Kılıçdaroğlu taviz vermedi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderlik yarışında aldığı oylar Parti Meclisi'ni (PM) oluştururken yenilenme hedefini bozmadı. İttifak arayışına girmeyen Kılıçdaroğlu, muhalif kanattan birkaç isim alsa da listenin genelinde çalışmak istediği kişileri aday gösterdi. Kadın kotasına dikkat etti, Kürt sorununa duyarlı isimlere yer verdi.
CHP'nin 18. olağanüstü kurultayının 2. gününde partiyi 2015 seçimlerine götürecek PM için kıran kırana bir yarış yaşanırken, 474 kişi adaylık için başvuruda bulundu. Kılıçdaroğlu önceki gün kendisini uyaran örgütün isteklerini dikkate aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Hürriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Enis Berberoğlu, eski Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik’i listesine aldı. Kılıçdaroğlu örgütün “direndiği” Mehmet Bekaroğlu’nu ise Bilim, Yönetim Kültür Platformu (BYKP) listesinden aday gösterek çizilmeye karşı korumaya aldı. PM’nin 8 üyesi, BYKP üyeleri içinden Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından seçiliyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın ilk gününde genel başkan seçildikten sonra gece boyunca ve dün geç saatlere dek örgütle liste pazarlığı yaptı. Muharrem İnce ve “sol kanat” da ayrı bir anahtar liste hazırladı. Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’ye 400’ün üzerinde oy vererek kendisini uyaran örgütün isteklerini dikkate aldı. İl başkanlarından önceki gece iki isim isteyen Kılıçdaroğlu, genel başkanlık seçiminde sandıklardan çıkan oylara da bakarak örgütün isteklerini gözönüne aldı. Kılıçdaroğlu, bu çerçevede bölgesel dengeleri gözeterek tepkileri kesmek ve “olmazsa olmaz” isimlerini listeye sokmak için bir dizi görüşme yaptı. Bu görüşmeler sonunda anahtar listesinde yer alan bazı isimleri geri çekmek zorunda kaldı. Bu çerçevede, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir adaylığını geri çekti. Kılıçdaroğlu, daha önce anahtar listesine girmesine kesin gözüyle bakılan milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Özgür Özel’e de listesinde yer vermedi.
Bekaroğlu’na kalkan
60 kişilik PM’de 8 üye Genel Başkan’ın aday göstereceği 12 kişi arasından BYKP kontenjanından seçiliyor. Kılıçdaroğlu, il başkanlarının tepkisini dikkete alarak Bekaroğlu’nu BYKP listesinden aday göstererek çizilmesi olasılığını asgariye indirdi. Bekaroğlu’nun BYKP listesinden önce ilan eden çarşaf listede adının okunmaması önce “Acaba adaylıktan çekildi mi” yorumlarına neden oldu. Ancak daha sonra, BKYK listesinden aday gösterileceği anlaşıldı. Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Emel Yıldırım, Burhan Şenatalar, Seyhan Erdoğdu ve Sencer Ayata ile Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu ile PM üyesi Gaye Usluer’i de bu listeden aday gösterdi.
Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden iksitakçı Doç.Dr. Selin Sayek Böke, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Elfin Tataroğlu , Ayşın Tektaş ve Ayşe Nilden Postalcı da bu listeden aday gösterildi.
Gazeteci PM adayları
Kılıçdaroğlu, eski DSP’li Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile eski Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik ve gazeteci Enis Berboğlu’na da listesinde yer verdi. Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi de CHP’den İstanbul Milletvekili olmuştu. Cumhuriyet gazetesi yazarı İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da PM için adaylık başvurusunda bulunanlar arasında yer aldı. Gazeteciler Tuncay Özkan ve Doç. Dr. Koray Çalışkan da listede yer aldı. İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Ankara Milletvekili Levent Gök, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile sol kanattaki isimlerden Ercan Karakaş da anahtar listedeki isimler arasında yer alıyor. Kılıçdaroğlu, MYK üyelerinin büyük bölümüne de listesinde yer verdi.
Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için de şu isimler yer aldı: İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Özgündüz, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan.
Bora Gezmiş de aday
Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş PM için adaylık başvurusunda bulundu. 1992 doğumlu Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencisi Ayşe Ecem Çelik de 22 yaşında PM üyeliği için başvurdu.
5 yıl genel yayın yönetmenliği yaptı
CHP PM’e Kılıçdaroğlu listesinden aday olan gazeteci Enis Berberoğlu geçtiğimiz Ağustos ayında 5 yıl sürdürdüğü Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliğinden istifa etmişti. Berberoğlu’nun istifasının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi için Malatya’da yaptığı seçim mitinginde kendisini hedef almasının ardından gelmesi dikkat çekmişti. Berberoğlu daha sonra şu açıklamayı yapmıştı: “Ben 60 yaşına giriyorum. Hürriyet 66 yaşında. Hürriyet gibi kurumlar için mükemmel sayılacak bir yaş benim gibi bir fani açısından aslında değişim sinyali olarak görülmeli. Hiç kimse koltuğa yapışmamalı.”
Eski maliye bakanı
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Zekeriya Temizel, Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörlüğü, Başmüfettişlik yaptı. Yine Bakanlıkta Gelirler Genel Müdürlüğü’de Daire Başkanlığı yapan Temizel aynı birimde genel müdürlük görevine getirildi. Temizel, 1993 yılında ise Maliye Bakanlığı Müşaviri oldu. 24 Aralık 1995 seçimlerinde DSP İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye giren Zekeriya Temizel, 55 ve 56. hükümetler döneminde Maliye Bakanlığı yaptı. Bakanlık görevinden 18 Nisan 1999 seçimlerinde DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için istifa eden Temizel, evli ve 2 çocuk babası. 31 Mart 2000 tarihinde BDDK Başkanlığı görevine atanan Zekeriya Temizel, 3 Mart 2001 tarihinde istifa etti. Temizel, Maliye Bakanlığı döneminde çıkardığı “karapara” ile mücadale yasası tartışmalara neden olmuştu.
IMF ekonomisti
PM üyeliğine uluslararası iktisatçı Doç. Dr. Selin Sayek Böke de aday oldu. Bilim Kurulu kontenjanından aday olan Böke, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı. Bilkent öncesi IMF ekonomisti ardından da Dünya Bankası danışmanı olarak çalıştı. Böke, Georgetown Üniversitesi ve Bentley College’da öğretim üyeliği yaptı. Böke’nin uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi ile ödülleri bulunuyor.
İnce'nin listesinde Sav damgası
Muharrem İnce’ye destek veren isimler arasında yer alan Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve eski Genel Sekreter Önder Sav’a yakınlığıyla bilinen eski Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay ile ulusalcılardan Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da aday oldu. Ayrıca, SONAR’ın sahibi Hakan Bayrakçı’nın da PM’ye aday olması dikkat çekti. Adaylar arasında “Abdullah Gül” isimli birinin de yer alması gözlerden kaçmadı.
Oran, Karayalçın ve Keskin başvurmadı
CHP İstanbul Milletvekili, eski genel başkan yardımcısı Umut Oran, PM’ye aday olmadı. Oran, “Çok önemli ve kritik bir kurultayını daha dün gerçekleştirdi. Diğer siyasi partilere örnek olacak biçimde çok başarılı bir demokrasi sınavından geçen partimiz ve örgütümüzün sesi, vicdanı olan delegelerimiz yine en doğru kararı verdi. Delegemizin ortaya koyduğu tablonun üzerinde düşünülerek çok ayrıntılı analizinin yapılması gerekmektedir . Kişisel olarak ben bugün, ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak ve CHP’yi iktidara taşımak amacıyla her zamankinden daha fazla çalışma azmi ve kararlılığındayım. Ancak ortaya çıkan bu tablo karşısında herhangi bir biçimde PM üyeliği girişiminde bulunmama kararı aldım” açıklamasını yaptı. PM için aday olmayanlar arasında eski Genel Başkanı Murat Karayalçın ve eski Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi