İstanbul Üniversitesi'nden koronavirüs araştırması: Çalışanı işsizlik korkusu sardı, huzursuzluk arttı

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin hazırladığı "Covid-19 Salgınının Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Etkileri ve Türkiye'ye Yönelik Öneriler" çalışmasından çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Özel sektörde çalışanların yüzde 51.32'si, kendi işini yapanların yüzde 32.8'i işini kaybetme kaygısı yaşıyor. Yüzde 39.2'si ise aç kalma ya da ihtiyaçlarını karşılayamama korkusuna kapıldı.

Yayınlanma: 22.05.2020 - 13:04
İstanbul Üniversitesi'nden koronavirüs araştırması: Çalışanı işsizlik korkusu sardı, huzursuzluk arttı
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Covid-19 küresel salgını ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışmaya imza attı. İktisat Fakültesi'nin farklı alanlarda bilimsel çalışma yapan  24 hocasının kaleme aldığı 21 özel başlıktan oluşan "Covid-19 Salgınının Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Etkileri ve Türkiye’ye Yönelik Öneriler" başlıklı raporda, Covid-19’un ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik boyutları ve demokrasiye etkileri derinlemesine irdelenerek çözüm önerileri sunuldu.

ÇALIŞANLAR İŞİNİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR

Araştırmaya göre, özel sektörde çalışanların yüzde 51.32'si, kendi işini yapanların da yüzde 32.8'i işini kaybetme kaygısı yaşıyor. İnsanların yüzde 39.2'si ise gelecek 2 ayda aç kalma ya da ihtiyaçlarını karşılayamama korkusuna kapıldı.

HUZURSUZLUK ARTTI

Üniversitenin ağırlıklı olarak kentli, eğitimli, orta ve üst orta sınıfları temsil eden kesim üzerinde yaptırdığı araştırma sonuçlarına göre, koronavirüs salgını yüzünden halkın yüzde 42'si gündelik işlerini yapamaz hale geldi, yüzde 65'inin huzursuzluğu arttı, yüzde 53'ünün uyku kalitesi bozuldu, yüzde 31'i hayatına yönelik kontrol duygusunu kaybetti, yüzde 39'u ise sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissetmeye başladı.

EVDEN ÇALIŞMA DEVAM EDEBİLİR 

Üniversitede farklı alanlarda bilimsel çalışma yapan 24 akademisyenin katkılarıyla gerçekleştirilen ve editörlüğü Prof. Dilek Demirbaş, Prof. Veysel Bozkurt ve Prof. Sayım Yorğun tarafından gerçekleştirilen araştırmada, salgın öncesi fiilen çalışan nüfusun yer aldığı hanelerin (emekli, işsiz vb. hariç) yaklaşık yüzde 72'sinde tam, kısmi ya da dönüşümlü olarak hane dışına çıkarak çalışmaya devam edildiği tespit edildi.

Ayrıca bu hanelerin ortalama yüzde 56'sından her gün asgari bir bireyin ev dışına çıkış yaptığı belirlendi. Öğrenciler dahil katılımcıların yüzde 57'si işlerinin evden çalışmaya uygun olduğunu söylerken, yüzde 72'si online çalışmanın teşvik edilmesini istedi.

50 MİLYAR DOLAR KAYIP

Raporda, ekim ayına kadar etkisi sürmesi beklenen Covid-19 krizinin Türkiye'de turizmde en az 25 milyar dolar doğrudan ve çarpan etkileriyle birlikte 50 milyar dolarlık gelir kaybına neden olacağı tespiti yapıldı.

Raporda, salgından en çok zarar görecek sektörlerin başında konaklama ve yiyecek hizmetleri, seyahat acentesi, tur operatörlüğü ve diğer rezervasyon hizmetleri ve ilgili hizmetlerin geleceği, bu sektörleri ise yaratıcı sanatlar, gösteri sanatları ve eğlence hizmetleri, kütüphane, arşiv, müze ve diğer kültürel hizmetler, müşterek bahis hizmetleri, spor hizmetleri ile eğlence ve dinlence hizmetleri ve havayolu taşımacılığı hizmetlerinin izleyeceği belirtildi.

ÇALIŞAN KADININ YÜKÜ ARTTI

Rapor, karantina nedeniyle özellikle evden çalışan kadınların iş yükünün olağanüstü arttığı ve çocuk bakımı, temizlik ve yemek konusunda dışarıdan hizmet alma imkânını ortadan kaldırdığını da ortaya koydu. Kadınların normal koşullarda yaptıkları işlere çocukların uzaktan eğitim süreçlerinin takibi, teşviki, kontrolü ve geri bildirimi, sokağa çıkma yasağı getirilen (20 yaş altı, 65 yaş üstü ya da kronik hastalığı olan) aile efradının ve yakınların bakımı, alışveriş işleri, hijyen koşullarının yönetim ve organizasyonu, tedbir amaçlı yemek yapımı, hijyen ve sterilizasyon işlerinin de eklendiği tespiti yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler