Kömürsüz hayat için son şans
İklim Forumu’nda Türkiye’nin bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiği vurgulandı.
Dünyanın pek çok ülkesinden 150’nin üzerinde konuşmacının ağırlandığı, iklim değişikliğine karşı ses çıkarmak için düzenlenen İklim Forumu İstanbul’da başladı. Boğaziçin Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı forumun açılışında konuşan Uluslararası iklim kampanyası 350.org’un kurucularından Bill McKibben, Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs, Türkiye’nin giderek artan kömür odaklı enerji politikasını değiştirerek bir an önce yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un eski danışmanı olan ekonomist Jeffrey Sachs, Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek İklim Zirvesi’nin (COP21) kömürden kurtulmak için son şans olduğunu belirtti.
Paris, son şansımız
İklim değişikliği üzerine çalışmaların hiç de yeni olmadığını anımsatan Sachs, karbondioksitin etkilerinin ilk defa 1896’da, İsveçli bir bilim insanı olan Svante Arrhenius tarafından ölçüldüğünü söyledi. “Endüstriyel devrim sonucu atmosferdeki karbondioksit oranının iki katına çıkması durumunda gezegenin ısısının 3 ila 5 derece arası yükseleceğini öngören Arrhenius, öngörüsünün 750 sene içerisinde olacağını düşünüyordu” diyen Sacsh, sonucun daha erken gerçekleşeceğini ifade etti. Aralık ayında Paris’te yapılacak konferansın son şans olduğunu belirten Sachs, “Karbonsuzlaşmak için, bir felaket olmadan üzerinde olduğumuz rotayı değiştirmek için son şansımız. İklim değişikiğine karşı mücadelede zaten çok geç kaldık, çok vakit kaybettik. Bu bizim son şansımız. G20’de de bu mesajı vereceğim” ifadelerini kullandı.
Vazgeçmenin ekonomisi
Enerji Politikaları ve Ekonomi üzerine konuşan gazetemiz yazarı Prof. Erinç Yeldan, güneş enerjisinde istihdam oranlarının kömür ve doğalgazdan çok daha yüksek olduğunu vurguladı.
Termikten 2 bin 876 erken ölüm İklim Forumu’nun konuşmacılarından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Osman Karababa şu bilgileri verdi. AB’de çalışmalar yürüten HEAL (The Health and Environment Alliance) kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre verdiği rakamlar oldukça dikkat çekici. Buna göre, Türkiye’de her yıl taş kömürü ve linyitle çalışan termik santrallerden dolayı 2 bin 876 erken ölüm meydana geliyor. 4 bin 311 kişi hastaneye kabul ediliyor. 637 bin işgünü kaybediliyor. 7 milyon 979 bin gün de hasta olarak geçiriliyor. Tüm bu sonuçların toplam maliyeti ise yılda 2.9 ila 3.6 milyar euro arasında değişiyor. Avrupa Birliği’ndeki termik santraller kaynaklı erken ölüm sayısı ise 18 bin 200. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü markanın adı bir kez daha listede!
- CHP'den duruşma sonrası ilk açıklama