İşitme engelli liseliler sürgünde

İşitme engelli öğrenciler ‘sınıf kalabalık’ gerekçesiyle 70 kilometre uzağa adeta sürgün edildi. Veliler ise isyanda.

İşitme engelli liseliler sürgünde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.09.2014 - 23:27

İstanbul Avrupa Yakası’nın tek işitme engelli lisesi olan Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi Vatan Caddesi’nden 70 kilometre uzaklıktaki Büyükçekmece Tepekent’e taşındı. Okul binasına sığmadıkları gerekçesiyle İstanbul’un bir ucuna sürgün edilen çocuklar için yeni eğitim öğretim yılı başlayamadı.
Tepekent’te lise için yapılan binanın levhası bile asılmazken okula en yakın hastane 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Yaşanan duruma isyan eden veliler çocuklarının artık okula gitmek istemediğini söylüyor. Alibeyköy’de oturan bir veli okulun ilk günü ilçeye 4 saatte ulaştığını anlatarak “Çocuklarımızı dağın başına attılar” dedi.

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde yaşayan 300’e yakın engelli öğrenciye eğitim veren lisede işitme engelli öğrencilerin yanı sıra fiziksel ve zihinsel engelli öğrenciler de var. 300’e yakın öğrencinin 40’ı ise İstanbul dışında yaşıyor ve okulun yurdunda kalıyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü kararından
vazgeçmezse birçok aile çocuğunu okula göndermemeyi düşünüyor.

Veliler ne diyor?

Kâğıthane’de oturan veli Feyzullah Akkurt’un kızı hem fiziksel hem de işitsel engelli. Tüm eğitim hayatını Fatih’te geçirmiş. Baba Akkurt okulu görmek için 4 saat yolda gittiğini belirterek “Kızım tek başına okula gidemiyor. Ayrıca sağlık problemleri var. Yolda idrarını kaçırıyor. Okulumuzun bu kadar uzağa taşınmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“Okulun olduğu yer dağın başı. Ne bir hastane var ne de sağlık ocağı. Çocuğum bir tek okulda stresini atıyordu. Şimdi çocuğumu oraya götüremem” diyen baba Akkurt “Gerekirse Cumhurbaşkanı’na kadar çıkarım” ifadesini kullandı.

‘Ya çocuğuma bir şey olursa’

Alibeyköy’de oturan veli Zeynep Gültekin de çocuğunu tek başına yol dahi bulamadığını anlatarak “Kendilerini ifade edemiyorlar. Çocuğuma bir şey olsa ulaşamam. Kız çocukları var. Birinin başına kötü bir şey gelse orada kimse müdahale edemez” diye konuştu. Çocuğunun endişeli olduğunu belirten anne Gültekin “Arkadaşlarından ayrılmak istemiyor. Nasıl gidip geleceğiz diye kaç gündür düşünüyor” dedi. Bağcılar’da yaşayan Suzan Taşdemir ise servis ihalesinin bile daha yapılmadığını söyledi. Okula gitmek için yolda 3 saatinin geçtiğini söyleyen anne Gültekin “Ben yollarda rezil oldum. Çocuğum nasıl gitsin? Servis gelmese çocuğum oradan dönemez. Zaten işitme engelli. Konuşamıyor, duymuyor. Çocuğum okula gitmek istemiyor artık” sözlerini kaydetti.

‘Mezun olmak istiyoruz’

Bahçelievler’de yaşayan Yıldız Maçoğlu’nun da işitme engelli ikizleri var. Maçoğlu okulun taşındığını bir gün önce telefon mesajla haber verdiklerini belirterek “‘Çocuklarım mezun olmak istiyoruz’ diye ağlıyor” dedi. “Çok mu zordu merkezi bir yere okul yapmak” diye soran Maçoğlu
şöyle konuşuyor: “Okul resmen yazlık mekânda. Tarlanın ortasında. Merkezden uzaklaştırdılar çocuklarımızı. Tek bir market dışında hiçbir şey yok. Yurtta kalan çocuklar da ne yapacak? Sosyalleşecek alanları bile yok.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler