Halkın sürgün isyanı

Gaziosmanpaşa’ya bağlı Sarıgöl Mahallesi’nde yaşayan Roman yurttaşlar, kentsel dönüşüm kapsamında evlerinden edilmek istenmelerine isyan ediyor.

Halkın sürgün isyanı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.06.2014 - 09:58

Hemen yanı başlarında gökdelenler yükselirken kendilerinin hiçe sayılarak çok az parayla sürgün edilmek istendiğini belirten Romanlar yerinde dönüşümün yapılmasını istiyor. Artık ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini anlatan Romanlar “Evlerimizi satmak istemiyoruz. Bize çok az para teklif ettiler. Geçinemeyiz. Buradaki evler ise çok pahalı. Aylık 850 lira takside denk geliyor, ödeyemeyiz. Mahallenin çilesini biz çektik, sefasını zenginler sürecek” dedi.

 

Kamulaştırma kararı

Kentsel dönüşüm korkusu yaşayan mahallede Sıfır Ayrımcılık Derneği ile birlikte incelemelerde bulunarak sorunları yerinde dinledik. Mahalle sakinleri, Sulukule’deki örneğe dikkat çekerek korkularını dile getiriyor. Sarıgöl de şimdiye kadar 250 hane yerlerini satarak bölgeden göçmüş. Geriye kalan 750 hane ise yerinde dönüşüm yapılması için mücadele veriyor. Sıfır Ayrımcılık Derneği gönüllü avukatı Zeynep Duygu Ulusoy bölgede kentsel dönüşümün 285 bin metrekare alanda yapıldığını belirterek “Anayasa Mahkemesi yasanınilgili hükmünü iptal etti. Burayla ilgili dava iptalden önce açıldığı için yürütmeyi durdurma alamadık. Bekliyoruz” dedi. Anlaşmayan evler için acele kamulaştırma kararı uygulandığını belirten avukat Ulusoy “Bölge bölge kamulaştırma kararı alıyorlar. En fazla 90 bin TL veriliyor. Aile paylaşmak zorunda. Hane başına 10 bin lira yıkım bedeli düşüyor. Projede ev sahibi olmak isteyenler için bu bedel yeni ev fiyatından düşülüyor. Sonra da banka kredisi alınıp borçlandırılıyorlar. 10- 5 yıllık ödemelerde taksit 850 liraya denk geliyor. İnsanların gelirini aşıyor” diye konuştu.

 

Meclis duymadı

Mahalle sakini engelli Orhan Kalmaz da insanların evlerini zorla aldıklarını belirterek “Sesimizi kimseye duyurmadık. Meclis bile duymadı. Bir tane devlet büyüğü gelmedi. Başbakan gelip dev binaların açılışını yapıp gitti. Bu insanlar felakete sürükleniyor” diyor.

 

'Kovuluyoruz'

2006’dan beri mahallesi için mücadele ettiğini anlatan Şadi Çatı ise “Kentsel dönüşüm vurup yıkıp kırmak değil. Onarımdır. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Bizi borçlandırıyorlar. Bizim bu parayı ödeyecek durumumuz yok” diye tepki gösteriyor. Mahallede gelirin bin lirayı geçmediğine dikkat çeken Çatı, gitmek zorunda kalan ailelerin de perişan olduğunu söyledi. Çatı, mahallelerinden adeta kovulduklarını vurgulayarak “Nereye gidelim. Hakkımız alınıyor. Hak ihlali değil mi bu? Müteahhitlerle anlaşmak istedik bize mevcut planda en fazla 3 kat çıkma hakkınız var dediler. Molozların, toprakların içinde yaşamaya çalışıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler