"İnsan gözardı ediliyor"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, sahte belgelerle mühendislik mesleğinin icra edilmesinin önlenmesi, sahte belge üretiminin kazanç kapısı olmaktan çıkartılması için tüm mimar, mühendis ve şehir plancılarının TMMOB'ye bağlı odalara kayıt yaptırmalarının gerektiğini söyledi.
Harp, Oda merkezinde düzenlediği basın toplantısında, pek çok meslek dalında olduğu gibi mühendislik alanında da zaman zaman ''sahte belge ve diploma'' düzenleyerek mühendislik mesleğini icra etme yolunda girişimlere rastlandığını belirterek, bu tür girişimlerin, oda kaydı sırasında şubelerde yapılan incelemelerle, şikayet üzerine ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ile yapılan yazışmalarla belirlendiğini ve engellendiğini bildirdi.
Belirlenen isimlerin Odayla ilişkilerinin kesildiğini, ilgili idarelere (belediyeler, valilikler, organize sanayi bölgeleri vb.) önlem almaları için bilgi verildiğini ve Cumhuriyet Savcılıklarına da suç duyurusunda bulunulduğunu anlatan Sarp, yasa gereği, kamuda çalışan inşaat mühendisleri dışında tüm inşaat mühendislerinin mühendislik mesleğini icra edebilmeleri için Odaya üye olmalarının gerektiğine dikkati çekti.
Odaya üye olmak isteyenlerin, lisans diplomalarını şubelere ibraz etmek durumunda olduğunu belirten Sarp, yurtdışındaki üniversitelerden mezun olunması durumunda ise diplomaların yanı sıra mezun olunan bölüme ilişkin YÖK'ten alınmış ''Denklik Belgesinin'' de kayıt sırasında talep edildiğini kaydetti.
2009 yılı başlarından itibaren, özellikle Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan bazı üniversitelerden mezun olarak, YÖK;ten alınan Denklik Belgesi aracılığıyla yapılan başvuruların gözle görülür biçimde arttığının gözlemlendiğine dikkati çeken Sarp, başvuru yapan kişilerin, yaşları, mezuniyet tarihleri ve denklik belgesi tarihleri arasında büyük bir uyumsuzluk olduğunun fark edildiğini anlattı.
''İnşaat Mühendisliğinin sorumluluğu var"
İnşaat mühendisliğinin, toplumsal sorumluluğu olan bir meslek disiplini olduğunu vurgulayan Sarp, şunları kaydetti:
''Oturduğumuz evler, çalıştığımız işyerleri ve yaşadığımız tüm mekanlar, inşaat mühendislerinin mesleki bilgi ve birikimlerinin eseridir. Bu yapıların ehil olmayan kişiler tarafından üretilmesi, sadece mesleki açıdan değil, toplumsal açıdan da telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle sağlıklı bir denetimin sağlanabilmesi için tüm inşaat mühendislerinin oda üyesi olmaları gerekmektedir. Ne var ki, 1983 yılında TMMOB Yasasında yapılan değişiklikle, kamuda çalışan inşaat mühendislerinin odaya üye olma zorunlulukları ortadan kaldırılmıştır.
Bu durum, kamuya ait tüm kurum, kuruluş ve genel müdürlüklerde, belediyelerde, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kamu adına büyük inşaat projeleri yürüten kuruluşlarda çalışan inşaat mühendislerinin, odaya üye olma olmaksızın mesleklerini icra etmeleri sonucunu doğurmuştur. Bu kayıt dışılık, kamuda sahte belgeyle çalışan inşaat mühendislerinin tespitini olanaksız kıldığı gibi, serbest çalışan inşaat mühendislerinin denetimini de güçleştirmektedir.
Sahte belgelerle mühendislik mesleğinin icra edilmesinin önlenmesi, sahte belge üretiminin kazanç kapısı olmaktan çıkartılması ve yüksek öğretim kurumlarının isimlerinin kötüye kullanılmasının önüne geçilebilmesi için, tüm mimar, mühendis ve şehir plancılarının TMMOB'ye bağlı odalara kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bu bağlamda üniversitelerimiz ile meslek odalarının kurumsal işbirliği şarttır.''
Sarp, İnşaat Mühendisleri Odası olarak, mesleğe gölge düşürecek her türden sahteciliğe ve olumsuzluğa karşı tavizsiz mücadelelerini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması