İlhan Selçuk da casuslukla suçlanmıştı

1967’de İlhan Selçuk hakkında “askeri sırları ifşa etmek” ve “halkı suç işlemeye teşvik ve askerlikten soğutmak” suçlarından dava açılmıştı.

İlhan Selçuk da casuslukla suçlanmıştı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.12.2015 - 23:10

Adana’da yakalanan “MİT TIR’ları” ile ilgili görüntüleri ve operasyonu haber yaptıkları için devlet sırrını ifşa ettikleri gerekçesiyle Genel Yayın Yönetmenimiz ve Ankara Büro Şefimiz Erdem Gül’ün tutuklanmasınının hukuka aykırılığı ve yaptıkları haberin devlet sırrı kapsamına giremeyeceğine ilişkin bugüne kadar Pentagon Papers ve Watergate skandalları örnek verildi. Buna benzer örnekler Türk basın tarihinde de yaşandı. Hem de Cumhuriyet Gazetesi’nde. 1967 yılında yazdığı iki yazısında, ABD Dışişleri Bakanlığı ile Türk Dışişleri Bakanlığı ve bakanlığın NATO Dairesi arasındaki gizli damgalı askeri anlaşmaları sayı, tarih ve içerikleriyle yayımladığı için hakkında “Devletin askeri sırlarını ifşa etmek, halkı askerlikten soğutmak ve halkı yasalara karşı suç işlemeye teşvik” suçundan İlhan Selçuk dava açıldı.

48 yıl sonra...

Aradan tam 48 yıl geçmesine karşın İlhan Selçuk o tarihte hem askeri mahkeme hem de ağır ceza mahkemesinde tutuksuz yargılandı.

Bu dava da İlhan Selçuk’un 22 Şubat 1967 tarihli “Donanmamız Bizim Değil mi?” başlıklı yazısı ile bu yazıdan dört gün sonra, yani 26 Şubat 1967 tarihinde yazdığı “Milletin Bilmedikleri” başlıklı yazı nedeniyle açılmıştı.

Bu iki yazıdan sonra ortalık karışıyor. Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında “şimdi ne yapacağız?” tarzında yazışmalalar aylarca sürüp gidiyor.

‘Suçsa, basın yoluyla işlendi’

Daha sonra Genelkurmay Başkanı Cemal Tural’ın istemi doğrultusunda Selçuk, I. Ordu Askeri Savcılığı tarafından sorgulanır. 21 Nisan 1967 günü Askeri Savcı Kamuran Meral tarafından ifadesi alınan İlhan Abi, sorgusunda “eğer bir suç söz konusu ise bu suç, basın yolu ile işlenmiştir. Basın Kanunu, basın yolu ile işlenen bütün suçları basın mahkemelerinin görevine ithal etmektedir. Bu hususun öncelikle düşünülmesini talep ederim” diyerek askeri mahkemede yargılanmasına itiraz eder.

‘Devlet sırrı’ çıkmadı

Askeri mahkeme görevsizlik kararı vermiş olacak ki, yargılama İstanbul 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eder. ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmanın “devlet sırrı” olmadığı Dışişleri Bakanlığı’nın mahkemeye gönderdiği 11 Temmuz 1969 tarihli yazısından belli olur.

Bakanlığın gönderdiği cevabi yazıda; “yapılan tetkik neticesi bahis konusu anlaşmayı onaylayan Bakanlar Kurulu kararında herhangi bir gizlilik derecesinin öngörülmediği, Genelkurmay Başkanlığı ve Bakanlıkların kayıtlarına ‘Tasnif Dışı’ olarak geçtiği ve ABD Anlaşmalar Servisi’nde yayınlanmış olduğunun anlaşıldığı, ancak bu anlaşmanın resmi gazetede yayınlanmadığı” bildirilir. Nihayet Selçuk ve o tarihteki Yazı İşleri Müdürü Erol Dallı, 1970 yılında beraat eder.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler