Gezi'ye Ombudsman bakışı

Cumhuriyet’in gündeme getirdiği Liman-İş Sendikası’na yönelik helikopterli polis baskınını eleştiren raporuyla tartışma yaratan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), iki kritik dosyayı gündemine aldı.

Gezi'ye Ombudsman bakışı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.11.2013 - 14:57

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vekillerin Gezi olaylarıyla ilgili kendilerine 23 başvuru yapıldığını, aynı içerikte olan 17 başvurunun birleştirildiğini söylemişti. Edinilen bilgilere göre, kurum Gezi Parkı eylemlerindeki orantısız polis şiddetine yönelik şikayetlerle ilgili gerek İstanbul Emniyeti gerekse sivil toplum örgütleriyle bir dizi görüşme yaptı. Denetçi tarafından hazırlanacak raporun önümüzdeki günlerde Başdenetçi Ömeroğlu’na sunulması bekleniyor.

Kurumun gündemindeki bir diğer önemli gündem maddesi ise 1 Mayıs olaylarında polisin kafasına attığı gaz bombasıyla yaralanan Dilan Alp. Alp’in ailesinin başvurusu üzerine harekete geçen kurum, bu konuyla ilgili de ayrı bir rapor hazırlıyor.

En yoğun şikayet kamudan

Öte yandan 29 Mart’tan itibaren şikayet başvurularını kabul etmeye başlayan kuruma bugüne kadar 6 bin 139 başvuru yapıldı. Kuruma yapılan şikayetlerde en yoğun konu başlığı “kamu personel rejimi” oldu. Bu alanda toplam 1704 başvuru yapıldı. Bu konuyu sırasıyla 907 başvuruyla “eğitim-öğretim, gençlik ve spor”, 711 başvuruyla “çalışma ve sosyal güvenlik”, 671 başvuruyla “ekonomi, maliye ve vergi”, 396 başvuruyla “adalet, milli savunma ve güvenlik” ve 391 başvuruyla “mahalli idarelerce yürütülen hizmetler” başlığı aldı.

10 başvurudan 4’ü sonuçsuz

Kuruma bugüne kadar yapılan tüm bu başvuraların 3 bin 655’i sonuçlandırıldı. Bunların yüzde 39’u hakkında “incelenemezlik kararı” verilirken, yine yüzde 39’u hakkında “ilgili kuruma gönderme” kararı çıktı. Sonuçlandırılan başvuruların yüzde 7’i geçersiz sayılırken, yüzde 5’i için “karar verilmesine yer olmadığı” kararı çıktı. Kurumun tavsiye kararlarının sayısı ise 3 bin 655 başvuru arasında yalnızca 40’ta kaldı.
Bölgelere göre başvuruların dağılımına bakıldığında ise en fazla başvurunun yüzde 31 oranla Marmara bölgesinden yapıldığı ortaya çıktı. Marmara’yı yüzde 21 ile İç Anadolu izledi. En yüksek başvuru yapılan iller, nüfuslarıyla orantılı bir şekilde İstanbul, Ankara ve İzmir olarak yansıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler