İki dünya tek karede

Bir tarafında boş bir küveti olan lüks ama ruhsuz bir banyo, diğer tarafında Gazze’de ki saldırı sonucunda harabeler içerisindeki küvette babalarının kızları yıkadığı görüntüsü.

İki dünya tek karede
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.02.2019 - 23:10

Savaş, kıtlık, göç, mülteciler gibi dünyanın birçok yerinde yaşanan ve hafızalarımıza işleyen fotoğraflanmış anları yaptığı kolajlarla yayımlayan Uğur Gallenkuş, tek kare içinde iki farklı dünyayı gösteriyor. Amacının iki tarafa da bulundukları durumu sorgulatmak olduğunu belirten Gallenkuş, “Acı çeken tarafın ‘neden demokrasi, huzur ve güven bizde yok’ demesini ve refah içerisindeki toplumların da bir gün yansıttığım bu sorunları yaşayan taraf olabileceklerini anımsamalarını sağlamak istiyorum” diyor.

Bir şirketin internet sitesini yöneten Gallenkuş, 2014 yılından bu yana işinin yanında hobi olarak zıt konular işlenen fotoğrafları bir araya getiriyor. Kıtlıktan beslenemeyen ve kemikleri sayılan bir bebek ile sağlıklı, mutlu ve yüzü gülen bir bebeği aynı karede yaşatıyor. Gallenkuş, savaş, mülteciler ve kıtlık gibi konuları işlediği ilk çalışmasını Suriye’de mültecilerin Avrupa’ya göç etmeleriyle patlak veren mülteci krizi sırasında yaptığını belirterek, “2015 yılında meydana gelen ve kaçak yollarla denizi geçmeye çalışırken Ege denizinde yaşamını yitiren Aylan bebeğin fotoğrafı üzerine yaptığım görselimi kullanmak için birçok yerden talep geldi. Bu çalışmam sadece bir çocuğun cansız bedenine karşı aklıma gelen bir düşünceyle ortaya çıkardığım ilk işti. Daha sonra da kaçak yollarla denizi geçmeye çalışan çocukların korku ve çaresizliklerini gözlerinden okuyunca çalışmalara devam ettim” diye konuşuyor.

‘Farkı ortaya koyuyorum’
Yabancı bir paylaşım sitesinde görsellerini paylaştıktan sonra hiç ummadığı kadar geri dönüş aldığını anlatan Uğur Gallenkuş, “Dünyanın her yerinden yazar, sanatçı ve sıradan binlerce insandan olumlu tepkiler içeren mesajlar aldım. Sanki insanlar, toplumlar arasındaki farkı sert bir şekilde ortaya koyan bu tarz bir çalışma bekliyorlarmış. Mutlu bir nesil, mutlu bir gelecektir. Benim için en önemli şey çocuklara sunulan eşitsizliği vurgulamak” ifadelerini kullanıyor.

Karlov’un katili tepki aldı
“Paralel Evren” adlı çalışmalarında aynı görselde Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikast düzenleyen saldırgan polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş ile İngiliz Queen grubunun solisti Freddie Mercury’i aynı görselde kullanmasına Türkiye’deki takipçilerinden olumsuz tepkiler geldiğini anlatan Gallenkuş, “Tepkiler ve şikâyetler üzerine sosyal medya platformu çalışmamı silmek durumunda kaldı. Anlamının anlaşılmayan çevreler tarafında çarpıtıldığını düşünüyorum” diyor. Gallenkuş, takipçilerinin en çok merak ettiği konunun telif hakkı olduğunu, şu ana kadar hiç bir kurum ya da kişiden uyarı almadığını söylüyor.

Hello Kitty’li Ruhani
Gallenkuş, Türkiye’nin siyasi durumu ve gündemine dair hazırladığı görsellere farklı konseptlerle kendi düşüncelerini yansıtıyor. Gallenkuş, “İlk zamanlar yerli siyasetçiler üzerine çalışmalar yaptım. Sonrasında bunu daha global hale sokan Hello Kitty’li çalışmalar yaptım. Bunun için İranlı takipçilerimin talebi üzerine İranlı lider Ruhani’ye de aynı çalışmayı yaptım. Brazilya, Venezüella ve Meksikalı takipçilerim de talepte bulunuyorlar. Yerli siyasetçiler konusunda hep iyi yorumlar aldığım söylenemez. Ülkede aşırı kutuplaşma bunu da gölgeliyor” ifadelerini kullanıyor. Gallenkuş kutuplaşmaya karşı ise “Gazi Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ felsefesinin ülke ve toplumlarda benimsenmesini diliyorum. Acı çeken tarafın ‘neden demokrasi, huzur ve güven bizde yok’ demesini ve refah içerisindeki toplumların da bir gün yansıttığım bu sorunları yaşayan taraf olabileceklerini anımsamalarını sağlamak istiyorum” diye konuşuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler