Yayınları / 246 s.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler