Kripto 5 Şubat mı?

Ses kayıtlarının savcılık tarafından Bilal Erdoğan'ın önüne konulup konulmadığı bilinmiyor.

Kripto 5 Şubat mı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.02.2014 - 21:27

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, TÜBİTAK’a ait kriptolu telefonların da dinlediği yönündeki açıklaması ile ilgili ilginç bir ayrıntı gün yüzüne çıktı. Bu telefonların geliştirildiği Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin (BİLGEM) başında bulunan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz’ın, Bilal Erdoğan’ın savcılığa ifade verdiği gün görevden alındığı ortaya çıktı. Bilal Erdoğan, 5 Şubat’ta avukatları ile İstanbul Adliyesi’nde ifade vermişti. Kriptolu telefonlara ait ses kayıtlarının savcılık tarafından 5 Şubat’ta Bilal Erdoğan’ın önüne konulup konulmadığı bilinmiyor.

 

TÜBİTAK hedefte

Erdoğan, önceki gün partisinin grup toplantısında oğlu Bilal Erdoğan’la aralarında geçtiği iddia edilen telefon kaydını “montaj” diyerek yalanlarken TÜBİTAK’a çatmıştı. Erdoğan şunları söylemişti: “TÜBİTAK’ta yeni yapılanmaya bakanımız gidiyor ve çok enteresan devletin kriptolu telefonlarını bile oradan dinliyorlar. Bu kadar bunlar alçak, bu kadar. Yani bir Cumhurbaşkanı Başbakanı ile konuşamaz, Başbakan bakanlarıyla konuşamaz. Konuştuğu anda bunlar dinleniyor. Nerede orada, merkez orada. Bakın değişiklik yapıldığı anda oturdular, hemen kendi gazeteleriyle bunu farklı yere çekmeye başladılar. Niye, çünkü ucu oraya dayanıyor. Bunlarla ilgili, hepsiyle ilgili yasal süreci işleteceğiz. Bunların izini süreceğiz.”

Erdoğan’ın kriptolu telefonların dinlendiğini nasıl anladığı ise anlaşılamamıştı. Bu telefonların geliştirildiği Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin (BİLGEM) başında bulunan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Palaz’ın, Bilal Erdoğan’ın savcılığa ifade verdiği gün görevden alındığı ortaya çıktı.

TÜBİTAK tarafından üretilen ve ses ve verileri şifreleyerek GSM ağı üzerinde güvenli iletişim sağlayan kriptolu telefonlar Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve üst düzey askeri yetkililer tarafından kullanılıyor. TÜBİTAK tarafından erişilen bu teknoloji NATO’nun yalnızca 6 üye ülkesinde bulunuyor. Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç’te de benzer kriptolu cihazlar üretiliyor.

 

Cihaz nasıl çalışıyor?

Kriptolu telefonlar, görüşme başlangıcında karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip tek kullanımlık kripto anahtarı oluşturuyor. Anahtar oluştuktan sonra, cihazın mikrofonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor. Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Görüşme sonlandıktan sonra iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Dinlenilmeye çalışılan cihazın kripto anahtarı elde bulunmuyorsa, kriptolu veriler çözülemiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler