''Fransa kendi tarihine ihanet içindedir''
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülen yasa teklifiyle ilgili ''Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlüğü savunan, özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke bugün düşünce özgürlüğüne siyasetçilerin kararıyla kelepçe vurmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir'' dedi.
CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.
Kılıçdaroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, PM'nin Türkiye'nin ağır ve yoğun gündemiyle toplandığını, bunun CHP'nin sorumluluğunu artırdığını söyledi.
PM toplandığı sırada Fransa Ulusal Meclisinde de ''1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin'' görüşüldüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, öğrencilik dönemlerinde Fransa'nın kendilerine özgürlükler ülkesi, düşüncelerin yasaklanamadığı ülke olarak öğretildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Çünkü Fransa'nın tarihinde 1789 aydınlanması vardır. 1789 devrimi sadece Fransa'da değil dünyada bir çığır açmıştır. Aydınlanmanın başlangıcıydı. Mücadele verilmiş, ciddi bedeller ödenmiş, düşünce özgürlüğünün üzerindeki bütün engellerin kaldırılması istenmişti'' diye konuştu.
Fransa'da büyük yapıların üzerinde ''özgürlük, eşitlik, kardeşlik'' kelimelerinin yazılı olduğunun görüldüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Bugün geldiğimiz noktada Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlüğü savunan, özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke bugün düşünce özgürlüğüne siyasetçilerin kararıyla kelepçe vurmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir.
Bir Volter'i düşünün Volter'in Fransa'sını düşünün. 'Sizin düşüncelerinize katılmıyorum ama düşüncelerinizi özgürce dile getirebileceğiniz bir mücadelenin başında ben olacağım' diyen bir Volter'i düşünün bir de 21. yüzyılın başında Sarkozy'nin Fransa'sını düşünün. Nereden nereye savrulan bir ülkeyi düşünün. Kaldı ki Türkiye 1915 olaylarıyla ilgili olarak en sağduyulu çağrıyı bütün dünyaya yapmıştır. Arşivlerimizi açalım. Sadece Türkiye değil, elinde arşiv olan bütün ülkeler açsınlar. Rusya'sı da Ermenistan'ı da açsın arşivlerini. Tarihçileri göreve davet edelim. Tarihçilerin verdiği raporlara göre de oturalım kararımızı verelim. Günlük, sıcak siyasetin konusu tarihin derinliklerine götürülebilir mi? Tarihçilerin görevini siyasetçiler üstlenebilir mi? Bu çağ dışı anlayışı Fransa'da görmekten ben üzüntü duyuyorum. Bize öğretilen Fransa ile Sarkozy'nin Fransa'sı arasında çok fark var. 1789 Fransız Devrimi'nin üzerine büyük bir gölge düşürecekler.''
Fransa'daki çok sayıda sağduyulu tarihçinin, yazarın, bunun doğru bir hareket olmadığını söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Ama siyasetçinin gözü kararmışsa, intikam duygusuyla hareket ediyorsa, önyargılarla hareket ediyorsa zaten oradan ciddi bir kararı beklemek de mümkün değildir'' dedi.
Olağanüstü tüzük kurultayına onay çıkmadı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığında çalışmalarına devam PM'de, 15 üyenin imzası ile "olağanüstü tüzük kurultayı" için oylama yapıldı. Gizli oylama sonucu, olağanüstü tüzük kurultayı talebi, 18 kabul, 53 red, 4 çekimser oyla reddedildi.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, örgütlerin talebini bazı üyelerle birlikte PM'de gündeme getirdiklerini, ancak kabul edilmediğini ifade etti. Gök, "İsteğimiz Genel Başkanın kurultayda, sonraki kurultayda ve basın toplantılarında söz verdiği, hepimizin söz verdiği demokratik tüzüğün derhal hayata geçirilmesi için kurultay yapılacağıydı. Sözümüz 2011 Ekim veya Kasım ayında tüzük kurultayı yapılacağıydı. Ancak son kez ki önceki her iki PM toplantısında da talepte bulunmuştuk, son kez biz imza ile talepte bulunduk. Önerimizin özü partimizin kurultay sürecine başlamadan demokratik bir tüzüğe kavuşturulmasıydı. Görülen o ki bundan sonra PM kaynaklı veya genel merkez kaynaklı CHP'de demokratik bir tüzük hamlesi, herhangi bir işlem eylem vuku bulmayacak" dedi.
Gök, PM toplantısında iki önerge verdiklerini, ilkinin olağanüstü demokratik tüzük kurultayının gündeme alınması yönünde olduğunu ve yönetmelik gereği 15 imza ile konunun PM gündemine alındığını söyledi. Gök, ardından yapılan gizli oylama sonucu, "olağanüstü tüzük kurultayı talebi"nin 18 kabul, 53 red, 4 çekimser oyla reddedildiğini belirtti.
CHP PM kınadı
CHP Parti Meclisi (PM) Fransa Ulusal Meclisi'nde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifi kabul etmesini kınadı.
CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplantısını sürdüren PM, Fransa Ulusal Meclisi'nin kararını değerlendirdi.
Açıklamada, ''Genel Başkan Kılıçdaroğlu, CHP PM'de yapılan değerlendirmeler sonunda, Fransız Ulusal Meclisi'nin aldığı bu kararla, kendi tarihine ihanet ettiğini belirtilerek, tasarının kabul edilmesi kararının kınandığını açıkladı. Çalışmalarına devam eden CHP PM, bu konuyla ilgili gelişmelerin büyük bir dikkat ve sorumluluk duygusuyla takip edilmesini de kararlaştırdı'' denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?