Kim suçlu, kim haklı?

Zihni Göktay’ın İBB Şehir Tiyatroları’ndan “7 aydır maaş alamıyoruz” açıklamasının ardından, aynı pozisyonda görev alan tiyatro sanatçıları Selma Kutluğ ve Hikmet Körmükçü, Göktay’ın Süha Uygur döneminden bahsettiğini, Şehir Tiyatroları’ndan alacaklarının olmadığını söyledi. Göktay ise hafızasının yerinde olduğunu ve Şehir Tiyatroları’nın kendisine borcu olduğunu yineledi. İBB Şehir Tiyatroları’ndan ise konu ile ilgili bir açıklama gelmedi.

Yayınlanma: 30.09.2020 - 02:00
Kim suçlu, kim haklı?
Abone Ol google-news

İBB Şehir Tiyatroları sanatçılarının pandemi döneminde maaş alamadığını söyleyen Zihni Göktay, 18 Eylül’de Hakan Saatçi adlı kişi tarafından arkadaşlarının ve kendisinin hesaplarına 10 bin TL yatırıldığını söyledi.

Göktay’ın açıklamasının ardından ulaştığımız Selma Kutluğ ve Hikmet Körmükçü ise kim olduğunu bilmedikleri hatta aralarında “Robin Hood” olarak adlandırdıkları birinin hesaplarına para yatırdıklarını belirtti. 

Göktay gibi emekli olan ve sözleşme karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda konuk sanatçı olarak görev alan Kutluğ ve Körmükçü son yatan 10 bin TL’den sonra alacaklarının kalmadığını da söylediler.

Göktay, “‘Nasılsın, ne yapıyorsun? Biz size şimdilik, pandemi dolayısıyla maaş vermiyoruz’ diyen olmadı. Pandemi dolayısıyla bile olsa, ‘Nasılsın, bir ihtiyacın var mı?’ demeliydiler. 10 bin TL yatırılmış olsa dahi hâlâ 2 aylık alacağım var. Benimle 6 Mart’ta 6 aylık sözleşme yapıldı.  

Ben susuyorum, herkes susuyor. Ben AKP’li değilim ve İmamoğlu’na oyumu verdim. Kendisinin haberi yoktur bu durumdan diye düşünüyorum. Kendisini yıpratmak istemem” diyor. 

Şehir Tiyatroları’nın evi olduğunu söyleyen Kutluğ ise “Zihni, Süha Uygur zamanından bahsediyor; o dönemde 7 ay maaş alamadık. Hatta sonra 3 ay, 4 ay alamadığımız da oldu. Daha sonra bu paraları toplu yatırdılar. O dönemin bakış açısı bizimkinden farklıydı ve evet, bizi çok üzdüler.

Bu pandemi döneminde ise 2 aylık alacağımız vardı. Onu da yatırdılar. Sözleşmemiz haziran ayında bitti zaten.

Tabii ki emekliyiz ve sadece emekli maaşı ile yaşamamız zor. Ben 2009 yılında emekli oldum. O günden bugüne kadar da konuk sanatçı olarak sözleşmeli şehir tiyatrolarında görev yapıyorum. Yapmaya da devam edeceğiz, yeter ki pandemi bitsin ve eski günlere dönelim. Zihni, duygusal davranmış bence. Eşi hasta ve zor günler geçiriyor” diyor.

Körmükçü, “Zihni, hiç alamadık diye konuşmuş. Hiç alamadığımız dönem Süha Uygur dönemi, 7 ay hatta daha fazla. Çok sonra toplu yatırdılar paralarımızı ama o dönem yıprandık.

1971’den bu yana şehir tiyatrolarındayım, çok emeğim var ve emek vermeye devam edeceğim tabii. Kim olduğunu bilmediğimiz Hakan Saatçi adlı kişi tarafından 10 bin TL yatırıldı hesabımıza ve alacağımız 2 aylık maaşımızı da almış olduk. Haziran ayında da sözleşmem bitti zaten” diyor.

'GURURUMUZ KIRILDI'

Selma Kutluğ, "Şehir Tiyatroları'nda yaşadığımız mağduriyet çok üzüntü verici. Süha Uygur döneminde 7 ay maaş almadan sahneye çıktık ama bu durumun telafisi için Süha bey çok uğraş verdi. Zaten onun tasarufunda olan bir durum değildi. Hakkını yiyemeyiz bu tamamen bize ödeme yapılması gereken birimle ilgili bir  durumdur. 

58 yıllık bir sanatçı olarak  oyunumuz repertuarda kalkmadığı halde  kapının önüne konduk bu ağır geliyor, hangi kültür bu kadar yıl emek vermiş    sanatçılarını şimdi gidin herşey duzelince gene gelirsiniz gibi değersiz kılar ki bu pandemi döneminde, hatırımızı sormadan birşeye ihtiyacınız var mı demeden ilgisiz kalır. Zihni Göktay ve oyun ekibimiz 4 yıldır kapalı gişe oynadığımız oyunlarla gişe sayısını çok yüksek seviyeye ulaştırmışızdır. 16 emekli sanatçıya bu yapilan haksızlık nasıl telafi edilir bilemiyorum. Biz maaş almadan tiyatro aşkıyla 2020 sezonunda da mart ayı dahil sahneye çıktık çünkü seyircimize biz bedava çalışamayız oyun iptal ettirdik demeyiz. Seyircinin günahı yok ki bu oyunlardan mahrum kalsınlar ocak, şubat, mart, nisan aylarına ait maaşlarımız vergilerimizi ödeyerek aldık. Haklı olarak çok üzgünüz ve onurumuz gururumuz kırık bu dönemde sanatçıya böyle mi değer veriliyor sorarım size" diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler